Sixers verslaan koploper Hawks, Memphis onderuit in New Orleans

New Orleans Pelicans v Memphis Grizzlies

De Atlanta Hawks versloegen vrijdagavond nog de Cleveland Cavaliers met 106-97. Vannacht nam de ploeg het op tegen één van de slechtste teams in de NBA, de Philadelphia 76ers. De Hawks kozen ervoor om niet met het beste team te spelen en dat leidde ertoe dat de wedstrijd zeer pijnlijk met 92-84 werd verloren.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht. Atlanta speelde goed in het eerste kwart en ging na twaalf minuten dan ook met 31-20 aan de leiding. Vanaf dat moment ging het echter compleet mis. Vooral in het derde kwart deed Philadelphia de Hawks pijn. De ploeg scoorde negen punten meer (25-16). Uiteindelijk zouden de Sixers met 92-84 winnen.

Paul Millsap, Kyle Korver en DeMarre Carroll kregen allemaal rust. De drie vervangers, Kent Bazemore (9), John Jenkins (8) en Mike Muscala (2), scoorden allen minder dan tien punten. Jeff Teague scoorde de meeste punten aan de kant van de Hawks. De point guard noteerde zeventien punten en vier assists. Ook Dennis Schroder speelde een goede wedstrijd. De guard kwam tot zestien punten en zes assists.

Aan de kant van de Sixers hadden Hollis Thompson en Luc Richard Mbah a Moute allebei negentien punten. Center Nerlens Noel speelde daarnaast een uitstekende wedstrijd. Hij scoorde elf punten en had ook nog eens zeventien (!) rebounds en vijf steals.

Ondanks de nederlaag staan de Hawks nog altijd ruim bovenaan in de Eastern Conference. Met 49 overwinningen en maar dertien nederlagen is het gat met de nummer twee nog 10,5 wedstrijd. De 76ers blijven door de overwinning op de veertiende plaats staan. De ploeg won maar twee van de laatste tien wedstrijden. Alleen de New York Knicks doen het dit jaar in de Eastern Conference slechter.

Tip-off
Net als de Hawks gingen ook de Memphis Grizzlies verrassend onderuit. De Grizzlies, zelf de nummer twee in de Western Conference, namen het op tegen de nummer acht, de New Orleans Pelicans. Met iets meer dan vijf minuten te gaan in het tweede kwart stond Memphis nog met achttien punten voor (41-23). Er leek dus helemaal niks aan de hand.

In de tweede helft kwam New Orleans, mede dankzij een sterk spelende Tyreke Evans, echter sterk terug. De ploeg scoorde zestien punten meer dan de Grizzlies (33-17). Ook in de laatste twaalf minuten maakte de Pelicans meer punten, waardoor men de wedstrijd met 95-89 won.

Tyreke Evans werd met 26 punten de topscorer aan de kant van de Pelicans. De guard had daarnaast zeven assists, drie rebounds en drie steals. Natuurlijk speelde ook Anthony Davis weer een uitstekende wedstrijd. De power forward noteerde een double-double met 23 punten, tien rebounds en vijf blocks.

Jeff Green speelde een goede wedstrijd voor de Grizzlies. De forward scoorde twintig punten. Marc Gasol deed van alles wat. De Spaanse center ging 2-uit-7 en eindigde de wedstrijd met acht punten, zeven rebounds, zes assists en vijf blocks. Zach Randolph viel met zeven punten, drie assists en twee rebounds een beetje tegen. De power forward raakte drie van zijn tien schoten.

Three Point Play
– De Indiana Pacers blijven maar winnen. De ploeg van coach Frank Vogel won vannacht voor de vijfde keer op rij. In New York werden de Knicks met 92-86 verslagen. Rodney Stuckey (17), George Hill (15), David West (14) en C.J. Watson (13) eindigden allemaal in de dubbele cijfers. West noteerde daarnaast nog elf rebounds.

Andrea Bargnani speelde een goede wedstrijd voor de Knicks. De Italiaan scoorde 21 punten en raakte tien van zijn veertien schoten. Daarentegen noteerde hij wel zes persoonlijke fouten. Alexey Shved en Shane Larkin waren de andere twee spelers aan de kant van New York met meer dan tien punten.

Indiana staat nu op de zevende plaats in de Eastern Conference. Het gat met de nummer zes, de Milwaukee Bucks, is vijf wedstrijden.

– De Washington Wizards zitten echt in de hoek waar de klappen vallen. Het team uit de hoofdstad verloor alweer voor de achtste keer in de laatste tien wedstrijden. Vannacht waren de Bucks met 91-85 te sterk.

Khris Middleton blonk uit aan de kant van de Bucks. De guard kwam tot dertig punten in iets meer dan 36 minuten. Ook pakte hij nog negen rebounds.

Bij de Wizards, die opnieuw moesten spelen zonder Bradley Beal, werd Paul Pierce de topscorer met ‘slechts’ veertien punten. Ook John Wall speelde een redelijke wedstrijd met elf punten, negen rebounds en zes assists.

Washington moet gaan oppassen. Het gat met de nummer zes, de Bucks, is nog maar anderhalve wedstrijd.

– Het was echt de nacht van de verrassende uitslagen. Ook de Portland Trail Blazers gingen namelijk onderuit tegen een op papier mindere tegenstander. In eigen huis waren de Minnesota Timberwolves met 121-113 te sterk.

Kevin Martin scoorde zoals wel vaker de meeste punten voor de Wolves. De shooting guard ging 11-uit-21 en eindigde het duel met 29 punten en zes rebounds. De Spaanse point guard Ricky Rubio noteerde bijna weer een triple-double met dertien punten, vijftien assists en acht rebounds. Rookie Andrew Wiggins had achttien punten en vier rebounds.

Damian Lillard speelde een uitstekende wedstrijd. De guard had 32 punten, acht assists en zeven rebounds. LaMarcus Aldridge noteerde 21 punten en acht rebounds. Arron Afflalo, die de geblesseerde Wesley Matthews voor het eerst verving in de starting lineup scoorde veertien punten.

Stat of the Night
Damian Lillard: 38 MIN, 32 PTS, 7 REB, 8 AST, 1 STL, 0 BLK, 4 3PM, 11/23 FG, 6/6 FT