ROY 2011-2012: Irving blijft domineren, Shumpert herpakt zich

Door

 

In deze rubriek op Sport Amerika houden we elke week de top 10 bij voor de race voor Rookie van het Jaar, de ROY.

De spanning voor de ROY-award is helemaal weg met een blijvend dominerende Kyrie Irving. Toch blijft het interessant om te kijken hoe de andere rookies evolueren. Isaiah Thomas en Klay Thompson blijven hun sterke niveau aanhouden en maken hun seizoen goed met een sterke finish. Brandon Knight en Kemba Walker waren dan weer goed gestart maar missen een sterk eindschot. Het hoort er allemaal bij en het wordt afwachten hoe de evolutie van het eerste naar het tweede jaar zal uitdraaien.

1. (1) Kyrie Irving – Cleveland Cavaliers

Kyrie Irving blijft met grote voorsprong dé beste rookie van dit seizoen. Hij miste de wedstrijd tegen de Knicks met een schouderblessure maar in de drie wedstrijden die hij wel speelde, liet hij opnieuw zijn enorme talent zien. Hij tekende gemiddeld voor 21 punten, 5 rebounds, 6 assists, één steal, meer dan drie driepunters en een schotpercentage van 46%. Hij is geen LeBron James maar de Cavaliers mogen zich gelukkig prijzen met hun topselectie.

2. (2) Ricky Rubio – Minnesota Timberwolves

De ‘Spanish Sensation’ werkt hard aan zijn terugkeer. We wensen hem het beste want Rubio’s spel is een streling voor het oog.

3. (3) Isaiah Thomas – Sacramento Kings

Bij aanvang van het seizoen hield niemand het voor mogelijk maar Jimmer Fredette is niet de beste rookie in Sacramento. Thomas (foto) blijft namelijk op een hoog niveau spelen. Hij was deze week in vier wedstrijden goed voor gemiddeld 19 punten, 7 assists, één steal, één driepunter en een schotpercentage van liefst 55%. Thomas is uiterst efficiënt want hij lijdt ook weinig balverliezen. Hij had amper vijf balverliezen in totaal.

4. (4) Klay Thompson – Golden State Warriors

Net als Thomas blijft ook Thompson zijn uitstekende niveau aanhouden. Hij tekende in vier wedstrijden voor gemiddeld 16 punten, 3 rebounds, bijna 4 assists, één steal, twee driepunters en een schotpercentage van 44%, wat een verbetering is ten opzichte van vorige week. Vooral zijn prestatie tegen de Lakers viel op. In een duel tegen Kobe Bryant was hij namelijk goed voor 20 punten, 5 rebounds, 7 assists en 2 steals.

5. (6) Kawhi Leonard – San Antonio Spurs

Als Thomas en Thompson een mindere week hadden gehad, stond Leonard op plaats drie. Leonard liet meer dan ooit zien dat hij ook offensief uit de voeten kan. Hij was deze week in drie wedstrijden goed voor gemiddeld 13 punten, 6 rebounds, twee steals, twee driepunters en een schotpercentage van liefst 59%. Coach Gregg Popovych weet dat hij altijd op Leonard kan rekenen en hij speelt dan ook meer minuten dan ‘veterans’ Stephen Jackson en Boris Diaw.

6. (10) Iman Shumpert – New York Knicks

De blessure van Jeremy Lin heeft dan toch een positief gevolg. Shumpert (foto onder) krijgt hierdoor opnieuw veel speelminuten en hij grijpt deze kans met beide handen. De rookie uit Georgia Tech stond gemiddeld 37 minuten op het terrein en was daarin goed voor gemiddeld 20 punten, 3 rebounds, 3 assists, 3 steals, 3 driepunters en een schotpercentage van 47%. Hij scoorde zowel tegen de Hawks als de Magic 25 punten. En ook defensief blijft Shumpert van grote waarde voor het team uit de ‘Big Apple’.

7. (7) Kemba Walker – Charlotte Bobcats

Er is een teken van hoop voor Walker. Hij was deze week goed voor 12 punten, 5 assists, één steal, bijna twee driepunters en vooral een schotpercentage van 43%! Walker kreeg opnieuw meer minuten en met de blessure voor DJ Augustin liggen er kansen voor hem om een mooi einde aan het seizoen te breiden. Zijn efficiëntie nam deze week alvast een stap voorwaarts. Afwachten of hij dit niveau kan aanhouden.

8. (5) Brandon Knight – Detroit Pistons

Knight zit op zijn laagste ranking sinds het begin van het seizoen. Hij speelt niet slechter dan voordien maar zijn concurrenten overvleugelen hem door hogere pieken. Knight speelt al het hele seizoen op eenzelfde niveau, wat positief is voor een rookie, maar hij lijkt het moeilijk te hebben met het optrekken van dat niveau. Hij was deze week goed voor gemiddeld 15 punten, 4 assists, één steal en twee driepunters. Maar zijn schotpercentage van 40% was opnieuw aan de lage kant.

9. (9) Chandler Parsons – Houston Rockets

Parsons kwam enigszins terug met beide voeten op de grond. Hij was in vier wedstrijden goed voor gemiddeld bijna 11 punten, 5 rebounds, meer dan één steal, één driepunter en een schotpercentage van 44%. Hij kreeg gemiddeld 33 minuten speeltijd, heel wat meer dan Chase Budinger en Patrick Patterson. Parsons is één van die spelers die altijd wel iets doet om zijn team te helpen en is daarom ontzettend waardevol.

10. (8) Marshon Brooks – New Jersey Nets

Brooks zakt deze week verder weg in deze lijst. Hij herpakte zich wel wat met gemiddeld 10 punten en een schotpercentage van 48%, maar dat is dan ook het enige positieve nieuws. Brooks raakt al zeven wedstrijden geen driepunter, brengt buiten punten nauwelijks iets bij en verliest meer en meer minuten aan DeShawn Stevenson en Gerald Green. Brooks heeft talent, dat liet hij meermaals zien, maar hij moet zijn vertrouwen terugvinden.

Eervolle vermeldingen:

Greg Stiemsma – Boston Celtics, Tristan Thompson – Cleveland Cavaliers, Jan Vesely – Washington Wizards, Derrick Williams – Minnesota Timberwolves en Kenneth Faried – Denver Nuggets.

Prestatie van de week:

Isaiah Thomas is goed voor 28 punten, 4 rebounds, 10 assists, één steal, drie driepunters en een schotpercentage van 56% in een nipt verlies tegen Tony Parker en de San Antonio Spurs.

Voor een lang verslag (15min.) van Thomas’ prestatie, check volgende clip:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen