Season Preview 2020: Milwaukee Brewers

Door

Met een leuk team, gevuld met MVP Christian Yelich en All-Star Yasmani Grandal, deed Milwaukee vorig jaar weer een gooi naar een titel. Het avontuur stokte in de wildcardwedstrijd, waarin de BrewCrew verloor van de latere kampioen Washington Nationals. Een ware leegloop volgde in Milwaukee. Kan de ploeg in 2020 weer meedoen om de prijzen? Je leest het in onze Brewers Preview.

LEEGLOOP, CONTRACTEN EN RETOOLING

Niet minder dan zes sleutelspelers van het team uit 2019 spelen komend seizoen niet meer in Miller Park. Het grootste verlies is zonder twijfel catcher Yasmani Grandal, die een miljoenendeal tekende bij de White Sox. Werper Gio Gonzalez verhuisde met z’n catcher mee naar de Southside, terwijl Mike Moustakas z’n koffers uitpakte in Cincinnati bij de Reds. Travis Shaw en Chase Anderson pakten het vliegtuig naar Toronto en Jordan Lyles behoort nu tot de Texas Rangers. Eric Thames draagt inmiddels het tenue van de Nationals en Zach Davies speelt in 2020 in sunny San Diego voor de Padres.

Om verdere problemen te voorkomen, legden de Brewers wel direct superster Christian Yelich langdurig vast. De outfielder tekende een negenjarige contractverlenging en zal $215 miljoen gaan verdienen.

GROTE WISSELTRUC

GM David Stearns is in Milwauke geen onbekende als het op rebuilden of retoolen aankomt. Ook dit jaar heeft hij z’n best weer gedaan de gaten op te vullen. Door Davies naar de Padres te traden voor reeds gedebuteerde prospects Luis Urias (tweede honk) en Eric Lauer (linkshandige werper) maakte Stearns de Brewers beter én jonger tegelijk, wat een streven van elke GM zou moeten zijn. Lauer kan minstens net zo goed als Davies worden en Urias was tot voor kort een top 50 prospect in baseball. Laatstgenoemde heeft nog wat AAA-tijd nodig; tijd die hij rustig kan nemen, want met Keston Hiura hebben de Brewers al een jonge topper op het tweede honk. Urias onderging overigens vorig seizoen een polsoperatie die nog wel wat risico’s met zich meebrengt, wat mogelijk verklaart waarom San Diego relatief makkelijk afscheid van hem nam.

DUMPSTER DIVING

Verder versterkte Stearns de ploeg met outfielder Avisail Garcia, die in 2019 als part-time outfielder doorbrak bij de Tampa Bay Rays. Catcher Omar Narvaez werd opgehaald vanuit Seattle om het verlies van Grandal op te vangen. Werpers Brett Anderson en Josh Lindblom, die in Korea uitstekend gooide en afgelopen jaar tot MVP van de KBO werd gekroond, werden vastgelegd voor de rotation. Ook Justin Smoak, Jedd Gyorko, David Phelps en Eric Sogard kwamen naar Milwaukee, terwijl als laatste Brock Holt de Boston Red Sox achter zich liet en naar Wisconsin vertrok. Een legertje veteranen (Logan Morrison, Ryan Healy, Jace Peterson, Keon Broxton en Shelby Miller) mocht meedingen om een rosterplek in Spring Training, maar hun kansen lijken door het afgelasten van het voorseizoen verkeken.

Deze vorm van dumpster diving werkt over het algemeen matig. Geen van deze veteranen had in Spring Training veel laten zien waarvan de harten in Milwaukee sneller zouden gaan kloppen. Het is dus maar de vraag of we één van hen in Brewers-uniform gaan zien.

LINEUP

Met het ingekorte maartseizoen is er weinig ruimte voor de Brewers om te experimenteren of een konijn uit de hoge hoed te toveren om in 2020 de Cardinals en Cubs van zich af te houden. De lineup staat wel redelijk vast, met vaste namen als Lorenzo Cain, Yelich, Hiura en Smoak zullen het hart van de slagvolgorde bevolken. Verder zien we nieuwe gezichten van Eric Sogard (derde honk), Garcia (rechtsveld) en Narvaez (achter de plaat) verspreid over de lineup. Hoewel er met het verlies van Grandal een groot gat in de line-up valt, hopen de Brewers voldoende mogelijkheden te hebben gecreëerd om dit gat te dichten.

[ninja_tables id=”245562″]

De bank heeft in elk geval niet ingeboet als het op Major League-talent aankomt. Het vijftal Piña, Braun, Holt, Gamel en Gyorko beschikt in potentie over voldoende talent om klappen op te vangen. Als daar later in het seizoen nog een Ryon Healy bijkomt, die in de Minors verder zal moeten herstellen van een heupoperatie, is er best wat diepte.

PITCHING: UPSIDE, MAAR HOEVEEL

De pitching is al jaren een zwakke plek bij de BrewCrew, die maar geen betrouwbare rotation bij elkaar lijken te kunnen krijgen. Ook dit jaar blijft het weer lastig om een pijl te trekken op het startende vijftal. Brandon Woodruff is de de-facto ace van het gezelschap, na een hoopgevend seizoen in 2019. Adrian Houser noteerde vorig jaar meer dan een strikeout per inning, maar de vraag is of dat legit was. Lindblom is de regerend MVP in Korea, maar het is onbekend of hij dit succes naar Amerika kan tillen. Anderson’s gezondheid is altijd een wildcard en Lauer is nog unproven genoeg om een vraagteken te zijn.

 

De bullpen beschikt over meer zekerheidjes, vooral in de vorm van Hader en Phelps. De upside in het reliefgezelschap is gigantisch, met de monster-strikeoutkracht van Burnes, Peralta en Black. Met het van een blessure terugvechtende duo Bobby Wahl en Corey Knebel erachter als eventuele supertroeven moeten de Brewers op bullpengebied met de beste meekunnen in 2020.

CONCLUSIE

PECOTA voorspelt een 79-83 seizoen voor de Brewers. Dat gaat sowieso niet uitkomen, vanwege het verkorte seizoen, maar wij denken dat de Brewers op z’n minste .500 ball moeten kunnen spelen. Daarvoor mag niet veel foutgaan en moeten alle geblesseerden op volle toeren mee kunnen draaien. Over de hele linie is deze ploeg echter te goed om een verliezend seizoen te draaien. Of de playoffs haalbaar zijn, blijft wel de vraag. De NL Central is loodzwaar in 2020 en er zijn vraagtekens in Milwaukee.

Coverfoto: USATSI

Ook leuk om te lezen