Selänne’s Finnen vernederen VS voor brons

Door

Ice Hockey - Winter Olympics Day 15

Opnieuw hebben de Amerikanen pijnlijk klop gekregen in een cruciaal Olympisch duel. Team USA gaat na de 1-0 deceptie tegen Canada van gisteren na een 5-0 nederlaag tegen Finland definitief met lege handen naar huis. Legende Teemu Selänne wint dankzij de bronzen plak voor de Finnen op zijn zesde Winterspelen voor de vierde keer een medaille. Hij is daarmee de oudste ijshockeyer met Olympisch edelmetaal.

In de eerste periode speelde Team USA een stuk beter dan in de verloren halve finale van gisteravond en Tuukka Rask, terug van een griepje, werd heel wat vaker getest dan Carey Price. Een gemiste penalty shot van Patrick Kane was de grootste kans op een voorsprong en ook een late powerplay bood enkele kansen. De tweede periode begonnen de Amerikanen echter dramatisch en binnen drie minuten stond de stand op 2-0 in Fins voordeel, nadat Ryan McDonagh – eerder nog zo goed tegen Rusland en Canada – vooral bij de tweede treffer opzichtig in de fout ging.

Na de snelle treffers was alle strijd uit de Amerikaanse ploeg verdwenen en werd nog slechts futloos geprobeerd de stand draaglijker te maken. Opnieuw een penalty shot voor Kane was de beste kans van de periode, maar de Blackhawk raakte de paal. De derde periode leverde ook geen nieuw spelbeeld op en een wanhoopsoffensief van Team USA bood Finland de kans om de score verder uit te breiden.

Dankzij de 5-0 van Penguins-rookie Olli Määttä, een vernederende goal die door het Russische publiek als een kampioenschap werd gevierd, werd Finland tegen alle verwachtingen in de vooralsnog best scorende ploeg van het toernooi. Morgen, om 13.00 Nederlandse tijd, vechten de Zweden en Canadezen uit wie het goud wint.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen