Shannon Szabados gaat zich meten met mannen

Door

Ice Hockey - Winter Olympics Day 13 - Canada v United States

Dankzij haar gouden plak in Sotsji en een dagje try-out bij de Edmonton Oilers heeft Shannon Szabados, de 27-jarige goalie van de Canadese damesijshockeyploeg, een contract in een mannenleague op zak. Tot het eind van dit seizoen zal ze uitkomen voor de Columbus Cottonmouths in de SPHL.

Het is geen verrassing dat uitgerekend die ploeg haar binnenhaalt, omdat ze met enkele heren van dat team in haar studententijd samen op het ijs stond voor het Northern Alberta Institute of Technology (NATI). “We zijn zeer verheugd dat we een atlete van wereldklasse hebben getekend. Shannon heeft titels gewonnen op alle niveaus waarop ze heeft gespeeld, tussen vrouwen én mannen,” laat coach Jerome Bechard van de Cottonmouths weten.

“Ze is echt heel goed,” zei Oilers winger Jorden Eberle eerder tegen CTV. “Als je dat eenmaal door hebt, probeer je tegen haar gewoon net zo vaak te scoren als tegen andere goalies.” Team Canada coach Dineen sluit zich daarbij aan en gelooft in haar kansen in de SPHL, maar geeft ook toe dat hij zou liegen als niet dacht dat “de eigenaar van het team dit niet ook als een gimmick ziet.”

Szabados is niet de eerste vrouw die op professioneel niveau in een herenteam uitkomt. Goalie Manon Rhéaume keepte een oefenwedstrijd voor de NHL’s Tampa Bay Lightning in 1992 en forward Hayley Wickenheiser, sinds kort lid van de atletencommissie van het IOC, speelde op profniveau in de derde divisie voor heren in Finland.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen