ROY (2): Kidd-Gilchrist doet reputatie eer aan

Door

Welke rookie schitterde, welke faalde? Elke donderdag belicht SportAmerika de tien beste eerstejaars in de league die strijden om de titel Rookie of the Year. Wie wordt de opvolger van Kyrie Irving. Week 2 in ROY: MKG doet reputatie alle eer aan. Aan het einde van week 1 leken we af te stevenen op een klassieke tweestrijd tussen point guard Damian Lillard en power forward/center Anthony Davis. Beide rookies staken er met kop en schouder bovenuit, ondanks de knappe prestatie van Dion Waiters. Die laatste blijft overigens op een degelijk niveau spelen en haakt daarmee zijn wagonnetje aan de trein die ons uiteindelijk naar de ROY moet leiden. Het heeft ons geleerd om niet zomaar alles en iedereen af te schrijven omdat het lijkt alsof zij qua talent niet in de buurt van de topkandidaten komen.

Wat plots héél duidelijk wordt, is het feit dat Michael Jordan wel degelijk een kanjer in huis gehaald heeft. Zijn selectie, wing Michael Kidd-Gilchrist, doet zijn reputatie van leider en defensief monster alle eer aan. Bovendien lijkt hij offensief wel degelijk mee te kunnen in de NBA. Gezien zijn all-around game is dat vrij schrikwekkend. Deze jongen kan een echte superster worden.Door zijn prestaties zijn de Bobcats overigens een veel beter team. Ze zijn nog steeds niet erg goed, maar ze winnen al eens.

Vooral daarom schiet MKG een paar plaatsen op in de ROY-ranking van week 2 in de NBA.

 

#1 (1) Damian Lillard

Portland Trail Blazers, 3-5

37 M / 18.4 P (43 FG%, 82.1 FT%) / 3.3 R / 6.6 A / 1.3 S

De Trail Blazers mogen dan niet echt goed bezig zijn en de concurrenten voor de ROY-award mogen dan wel wat dichter sluipen, op Damian Lillard staat voorlopig geen maat. Hij tekende de afgelopen week voor gemiddeld bijna achttien punten, vijf assists, twee steals en meer dan drie driepunters met een schotpercentage van bijna 46%. Lillard is nu al de floor leadervan de Blazers en voelt zich gewoon thuis in de NBA. Het is nog vroeg maar Lillard voor ROY? Waarom niet!

 

#2 (4) Michael Kidd-Gilchrist

Charlotte Bobcats, 4-3

27.7 M / 11.1 P (47.5% FG, 79.2% FT) / 6.9 R / 1.4 A / 1.7 B 

De Bobcats verloren dan wel de Draft Lottery en dus Anthony Davis, tot nu toe hebben ze niet te klagen over hun rookie. Kidd-Gilchrist is een beest, punt. Hij heeft zo’n grote motor dat hij blijft gaan, van minuut één tot minuut 48. De Dallas Mavericks hebben het geweten want MKG domineerde hen met 25 punten, twaalf rebounds en twee blocks. Spijtig genoeg heeft hij opnieuw last van zijn rug. Dat is geen goed teken maar niemand twijfelt eraan dat deze ‘warrior’ snel weer paraat is.

 

#3 (3) Anthony Davis

New Orleans Hornets, 3-3

27.3 M / 15 P (48.8 FG%, 81.8 FT%) / 7 R / 2.8 B

Hij is terug! Na twee gemiste wedstrijden door een spijtige hersenschudding keerde topselectie Anthony Davis terug als NBA-speler. En hoe! Davis domineerde zoals in zijn dagen bij de Kentucky Wildcats. Hij liet ex-teamgenoot Micheal Kidd-Gilchrist al zijn talenten zien met 25 punten, elf rebounds, twee steals en vijf blocks. Davis is offensief beter dan verwacht en defensief is hij gewoon topklasse. Davis loopt over van het talent en wordt zonder twijfel één van de beste spelers in de NBA.

 

#4 (2) Dion Waiters

Cleveland Cavaliers, 2-6

29 M / 14.5 P (44 FG%, 58.8 FT%) / 2.3 R / 2.1 A / 1.0 S

Dion Waiters verliest twee plaatsen ten opzichte van vorige week maar dat wil op zich weinig zeggen. Hij speelde minder dominant maar wel vrij sterk. Bij Syracuse was hij een wisselvallige schutter en dat vertaalt zich ook bij de Cavaliers. Maar met een 48.6 3P% staat hij in de top tien van die categorie (minstens drie driepunters per wedstrijd), een bewijs van zijn uitstekende schottechniek. Zoals veel rookies moet hij simpelweg werken aan zijn consistentie. Voor de rest is Waiters bezig aan een knap seizoen.

 

#5 (9) Andre Drummond

Detroit Pistons, 1-8

15.1 M / 6.4 P (67.6 FG%, 50 FT%) / 4.8 R

Hij is nog maar negentien en toch mag Andre Drummond zich nu al een fysiek monster noemen. Coach Lawrence Frank wil zijn jonge center vooral niet te snel opbranden en houdt zijn minuten daarom goed in de gaten. Maar ook met beperkte speeltijd doet Drummond gewoon zijn ding. Hij miste vorige week amper een schot, pakte rebounds, zorgde voor blocks en speelde degelijke defense. De Pistons hebben een ruwe diamant in de rangen en één die ze koesteren. Let op voor deze jongen.

 

#6 (8) Harrison Barnes

Golden State Warriors, 4-4

25.6 M / 9.6 P 45.5 FG%, 71.4 FT%) / 3.8 R / 1.3 A

Over koesteren gesproken, Harrison Barnes blijft zich op zijn tempo inwerken bij de Warriors. Ondanks de blessure van concurrent Brandon Rush, en dus een aantal extra minuten, blijft de Tar Heel zich vrij afzijdig houden. Barnes wil zich niet forceren. Hij scoort daarom enkel wanneer het echt nodig is, wat hem dan ook efficiënt maakt, en probeert zich defensief staande te houden. Het mag misschien niet populair zijn, Barnes ontwikkelt zich op zijn tempo en dat is slim.

 

#7 (5) Jonas Valanciunas

Toronto Raptors, 2-6

20 M / 8.4 P (48.2 FG%, 92.9 FT%) / 5.3 R / 0.6 B

De reus uit Litouwen maakt geen grote sprongen voorwaarts, in deze lijst gaat hij zelfs achteruit, maar er is duidelijk vooruitgang merkbaar. Valanciunas werd vooral efficiënter met zijn schot, waarvan zijn percentage van 43 naar 48 ging. Defensief blijft hij het lastig hebben en hij speelde slechts zestien minuten in een triple-overtimetegen de Jazz. Maar daarbuiten wordt de getalenteerde Litouwer beter met de dag en dat is positief.

 

#8 (-) Alexey Shved

Minnesota Timberwolves, 5-3

22 M / 9 P (35.9 FG%, 83.3 FT%) / 3.1 R / 3.9 A

De eerste nieuwe naam in deze lijst. Alexey Shved kwam samen met landgenoot Andrei Kirilenko naar Minnesota en liet zette deze week een aantal knappe prestaties neer. Door de blessures van Ricky Rubio en recent Chase Buddinger krijgt de Rus zijn kans. Zijn FG% is niet echt sterk en defensief moet hij nog veel leren, maar daar stoppen de negatieve punten. Shved is agressief, ontzettend slim en door zijn lengte veelzijdig te gebruiken. Geef hem wat tijd, deze 23-jarige point guard komt er wel.

 

#9 (-) Bradley Beal

Washington Wizards, 0-7

28.7 M / 11.5 P (32.1 FG%, 95.2 FT%) / 3.1 R / 1.9 A

Het was even wachten op het doorbreken van de derde selectie in de draft. Maar tijdens de afgelopen week kwam Bradley Beal er dan toch door. Zijn FG% gaat de hoogte in, zijn driepuntschot verbetert, zijn defensieve kwaliteiten komen beter tot uiting en hij is ook agressiever als voordien. De Wizards spelen nog steeds dramatisch als team maar de vooruitgang van Beal moet hen toch enige hoop geven. Hopelijk kan hij zijn opmars voortzetten.

 

#10 (-) Kyle Singler

Detroit Pistons, 1-8

22.7 / 8.8 P (50% FG, 75% FT) / 2.9 R

Met Kyle Singler staat er opnieuw een uiterst verrassende naam in deze lijst. De Pistons maakten een echte flopstart maar naast Drummond laat ook Singler zich opmerken. De 33ste pick in de draft van 2011 is voorlopig de beste bankspeler van het team, vooral door zijn driepunters. Maar Singler staat ook defensief zijn mannetje met gemiddeld meer dan één block. Dat hij vorig jaar voor een Europees avontuur koos, zit hier misschien wel ergens voor tussen.

 

Uit de lijst: Pablo Prigioni (New York Knicks), Jae Crowder (Dallas Mavericks) en Jared Sullinger (Boston Celtics).

Ook leuk om te lezen