ROY: Noel stijgt met stip, Mirotic overtreft zichzelf

Door

Philadelphia 76ers v Miami Heat

Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW).

ROW: Nerlens Noel (PHI)

Voor de fans van de Sixers viel er deze week eindelijk weer eens wat te genieten. De ploeg won zowaar twee wedstrijden en Nerlens Noel was de beste rookie deze week. In de knappe uitoverwinningen op de ploegen uit Florida – Orlando Magic en Miami Heat – was Noel met name onder het bord belangrijk. De twintig jarige power forward was tegen de Magic zelfs goed voor een double-double: dertien punten, twaalf rebounds. Hij voegde ook een assist, een steal en een block toe aan zijn statline.

FOW: Marcus Smart (BOS)

Nu Rajon Rondo de Celtics verlaten heeft, zal Smart een stuk meer speeltijd genieten, maar overtuigen doet hij nog niet. Drie punten, twee assists maar ook twee turnovers tegen de Magic is niet best. Toegegeven, Smart komt voor de zoveelste keer dit jaar terug van een blessure, maar in de NBA gelden dat soort excuses niet.

ROY: Andrew Wiggins (MIN)

Jabari Parker is dan eindelijk voorbijgestreefd, en wel door Andrew Wiggins. Parker zien we door zijn blessure niet meer terug, erg jammer voor de strijd om de ROY-Award. Wiggins blijft ondertussen redelijk goed presteren. Hij scoorde de afgelopen weken erg veel, maar stond deze week nagenoeg droog. Tot afgelopen nacht, in de wedstrijd tegen LeBron’s Cavaliers, waarin hij 27 punten bij elkaar sprokkelde. Alleen tegen Sacramento, eerder dit jaar was hij doeltreffender met 29 punten. Wiggins’ prestaties ten spijt blijft Minnesota echter troosteloos onderaan bungelen in de Western Conference.

Top 5: Nerlens Noel (PHI), K.J. McDaniels (PHI), Bojan Bogdanovic (BKN), Nikola Mirotic (CHI)

Nerlens Noel is rookie van de week en deed goede zaken. Hopelijk ontspint zich in de komende weken een nieuwe tweestrijd; die tussen Wiggins en Noel.

Wie het ook goed deed deze week was K.J. McDaniels –die andere rookie in Philadelphia. McDaniels zijn minder speelminuten gegund dan Noel, en dus kan hij minder fraaie statistieken voorleggen, maar afgelopen nacht was hij met dertien punten in een half uur van waarde in de overwinning op Miami. Twee van die punten kwamen tot stand uit een heerlijke putback, hieronder te zien.

Bogdanovic is een van de grilligste rookies dit jaar. De ene week speelt hij de sterren van de hemel, de andere week is het kommer en kwel voor de Bosniër van de Nets. Deze week kreeg hij weinig speeltijd, maar tegen de Pistons speelde hij naar behoren; in dertien minuten scoorde hij veertien punten. Hij schoot vier field goals raak uit zeven pogingen, waarvan drie driepunters uit vier pogingen.

Toeval of niet, ook de Montenegrijn Nikola Mirotic leek met wisselvalligheid te kampen. Leek, want de laatste weken haalt de power forward een constant niveau, en ook in de laatste wedstrijden was hij belangrijk voor de Bulls. Met name tegen de hoog aangeschreven Memphis Grizzlies had Mirotic het op zijn heupen, zie de SOW onderin.

Outside Lookin’ In: Zach LaVine (MIN) Elfrid Payton (ORL), Kostas Papanikolaou (HOU)

Zach LaVine stond vorige week nog in de top vijf, nu valt hij er net buiten. Baarde LaVine de afgelopen weken opzien met enkele spectaculaire statlines, deze week speelde hij anoniem. Zo ook vannacht tegen Miami, waarin LaVine zes punten en zes assists liet noteren. Snel weer opschakelen Zach!

Elfrid Payton speelde deze week helemaal niet onaardig, al zal het hem niet lekker zitten dat hij met zijn Orlando verloor tegen de zwakst geachte ploeg uit de NBA: de Philadelphia 76’ers. Hij maakte bovendien maar een schamel puntje vanaf de vrijeworplijn in de verliespartij. Vannacht herstelde Payton zich echter, met twaalf punten en zeven assists had hij een aandeel in de overwinning op de Boston Celtics.

Ook de Griek Papanikolaou had deze week niet misstaan als flop van de week, want hij bakte er werkelijk niets van de afgelopen dagen. De acht puntjes in drie wedstrijden tegen New Orleans, Atlanta en Portland zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. Terend op zijn goede prestaties in voorgaande weken staat hij nog steeds in de top tien, maar ook voor hem geldt dat er een tandje bij moet.

SOW: Nikola Mirotic (CHI)

Mirotic verbrak zijn eigen puntenrecord door 27 punten te scoren, en dat nog wel tegen de sterke Grizzlies. Bovendien wonnen de Bulls de wedstrijd. Mirotic was foutloos vanaf de driepuntslijn: zijn zes pogingen waren alle raak. Ook voegde hij acht rebounds toe, een assist en een block. Niets dan hulde!

Ook leuk om te lezen