Silver mikt op hogere leeftijdslimiet NBA

Door

NBA All-Star Game 2014

NBA-baas Adam Silver heeft in een interview met GQ Magazine aangegeven dat hij een hogere leeftijdsgrens wel ziet zitten. Op dit moment moeten spelers minimaal 19 jaar oud zijn willen ze in aanmerking komen voor een NBA-contract. Als het aan Silver ligt wordt dat binnenkort 20 jaar. Goed of slecht idee: reageer!

Het plan voor de leeftijdsverhoging ligt al een aantal jaar op de plank. In 2011, toen de NBA voor de laatste keer met de spelersvakbond onderhandelde over een wijziging in de regelvoering, werd een discussie daarover op het laatste moment van tafel gehaald. Dit om te voorkomen dat de lockout nog langer zou duren, want Silver weet dat de spelersvakbond geen voorstander is van verdere inperkingen.

“Their principal argument is that it’s a restriction on players. And as a philosophical argument, I totally understand that. Of course it’s a restriction, in the same way a draft is a restriction. But our view is that it would make for a better league. You’d have more skilled players, more mature players. The draft would be better. It would be better for basketball in general. Strong college basketball is great for the NBA. And we know those players are eventually going to come to the NBA, whether they are 19 or 20 or 21.”

Met andere woorden: het zal nog even duren voordat Silver zijn zin krijgt. Maar het geeft wel duidelijk aan waar de NBA-leiding op mikt. Een gezondere, volwassen competitie die gevoed wordt vanuit een eveneens gezond, versterkt college basketball-systeem. Bij dit laatste zou de NBA overigens ook garen kunnen spinnen op financieel vlak: als college basketball een (verdere) vlucht neemt, is daar meer geld aan te verdienen.

Lang niet iedereen is het overigens eens met Silver. Eerder dit jaar schetste Silver al voorzichtig zijn ideeën, en toen reageerden Clippers-spelers DeAndre Jordan en Chris Paul, plus hun coach Doc Rivers nog negatief. De nieuwe regelgeving zal er dus niet zonder slag of stoot komen.

Salarisplafond

Los van de opmerkingen over de leeftijdslimiet binnen de NBA, sprak Silver ook over de salary cap. Het misbruik daarvan is hem namelijk een doorn in het oog. In de ogen van Silver is de regelgeving rond het salarisplafond nog te slap.

“I still think it’s unhealthy for the league when a team like Brooklyn goes out and pays an exorbitant luxury tax in order to give themselves a better chance to win. From a league-office standpoint, the ideal league would be for all thirty teams to compete based on the skill of their management and players, as opposed to one team paying more to get better talent. So creating a more even system would be at the top of my list.”

Een draai om de oren voor de Nets dus en in het bijzonder voor eigenaar Mikhail Prokhorov. De kans lijkt echter klein dat laatstgenoemde van de uitspraken onder de indruk zal zijn. Begin deze maand noemde Prokhorov, die het team volgens geruchten in de etalage wil zetten, het netto verlies van zijn Nets à $ 144 miljoen nog “no big deal“.

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. De NBA had de age limit nooit mogen afschaffen. Twee jaar college is eigenlijk niet meer dan normaal, liefst zelfs vier maar oké.

  2. Ties 9 jaar ago

    Het is heel logisch dat talenten asap de NBA in willen, want daar is het grote geld te verdienen, terwijl er in de NCAA enkel aan de talenten verdiend wordt. Raken ze daar zwaar geblesseerd, dan zijn ze de lul. Helaas zijn topspelers die vier jaren bij een collegeteam volmaken dan ook een zeldzaamheid geworden.

    Voor de echte supertalenten maakt leeftijd ook niet zoveel uit: die vinden hun weg wel. De NBA is meer dan vroeger echter op zoek naar potentiele sterren. Rookies van 22 of 23 zijn eigenlijk al te oud. Liever hebben ploegen een 19-jarige met potentie (maar zonder fundamentals) die in de D-League gestald kan worden. Dat is nu juist wat ik jammer vind. Zoals zo vaak is het hek weer van de dam.

    Je zag het eerst met spelers van high school. Kobe Bryant en Kevin Garnett waren nog opzienbarende (terechte) uitzonderingen, maar het draften van middelbare scholieren werd met spelers als DeShawn Stevenson, Darius Miles, CJ Miles en Kwame Brown (zucht) een soort loterij. De uitzonderlijke eer was niet langer voorbehouden aan supertalenten, maar aan potentiele middelmaat.

    Daarop werden de regels aangepast, maar de ontwikkeling zette eigenlijk gewoon door: zo jong mogelijk halen en hopen op die ene parel. Ergens is dat jammer, maar hoe wil je het tij keren? De minumumleeftijd verhogen is volgens mij geen echte oplossing. Dan zijn de rookies in plaats van tieners ineens verse twintigers. Zijn die wel allemaal klaar voor het grote werk? En waarom zouden de echte megatalenten de kans niet mogen krijgen om voor hun twintigste op het hoogste niveau hun kunsten te vertonen? Waarom zouden zij lijf en leden een extra jaar moeten riskeren voor (in de boeken) nul dollars?

    Lastig lastig. De NBA mag van mij best wat volwassener worden en jonge spelers hebben voor hun ontwikkeling volgens mij veel meer aan spelen in de NCAA dan aan ploeteren in de D-League, maar het gaat hen logischerwijs ook om de keiharde dollars. Ik blijf hinken op twee gedachten…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen