NBA All-Star Game: Nieuwe stijl, dezelfde gezichten

Door

NBA ALL-STAR GAME: SPEKTAKELSTUK?

Al sinds 1951 wordt in de NBA het All-Star Weekend gehouden. Dit evenement is vooral bedoeld voor het publiek en geldt als een korte onderbreking van het drukke seizoen, vooral voor spelers die niet hoeven op te komen draven. Voor de fans is het een weekend lang genieten van spektakel, met als absolute hoogtepunt de All-Star Game.

Al sinds de eerste editie wordt er gespeeld tussen The East en The West. Dat is altijd goedgegaan, maar de laatste tijd wordt er hier en daar geklaagd over de opzet. Er wordt vaak aangebracht dat de twee conferences niet meer eerlijk verdeeld zijn en dat alle topspelers in het westen hun geld verdienen. Dit valt ook terug te zien in de cijfers van de laatste jaren.

Tip-off van de 67e All-Star Game in 2017 (NBA.com)

Vanaf het jaar 2000 is de wedstrijd twaalf keer gewonnen door het westen en maar zes keer door het oosten. Van de laatste zeven All-Star Games won het oosten er zelfs maar één. Dat zegt dus wel wat over de huidige verhoudingen. Er zijn dus genoeg redenen om het format om te gooien.

NIEUWE OPZET

Op 3 oktober 2017 was er de definitieve uitspraak: we gaan het anders doen met de wedstrijd. Het plan is voortaan om twee captains te kiezen door middel van stemmen. De fans (50%), spelers (25%) en de media (25%) kunnen stemmen op de starters. Dat was al zo, maar er zijn ook zaken veranderd.

De speler met de meeste stemmen (per conference) mag uit de tien starters een team kiezen. Het maakt hierbij niet uit in welke conference deze speler speelt. Zo kan je dus mix-teams krijgen, wat voor de spanning (hopelijk) goed is. De in totaal veertien reserves worden gekozen door de NBA-coaches.


WESTERN CONFERENCE


Stephen Curry (Golden State Warriors)
Speelt zijn vijfde achtereenvolgende All-Star Game. Geen speler van de Warriors heeft dit ooit gedaan. Dit jaar is hij Captain van het Westen, omdat hij de meeste fan-votes heeft gekregen.

James Harden (Houston Rockets)
Speelt alweer zijn zesde wedstrijd, allemaal als Rocket. Dit seizoen is hij met 21,7 punten per wedstrijd de topscorer in de NBA.

Kevin Durant (Golden State Warriors)
Ook Durant is een bekende. De All-Star Game MVP van 2012 speelt ook alweer zijn negende achtereenvolgende wedstrijd.

Anthony Davis (New Orleans Pelicans)
Davis scoorde vorig jaar een recordaantal punten in de All-Star Game: 52. Samen met Cousins is dit de eerste keer dat de Pelicans twee spelers afvaardigen.

DeMarcus Cousins (New Orleans Pelicans)
Speelt in zijn 4e All-Star Game. Heeft dit seizoen al 34 double-doubles behaald.

Steph Curry (Ezra Shaw/Getty Images)

EASTERN CONFERENCE


Kyrie Irving (Boston Celtics)
Dit jaar wordt alweer de vijfde keer in zeven jaar dat Irving meespeelt. Hij was de All-Star MVP van 2014.

DeMar DeRozan (Toronto Raptors)
De topscorer allertijden van de Raptors mag voor het tweede jaar op rij starten.

Lebron James (Cleveland Cavaliers)
Deze viervoudig MVP start voor de veertiende keer op rij, één minder dan leader Kobe Bryant. ‘Bron’ is all-time leader in punten in All-Star Games. Dit jaar is hij Captain van de East.

Lebron James (Jason Miller/Getty Images)

Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks)
Mag in zijn vijfde seizoen voor de tweede keer achter elkaar starten. Dat is de eerste keer voor een Buck sinds 1980.

Joel Embiid (Philadelphia 76’ers)
In zijn tweede seizoen mag hij al meteen vanaf de start beginnen. Hij is de eerste speler na Allen Iverson (2006) die voor de ’76ers speelt en mag beginnen.

MOGELIJKE RESERVES

De reserves worden 23 februari bekendgemaakt. Er zijn natuurlijk kandidaten genoeg. De grote naam die natuurlijk ontbreekt in de starting-five, is Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder), die dit seizoen goed is voor bijna een triple-double met 24,8 PPG, 9,7 RPG en 9,9 APG.

Ook Klay Thompson en Draymond Green (Golden State Warriors), Karl-Anthony Towns en Jimmy Butler (Minnesota Timberwolves) en LaMarcus Aldrige (San Antonio Spurs) zijn voor The West goede kandidaten om alsnog de schoenen mee te kunnen nemen voor de wedstrijd.

Om de eer uit het oosten hoog te mogen houden worden bijvoorbeeld Victor Oladipo (Indiana Pacers) en Kristaps Porzingis (New York Knicks) genoemd als (bijna) zekerheden. Andere namen zijn John Wall en Bradley Beal (beide Washington Wizards) en André Drummond (Detroit Pistons).

Er wordt dus gehoopt op meer spektakel en diversiteit. Hoe dat gaat aflopen, is nog even afwachten. Over viereneenhalve week weten we of de nieuwe opzet een geslaagde is.

Ook leuk om te lezen