ROY 2011-2012: Thomas en Thompson bevestigen

Door

 

In deze rubriek op Sport Amerika houden we elke week de top 10 bij voor de race voor Rookie van het Jaar, de ROY.

Met de beste twee rookies aan de kant met blessures was het uitkijken naar de prestaties van ‘de rest van de rookie class’. Opvallend was de bevestiging van de waardeverhoudingen aangezien er nauwelijks verschuivingen zijn in de lijst van deze week. Wel komt Kenneth ‘The Manimal’ Farried opnieuw de lijst binnen door het leveren van de prestatie van de week. Daarnaast vielen vooral Isaiah Thomas en Klay Thompson weer op. Zij onderscheiden zich nu duidelijk van de anderen.

 1. (1) Kyrie Irving – Cleveland Cavaliers

Irving raakte geblesseerd aan de schouder in de wedstrijd tegen de Bucks. Hij miste de wedstrijd tegen de Knicks, kwam terug tegen de Spurs, maar dat bleek een foute beslissing. Irving miste alle wedstrijden van de afgelopen week en zal pas terugkeren wanneer hij volledig hersteld is.

2. (2) Ricky Rubio – Minnesota Timberwolves

De Timberwolves missen Rubio ontzettend hard. Ze zijn nu bijna zeker uitgeschakeld voor de play-offs. Met Ricky ‘This Kid Can Pass’ Rubio in the lineup hadden ze zonder twijfel een grotere kans gehad om voor het eerst sinds 2004 nog eens de play-offs te halen.

3. (3) Isaiah Thomas – Sacramento Kings

De kleine Thomas laat wedstrijd na wedstrijd zien dat het een vergissing was om hem pas als laatste (60ste) te selecteren in de draft. Hij tekende de voorbije week voor gemiddeld 17 punten, 4 assists, meer dan één steal, bijna twee driepunters en een schotpercentage van 46%. De Kings verloren dan wel vier keer na elkaar, Thomas deed zijn uiterste best om de afwezigheid van Marcus Thornton en John Salmons op te vangen. Hij speelde gemiddeld bijna 39 minuten, zo’n negen minuten meer dan DeMarcus Cousins. Zijn beste prestatie was die tegen de Suns. Hij was namelijk goed voor 25 punten en 7 assists tegen Steve Nash.

4. (4) Klay Thompson – Golden State Warriors

Thompson (foto links) blijft profiteren van de trade van Monta Ellis. Hij krijgt alle kansen om zich te bewijzen en grijpt deze dan ook met beide handen. De zoon van ex-speler Mychal Thompson was deze week goed voor gemiddeld 15 punten, één steal, meer dan twee driepunters en een schotpercentage van 44%. Thompson was in de tot nu toe zestien wedstrijden zonder Ellis goed voor elf wedstrijden met minstens twee driepunters, twaalf wedstrijden met minstens één steal en vijf wedstrijden met minstens 20 punten. Hij moet nog leren om zijn balverliezen beter in toom te houden en voor wat meer assists te zorgen, maar Thompson beleeft een mooi rookiejaar.

5. (6) Iman Shumpert – New York Knicks

Shumpert stijgt deze week opnieuw, al is het deze keer omwille van de kleine terugslag die Kawhi Leonard kreeg. Met het definitieve einde van het seizoen voor Jeremy Lin krijgt Shumpert weer veel minuten. De afgelopen week stond hij gemiddeld zelfs bijna 40 minuten op het veld. Daarin was hij goed voor gemiddeld 10 punten, 4 rebounds, 2 assists, bijna 2 steals, meer dan één driepunter en een schotpercentage van 39%. Opnieuw blijkt Shumpert het lastig te hebben om constant efficiënt te scoren. Maar daar ligt uiteindelijk zijn sterkte niet. Hij speelde namelijk weer uitstekende defense tegen onder andere Derrick Rose.

6. (5) Kawhi Leonard – San Antonio Spurs

Zoals vermeld, kreeg Leonard (foto boven) deze week een kleine terugslag. Hij verloor een aantal minuten aan de meer ervaren Stephen Jackson en Boris Diaw. Leonard stond gemiddeld slechts 22 minuten op het veld, het laagste aantal in de voorbije weken. Hij was daarin goed voor gemiddeld 5 punten, 3 rebounds, één steal en een schotpercentage van 46%. Maar zijn waarde voor het team is daarom niet minder groot. Hij blijft erg sterk verdedigen en maakt nauwelijks fouten. Bovendien wisselt coach Gregg Popovych al eens graag van rotatie. Leonard blijft dus een belangrijke pion bij één van de beste teams in de NBA.

7. (7) Kemba Walker – Charlotte Bobcats

Op zich speelde Walker niet slecht de voorbije week. Als je niet naar zijn schotpercentage kijkt, kan je zelfs zeggen dat hij een uitstekende week draaide. Hij was namelijk goed voor gemiddeld 15 punten, 5 rebounds, bijna 7 assists, één steal en bijna twee driepunters. In zijn beste wedstrijd, tegen de Bucks, tekende hij voor 18 punten, 7 rebounds en 7 assists. Maar Walker ging wederom achteruit als het aankomt op efficiëntie. Hij maakte slechts 35% van zijn schoten en doet daarmee eerder slecht dan goed voor de Bobcats. Het is een boodschap die al heel het jaar geldt maar we herhalen ze nog eens: tot Walker efficiëntie gaat aanleggen in zijn spel, kan hij niet beschouwd worden als een waardevolle speler.

8. (NR) Kenneth Faried – Denver Nuggets

Faried verdween vorige week uit de lijst na een erg stille week. Nu keert hij echter terug na een week vol goede prestaties. Faried tekende voor gemiddeld 13 punten, 9 rebounds, één steal, één blok en een schotpercentage van 55%. Hij leverde met voorsprong de prestatie van de week (zie beneden). Er zit nog wel wat wisselvalligheid in zijn prestaties. Zo had hij voor zijn knalprestatie thuis tegen de Warriors slechts één punt en 4 rebounds tegen diezelfde Warriors in Oakland. Maar Faried liet al meermaals zien dat hij terecht “The Manimal” genoemd wordt en dat de Nuggets aan hem een waardevolle speler hebben.

9. (8) Brandon Knight – Detroit Pistons

Knight blijft verder wegzakken in deze lijst. Hij speelde opnieuw niet slecht maar zijn niveau blijft gemiddeld genomen erg gewoontjes. Hij was deze week goed voor gemiddeld 11 punten, 2 assists, meer dan één driepunter en een schotpercentage van 43%. Zijn efficiëntie ging dus de hoogte in maar voor de rest waren zijn prestaties zelfs minder sterk dan normaal. Hij blijft erg constant spelen maar constant gewoontjes is maar gewoontjes.

10. (10) Marshon Brooks – New Jersey Nets

Brooks (foto rechts) blijft deze week hangen op zijn tiende plaats. Dat wil niet zeggen dat er geen hoop is. De voormalige nummer drie uit deze lijst bewees namelijk dat hij opnieuw zijn oude vorm begint te vinden. Brooks was deze week goed voor gemiddeld 10 punten, 4 rebounds, 4 assists en een schotpercentage van 44%. En dat in 28 minuten per wedstrijd, een verbetering ten opzichte van de voorbije weken. Vooral zijn laatste twee wedstrijden waren goed. Hij tekende voor 18 punten, 6 rebounds en 6 assists tegen de Wizards en 14 punten en 7 rebounds tegen de Cavaliers. Hopelijk zijn dit signalen voor een mooi seizoenseinde voor Brooks.

Eervolle vermeldingen:

Markieff Morris – Phoenix Suns, Tristan Thompson – Cleveland Cavaliers, Jan Vesely – Washington Wizards, Bismack Biyombo – Charlotte Bobcats en Chandler Parsons – Houston Rockets.

Prestatie van de week:

Kenneth Faried leidt zijn Nuggets naar een klinkende overwinning tegen de Warriors met 27 punten, 17 rebounds, twee steals en één blok.

Voor het volledige verslag van Faried’s prestatie, check volgende clip:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen