Scott Skiles nieuwe hoofdcoach Orlando Magic

Door

Milwaukee Bucks v New York Knicks
De zoektocht van de Orlando Magic naar een nieuwe hoofdcoach is ten einde. Het kondigde zojuist de komst van Scott Skiles (51) aan. De ervaren oefenmeester was voor het laatst werkzaam bij de Milwaukee Bucks in 2013 en volgt de interim-coach James Borrego op, die de laatste dertig wedstrijden van het seizoen mocht afmaken na het ontslag van Jacque Vaughn.

Skiles maakte in 1999 zijn debuut als hoofdcoach in de NBA bij de Phoenix Suns na eerst twee jaar als assistent te hebben gefungeerd. Daar werd hij halverwege 2001 ontslagen, om vervolgens in 2003 weer aan de slag te gaan bij een jong Chicago Bulls-team. Na vier opeenvolgende play-offjaren werd hij eind 2007 ontslagen na een matige seizoensstart. In 2008 begon hij bij de Milwaukee Bucks, maar vertrok daar weer halverwege het jaar 2012-2013. Zijn record als hoofdcoach in het reguliere seizoen bedraagt 443 winstpartijen tegenover 433 verliesbeurten.

In dertien seizoenen als hoofdcoach bereikte hij vijf keer de play-offs, maar kwam hij nooit door de tweede ronde. Toch staat hij bekend als een trainer die goed met jeugdige spelers kan samenwerken en de nadruk vooral legt op defense. Bij Orlando krijgt hij dan spek naar zijn bek, want de selectie bestaat vooral uit jonge, talentvolle jongens als Elfrid Payton, Victor Oladipo en Aaron Gordon.

Als speler was Skiles ook actief in de NBA. In 1986 werd hij in de NBA Draft als tweeëntwintigste gekozen door de Milwaukee Bucks, waar hij slechts één seizoen speelde. Zijn glorietijd beleefde hij bij Orlando Magic, waar hij van 1989 tot 1994 actief was. Op 30 december 1990 baarde hij opzien door in de met `155-116 overwinning op de Denver Nuggets liefst dertig(!) assists uit te delen, tot vandaag nog altijd een record in de NBA. Tevens werd hij dat jaar verkozen tot Sixth Man of the Year.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen