Red Wings verslaan ook Dallas en verbreken record

De vooruitzichten leken met 3 eerdere overwinningen tegen Dallas dit seizoen al goed. Een overwinning was nodig om het NHL-record van 20 gewonnen achtereenvolgende thuiswedstrijden te breken. De Red Wings stelden gisteravond in de potentiële 21ste wedstrijd niet teleur en verbraken het record: 3-1.

De Red Wings waren vrijwel de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. De ploeg bleef zelf sterk uit de penalty box(6 minuten totaal), iets waar de Dallas Stars(22 minuten totaal) minder disciplinair in waren.

Daarvoor kregen de bezoekers al snel de rekening gepresenteerd. Henrik Zetterberg stond al binnen 10 minuten op het scorebord na een powerplay-doelpunt. Het doelpunt kwam gelukkig tot stand, aangezzien de inzet van Zetterberg meer een pass richting de inkomende Ian White leek. De puck verdween via een stick van een Dallas-verdediger achter doelman Lehtonen.

Het vroege overwicht wat Detroit had, werd nog maar eens benadrukt door verdediger Brad Stuart. Hij mocht vanaf de zijkant vrij uithalen en zijn schot werd door niemand getoucheerd. Ook doelman Lehtonen moest een antwoord schuldig blijven en dus stond het na 20 minuten spelen 2-0.

Het overwicht wat de Red Wings in de eerste periode hadden, gaven ze in de tweede periode niet weg. Ook toen waren de Red Wings de bovenliggende partij. Tot doelpunten leidde dit echter niet.

In de derde periode was het dan ook voornamelijk op zoek gaan naar de bevrijdende derde treffer, waarmee de overwinning verzekerd leek. Daar moest lang op gewacht worden, maar 5 minuten voor het eindsignaal was het dan toch raak. Jiri Hudler kwam pas net van de bank af toen hij de puck ontving van Valtteri Filppula en 1 op 1 tegen Lehtonen geen fout maakte: 3-0.

Daarmee leek het record veilig en werd het zaak om reservedoelman Joey Macdonald een shutout te bezorgen, die hij goed kan gebruiken. De doelman staat op de nominatie om Detroit te verlaten en zou met een shutout zijn eigen positie in Detroit kunnen versterken.

Dat ging echter op het allerlaatste moment nog net mis. Adam Burish maakte dit seizoen pas 4 doelpunten, maar met nog 33 seconden te gaan, noteerde hij zijn vijfde van het seizoen. Burish veranderde het schot van Michael Ryder van dichtbij van richting en MacDonald was kansloos.

Het record kwam daarna niet meer in gevaar, waarmee het record van de Boston bruins (1929/1930) en de Philadelphia Flyers (1975/1976) uit de boeken is gespeeld. Deze week kunnen de Red Wins het record nog verder verscherpen met wedstrijden tegen Nashville (donderdagnacht) en San Jose (zaterdag).

De Dallas Stars moeten in het restant van het seizoen alle zeilen bijzetten om de play-offs nog te halen. Het gat met nummer 8 Phoenix Coyotes is 4 punten, maar de Stars hebben nog een wedstrijd te goed. Ook de Calgary Flames, Colorado Avalanche en Minnesota Wild strijden nog volop me in de strijd om plaats 8.