Rondo debuteert, Atlanta wint in Houston

San Antonio Spurs v Dallas Mavericks

Eerder deze week vond de trade plaats die Rajon Rondo naar de Dallas Mavericks stuurde. Vannacht maakte Rondo zijn debuut in Dallas tegen de San Antonio Spurs. De Mavs wisten de wedstrijd te winnen met 93-99, wat voor de gehandicapte Spurs het vierde verlies op rij betekende. De Mavericks hadden sinds maart 2012 al niet meer gewonnen van de Spurs in het regular season.

Vooraf was de vraag of Rondo’s komst en het balbezit, dat de 28-jarige point guard nodig heeft om effectief te zijn, niet in de weg zou staan van Monta Ellis zijn spel. Hiervan leek vannacht echter geen sprake. Ellis eindigde de wedstrijd met 38 punten, waarmee hij zijn season-high evenaarde. Elf van die punten maakte hij in het vierde kwart toen de Mavericks definitief afrekenden met de Spurs.

Bij de Spurs ontbraken Tony Parker (hamstring) en Kawhi Leonard (hand) met blessures. Popovich besloot Manu Ginobili en Tim Duncan aan de kant te houden. De twee hadden respectievelijk negentig en éénenzeventig minuten in de benen na de twee triple overtime wedstrijden van afgelopen week. Positief bij de ploeg uit San Antonio was, dat Marco Belinelli éénentwintig punten scoorde. Wat niet zo positief was, is dat de Spurs gezamenlijk 25 keer balverlies leden. Corey Joseph droeg hier niet aan bij. Hij leed in zijn de laatste honderd zuivere speelminuten geen enkele keer balverlies.

Rondo’s debuut mag wel als typerend gezien worden. Rondo is geen scherpschutter en schoot dus ook 3-11 vanaf het veld. Wel strooide hij met assists , pakte hij zeven rebounds, twee steals én drie charges, waardoor hij verdedigend ook zijn steentje bijdroeg.

Tip-Off

De Atlanta Hawks waren in Houston te sterk voor de Rockets. De Hawks wonnen de wedstrijd met 104-97. De ploeg van coach Mike Budenholzer wist van de laatste dertien wedstrijden er twaalf te winnen en brengt het record hiermee op 19-7. Ook Jeff Teague, die aan de kant bleef met een hamstring blessure werd hier erg vrolijk van.

Kyle Korver, die goed was voor 22 punten wist het succes echter te relativeren en benadrukt, dat er nog een lange weg te gaan is:

We’ve had a nice start to the season, but the season’s only a couple of months old. We had a losing record last year. We made the playoffs last year but we won 38 games. So by no means are we like happy with ourselves. But I think we feel good about what we’re building.

In de wedstrijd hadden de Hawks lang een voorprong die opliep tot zestien punten. De Rockets hadden echter een heel sterk derde kwart, waardoor bij het begin van het vierde kwart de stand gelijk was. In het vierde kwart ging Atlanta echter op een 7-0 run. Deze voorsprong is door de Hawks niet meer weggegeven.

Korver speelde een uitstekende wedstrijd. Hij schoot 22 punten bij elkaar, waaronder vier driepunters en vier vrije worpen. Nou is het scoren van vier vrije worpen geen uitzonderlijke prestatie, maar voor Korver betekende het dat hij er 49 achtereenvolgend raakgeschoten had, wat een nieuw clubrecord is voor de Hawks. Paul Millsap en Al Horford scoorden beiden veertien punten.

Bij Houston had Dwight Howard een goede wedstrijd. Howard had negentien punten, elf rebounds en vijf assists. Ook James Harden liet weer zien waarom hij een veelgenoemde speler is in de MVP discussies. Harden scoorde achttien punten en deelde een career-high veertien assists uit.

Three Point Play

– De Portland Trailblazers wonnen hun vijfde wedstrijd op rij vannacht. De New Orleans Pelicans waren het slachtoffer en verloren met 114-88. Bij aanvang van het vierde kwart hadden de Blazers al een voorsprong van 32 punten die uiteraard niet meer uit handen gegeven werd.

LaMarcus Aldridge schoot er 27 punten in en pakte twaalf rebounds, wat zijn totaal over de afgelopen twee wedstrijden brengt op 59 punten en 28 rebounds. Damian Lillard voegde hier zeventien punten en zeven assists aan toe. Beiden speelden niet in het vierde kwart. Met alle lofzang voor Anthony Davis mag een mindere prestatie van hem ook wel eens genoemd worden. Davis scoorde slechts zeven punten en pakte zes rebounds. Wel blockte hij vijf schoten.

– De Los Angeles Clippers wisten vannacht ternauwernood te winnen van de Milwaukee Bucks met 106-102. In het derde kwart wisselde de lead voortdurend in dit zenuwslopende duel. Aan het einde van de wedstrijd, toen het ertoe deed, stonden de mannen er die er zouden moeten staan. Chris Paul scoorde negen van zijn 27 punten in de laatste vier minuten en Blake Griffin scoorde een cruciale tip-in na een gemist schot van Paul met nog vijf seconden te gaan.

Bij de Bucks was het Giannis Antetokounmpo die het team aanvoerde in drie verschillende statistieken. The Greek Freak scoorde achttien punten, pakte negen rebounds en deelde ook nog zes assists uit.

– De New York Knicks verliezen wederom. De Phoenix Suns waren vannacht te sterk met 99-90, waardoor de Knicks nu alweer vier wedstrijden op rij verloren hebben. Voor de Suns maakte Eric Bledsoe 25 punten en pakte tien rebounds. Isiah Thomas schoot er 22 in, waaronder een cruciale driepunter met nog anderhalve minuut te gaan in het vierde kwart. Hiermee vergrootten de Suns hun voorsprong naar negen punten en verdween het kleine beetje hoop, wat er misschien nog was bij de Knicks, volledig.

Carmelo Anthony scoorde 25 punten en pakte elf rebounds. Jose Calderon voegde hier éénentwintig punten aan toe. De Knicks hebben op dit moment een record van 5-24.