Profiel Gyasi Zardes: modelprof met blonde mohawk

Door

11101624_10152776987307035_178777595145595075_o
Met zijn grote blonde mohawk is Gyasi Zardes (23) zonder twijfel één van de opvallendste verschijningen van het Amerikaanse voetbalteam. Vrijdag komt de aanvaller van LA Galaxy met zijn landgenoten naar de Amsterdam ArenA voor een oefenduel tegen het Nederlands Elftal. Een profiel van één van Amerika’s grootste voetbaltalenten.

Smoothies
Drie jaar geleden stond Zardes in zijn ‘vrije’ tijd nog bij de Jamba Juice smoothies te tappen. Als collegespeler van CSU Backerfield vergaarde hij snel faam door in twee jaar tijd 34 doelpunten in 37 wedstrijden te scoren, maar dat maakte hem niet anders dan de gemiddelde jongere. Dus stond hij nog gewoon smoothies te tappen.

Rustig
Bovenstaand voorbeeld is veelzeggend over het karakter van Zardes: een rustige jongen, zonder al te veel fratsen. De grote blonde mohawk doet vermoeden dat hij het wilde leven van een superster in Los Angeles leeft, maar dat vooroordeel kan linea recta de prullenbak in.

11223631_10152777003747035_227789148632969537_o

Zardes is een modelprof. Keith Costigan, een voormalig trainer zei eens: “In plaats van zich druk te maken over het feestje dat hij op vrijdag of zaterdag moest bezoeken, piekerde hij wat hij zaterdagmorgen kon doen om een betere speler te worden.”

Videobanden
Zardes, nu 23 jaar oud, is een grote aanvaller (1.88) die het moet hebben van zijn snelheid en dribbels. Doelpunten maken is wat hij het liefste doet, al van jongs af aan: “Het liefst scoorde ik acht of negen doelpunten per wedstrijd.”

LOS ANGELES, CA - AUGUST 08:  Gyasi Zardes #11 of the Los Angeles Galaxy celebrates his goal against the San Jose Earthquakes at the StubHub Center on August 8, 2014 in Los Angeles, California. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)

Zijn vader Glenn steunde hem altijd en hielp hem om beter te worden. Zardes: “Hij regelde videobanden van het Duitse team, Ronaldinho en Ronaldo om kennis op te doen en probeerde dat vervolgens op mij over te brengen.” Het zegt genoeg over het serieuze karakter van één van Amerika’s grootste voetbaltalenten.

Jeugdliefde
Zardes’ focus ligt zwaar op het voetbal. Je zou haast denken dat hij geen tijd heeft om zijn passie en liefde met iemand te delen, maar ook dat is niet waar. Zardes trouwde ruim anderhalf jaar geleden met jeugdliefde Madison, die hij in zijn collegetijd heeft leren kennen. En dat is ook zo’n beetje het enige wat over het jonge gezinnetje bekend is. Wel plaatst Zardes geregeld een foto met zijn liefde en het kind op zijn Instagram-account, maar daar blijft het dan ook bij.

Fresh Prince of Bel Air
Hoe zit het met die blonde mohawk dan? Die heeft Zardes alleen maar omdat hij opgroeide in de tijd van The Fresh Prince of Bel Air. Hij vond het kapsel van Will Smith wel cool en besloot om zich dezelfde coupe aan te meten. “En door ‘m blond te verven valt die lekker op, dat bevalt me wel”, aldus ‘Gyasinho’ zelf.

11262216_10152761991927035_857326041857041769_o

Beloning
Zardes werd in 2013 als Homegrown-speler vastgelegd door LA Galaxy. Dat contract was de beloning voor een jeugd vol toewijding en opoffering. Het eerste jaar bij Galaxy ging het nog moeizaam, maar afgelopen seizoen wist hij naast aanvalspartner Robbie Keane te excelleren.

Zardes scoorde zeventien doelpunten, eindigde als zesde op de topscorerslijst en werd MLS-winnaar met Galaxy. Bovendien werd hij dat jaar voor het eerst geselecteerd door USMNT-trainer Jürgen Klinsmann.

Basisplaats
Tijdens de komende twee oefenwedstrijden, tegen het Nederlands Elftal en Duitsland, is Zardes een belangrijke gegadigde voor een plek in de aanval. Door het ontbreken van aanvoerder Clint Dempsey, die afwezig is omdat hij voor de vierde keer vader wordt, is een plaatsje in de frontlinie vrijgekomen. Een plaats waar Zardes wel oren naar heeft.

Leren
Klinsmann heeft al aangegeven jonge spelers een kans te willen geven. “Na het WK zijn we in een soort transitieperiode terecht gekomen, die nu, met de Gold Cup voor de boeg, ongeveer afgelopen is. Voor jonge spelers is het waardevol om tegen grote Europese landen als Nederland en Duitsland speelminuten te maken. Ze kunnen veel leren.”

USMNT v Panama at The StubHub Center on February 8, 2015 in Carson, CA. Photo by Asano/ LA Galaxy. www.LAGalaxy.com @LAGALAXY

Europa
Dat geldt ook voor Zardes, die op korte termijn wel eens de overstap naar Europa zou kunnen maken. Het is een type aanvaller waar elke club wel oren naar heeft: lang, snel en scorend vermogen. Als hij zijn rendement nog iets opvijzelt dan gaat het niet lang duren voordat de blonde mohawk wekelijks over de Europese velden scheert.

Maar eerst tegen het Nederlands elftal. De wedstrijd in de Amsterdam ArenA start vrijdag om 20.30 uur. Tickets zijn nog steeds verkrijgbaar via OnsOranje.

Foto’s: LAGalaxy.com / Getty Images

Lees hier het profiel van Michael Bradley.

Ook leuk om te lezen