Season Preview 2020: Miami Marlins

Door

Het schrijven van een Miami Marlins Preview voor het seizoen 2020 is geen eenvoudige aangelegenheid. Net als hun ‘bottom-dweller’-collega’s uit Detroit en Baltimore is er niet veel goeds te melden vanuit ‘the city where the heat is on’. Toch zit er meer directe toekomstmuziek in de formatie dan bijvoorbeeld in die van Detroit, waar de rebuild duidelijk achterloopt. In Miami hopen ze dat het ergste achter de rug is en werd er zowaar licht geïnvesteerd in een paar veteranen. Wat is er te verwachten in Florida?

2019: OPNIEUW ‘DEAD LAST’

Het was weer een jaar waarin de Marlins niet boven een .500 win/loss record konden komen. Dat gegeven maakte het decennium voor de Fish vol: 2009 was het laatste winning season van de club uit Zuid-Florida. Sindsdien versleette de club vijf managers (Fredi Gonzalez, Edwin Rodriguez, Ozzie Guillen, Mike Redmond en Don Mattingly), verloor het 911 duels en won het er slechts 707; een winstpercentage van .437. In 2019 beleefde de club het dieptepunt, toen voor de tweede keer in tien jaar tijd 100 of meer wedstrijden verloren gingen. Maar liefst 105 duels stonden de Marlins met lege handen.

Eigenaar en GM Derek Jeter is bezig met een ongekende uitkleding van zijn club, op alle vlakken. Deze ‘rebuild’ bereikte, als het goed is, in 2019 het dieptepunt, dus wordt er stiekem een beetje omhoog gekeken door de organisatie. Dat wil overigens niet zeggen dat de Marlins in 2020 ook maar een schijn van kans hebben in de NL East. Sterker nog: er is ook in 2019 nog voldoende foutgedaan (de Zac Gallen-trade is een voorbeeld).

Wat ging er dan wel goed? Vooral op pitchinggebied vonden de Marlins hier en daar wat glanzends. Caleb Smith brak door als ace van de rotation, terwijl Sandy Alcantara twee shutouts gooide en de All-Star Game haalde. Daarnaast gaf Jordan Yamamoto de club een broodnodige boost en deden zelfs Pablo Lopez en Jose Ureña het bij tijd en wijle niet onverdienstelijk. Op aanvallend vlak was er de medium-doorbraak van Brian Anderson. Daar tegenover stond een (opnieuw) tegenvallend seizoen van voormalig top prospect Lewis Brinson en een tegenvallend offensief jaar van de nieuw aangetrokken Jorge Alfaro.

Wat te doen in 2020?

2020: OVERAL NIEUWE GEZICHTEN

Jeter maakte duidelijk dat het anders moet door middel van een reeks front office en staff hirings. Hadi Raad werd, na zeven jaar bij de Yankees te hebben gewerkt, aangesteld als Director of Professional Scouting. Datzelfde scoutingapparaat werd uitgebreid met zes andere nieuwe gezichten. Ook de coaching staff onderging verandering. Billy Hatcher werd aangesteld als eerstehonk- en outfieldcoach. Trey Hillman is de ‘nieuwe’ derdehonkcoach en Welington Cepeda (bullpen coach) en Eddy Rodriguez (catcherscoach) zijn nieuw binnen de organisatie. Eric Duncan werd gepromoveerd tot hitting coach.

Echter, misschien wel de belangrijkste coup van Jeter was het binnenhalen van James Rowson, de man die in 2019 de Minnesota Twins ombouwde tot Bomba Squad. Onder Rowson’s supervisie braken de Twinkies het single-season homerunrecord in MLB. Als bench coach en offensive coordinator mag hij nu de Marlins van de laatste plaats in het homerunklassement te duwen. De club sloeg afgelopen seizoen slechts 146 homeruns; drie minder dan de nummer 29 (Detroit Tigers) en liefst 161 minder dan Rowson’s Twins.

VERSTERKINGEN

Rowson krijgt hulp van een aantal meer gerenommeerde namen in de line-up. De Marlins trokken Corey Dickerson, Jesus Aguilar en Jonathan Villar aan, die gedrieën vorig seizoen 48 homeruns sloegen. Aguilar en Villar versterken het infield, dat nu zowaar op een Major League-infield lijkt. Aguilar maakte een lichte regressie door in 2019 ten opzichte van zijn breakout 2018 en maakte minder hard contact, maar zijn stabiliteit levert Miami een solide run producer op. Villar was vorig jaar daarentegen weer beter dan voorheen en noteerde 24 homeruns en 40 gestolen honken. Met zijn pas 26 jaar bestaat de kans op een sneaky goede aankoop.

De grootste nieuwe naam binnen de club is echter Corey Dickerson. De 30-jarige outfielder splitte zijn 2018 tussen de Pirates en Phillies en sloeg .304/.341/.565 met een .906 OPS en 131 OPS+ (d.w.z. dat hij 31% beter was dan de gemiddelde speler in de league). Feitelijk gezien is Dickerson één van de meest ondergewaardeerde outfielders in MLB, die lijdt onder het feit dat hij geregeld geblesseerd raakt. Sinds zijn debuut in 2013 bij de Rockies passeerde Dickerson slechts één keer de 150 gespeelde wedstrijden in een seizoen. Er is hoop in Miami dat hij zich staande houdt en de investering (twee jaar, $17,5 miljoen) waard is.

Als de nood aan echt aan de man komt, kunnen de Marlins een beroep doen op enkele Minor League-talenten die de club nog rijk is. Jesus Sanchez, Magneuris Sierra, Sixto Sanchez, Edward Cabrera en Nick Neidert zitten allemaal tegen de Majors aan en kunnen opgeroepen worden.

LINEUP VOL VERRASSINGEN

Dat brengt ons bij de line-upvoorspelling van de Miamians. Zoals het er nu uitziet, neemt Jonathan Villar het derde honk over van Brian Anderson, die naar het rechtsveld schuift. Jesus Aguilar neemt zijn vertrouwde plek op het eerste honk in en Corey Dickerson doet hetzelfde in het linksveld. De overige plekken in de lineup worden door bekende gezichten ingevuld: Miguel Rojas op kortestop, Isan Diaz op het tweede honk, Jorge Alfaro achter de plaat en Lewis Brinson in center field. Dit is geen foutloos collectief. Brinson kan al jaren niet waarmaken wat hem ooit werd toebedacht toen hij als headliner van Milwaukee overkwam in de Christian Yelich trade. De atletische outfielder slaat geen deuk in een pak boter sinds zijn call-up in 2017. Mede door een OPS+ van 44 (!) is er van zijn top-10-prospect-in-baseball-glans niets meer over.

Isan Diaz moet uitkijken niet dezelfde weg te bewandelen als Brinson. Ook hij zat in die beruchte Yelich-trade (net als rotation-lid Jordan Yamomoto en Minor Leaguer Monte Harrison, overigens) en ook hij heeft nog geen potten kunnen breken. Toegegeven, de sample size is klein (179 slagbeurten), maar de resultaten ook (.173/.259/.307 met drie keer zoveel strikeouts als walks). De Puerto Ricaan is echter pas 23, dus Miami hoopt op een ommekeer.

Achter de basis-negen zitten catcher Francisco Cervelli, multi-inzetbare Jon Berti en outfielders Cooper, Sierra en Ramirez op de bank. Dit vijftal is een leuke mix van ervaring (Cervelli) en jeugd (Sierra en Ramirez), met Berti als verrassende doorbraak in 2019. Is er veel te verwachten van dit groepje? Nee. Als bankvulling kun je het echter slechter treffen.

[ninja_tables id=”245156″]

PITCHING

De rotation lijkt redelijk vast te staan in Miami, met het jonge vijftal Smith (28), Alcantara (24), Lopez (23), Yamamoto (23) en Hernandez (24). Jose Ureña startte vorig jaar nog met regelmaat, maar hij lijkt voorbij te zijn gestreefd door laatstgenoemde. Met één van de jongste (zo niet de jongste) Opening Day rotation in baseball zijn de Marlins in elk geval niet bang hun talenten in het diepe te gooien. Dit zou kunnen betekenen dat gedurende het jaar Sixto Sanchez naar de Majors overgeheveld wordt. Het middelpunt van de J.T. Realmuto trade had een aardig seizoen in Double-A (2.53 ERA, 97 strikeouts in 103 innings), maar is tenslotte pas 21. Hij lijkt meer tijd nodig te hebben om te rijpen.

De bullpen is ook redelijk vastgesteld. Het kwarter Kintzler, Steckenrider, de nieuw overgekomen Stanek en Garci zullen het laatste gedeelte van wedstrijden op zich nemen. Ook Adam Conley heeft een redelijke kans op een vaste plek, terwijl Stephen Tarpley en Jeff Brigham mogen knokken om een plekje. Sterling Sharp was een Rule 5 Draft-selectie (vandaar het sterretje in bovenstaande tabel). Dit betekent dat hij het hele jaar op het Major League roster moet staan om eigendom te blijven van de Marlins. Lukt hem dit niet, moet de club hem teruggeven aan de Washington Nationals.

CONCLUSIE

Als de Marlins komend seizoen ingaan zoals wel vaker de laatste seizoenen, dan zullen enkele van de bovengenoemde spelers na dit jaar niet meer in Miami spelen. De club verraste al met de verkoop van jonge rotation-ster-in-wording Zac Gallen. Eenzelfde lot kan bijvoorbeeld een Brian Anderson of Caleb Smith te wachten staan. Wil de club echter blijven bouwen met de spelers die nu in Miami rondlopen, is er in elk geval een betere basis. Op papier is deze groep in staat om minder dan 100 wedstrijden te verliezen. In een sterke NL East is het echter wel de vraag hoeveel wedstrijden ze onder de 100 blijven.

Coverfoto: Jasen Vinlove-USA TODAY Sports

 

Ook leuk om te lezen