Preview op de Stanley Cup Final

Door

Tampa Bay Lightning v New York Rangers - Game Seven

Komende nacht start de strijd om Lord Stanley’s Cup. Om 2.00 uur is game 1 tussen de Tampa Bay Lightning en Chicago Blackhawks van de best-of-seven series. Wat kan je verwachten en op wie moeten we letten? De NHL-redactie van SportAmerika neemt je mee in de Preview van de Stanley Cup Final.

Wie denk jij dat er wint? Vul de poll hier in!

Anne-Geert Pruim:
Hawks! Easy peasy lemon sqeazy
De Chicago Blackhawks tegen de Tampa Bay Lightning in de Stanley Cup Final. Ik heb me afgevraagd of dat verrassend is. De Blackhawks zijn geen verrassing te noemen. Zij hoorden voorafgaand aan het seizoen al bij de favorieten. De Lightning dan? Die werden gaandeweg het reguliere seizoen een outsider, maar tot de echte favorieten heb ik ze eigenlijk niet gerekend.  Voor de Lightning is zo’n Stanley Cup Final helemaal nieuw. Wat dat betreft zullen zij zeker gehoopt hebben op de Ducks als tegenstander in plaats van de Blackhawks, voor wie de Stanley Cup play-offs veredeld kinderspel is.

De finale van de Stanley Cup is voor Tampa Bay misschien al wel een overwinning op zich. Vanzelfsprekend wil je een finale ook winnen als je ‘m speelt, maar de Hawks gaan dit niet verliezen. No way. In die selectie zit zoveel kracht, ervaring en vooral de kwaliteit om boven zichzelf uit te stijgen als het echt nodig is. Die zijn al zo vaak ten dode opgeschreven geweest, dat ze nu springlevend zijn. Vanzelfsprekend heeft Tampa Bay ook kwaliteit. Met Johsnon, Stamkos en Kucherov beschikken ze over ware klasbakken en goalie Ben Bishop blijkt een grootheid. Maar Kane, Toews, Keith en Hossa zijn zulke doorgewinterde mastodonten, die gaan samen de Lightning meteen vanaf het begin bij de strot grijpen, volledig overdonderen en heel hard verslaan. Een sweep hoort op zeker tot de mogelijkheden.

Ardin Azir:
Goalies zijn de sleutel
Lightning vs Blackhawks. Een vrij aparte, maar daarom niet onaantrekkelijke finale. Twee aanvallende teams met veel snelheid en skill. Interessant aan deze ontmoeting is dat bij beide teams alle sterren grandioos hockey spelen. Bij de Bolts kijkt men al gauw naar The Triplets, maar ook scherpschutter Steven Stamkos heeft na een matige start de smaak te pakken en is heel belangrijk voor zijn team. Voor de Hawks zijn het wederom de ‘big dogs’ die het verschil maken: Jonathan Toews, Patrick Kane en topverdediger Duncan Keith. Natuurlijk genieten deze drie als totaalpakket een grootse status in de NHL, vooral als het om de play-offs gaat. Maar de vorm waarin The Triplets en Stamkos verkeren is zo onwijs goed, dat ik dit kwartet voor de aankomende finale qua productie niet zie onderdoen voor Toews – Kane – Keith.

Ik denk dat andere factoren het absolute verschil zullen gaan maken. De belangrijkste daarvan is goaltending. Ben Bishop (TBL) en Cory Crawford (CHI) hebben hun teams de hele play-offs lang een goede dienst bewezen, met wat mindere wedstrijden daargelaten. Ze zullen allebei veel te doen krijgen in deze serie en één slechte wedstrijd kan al fataal zijn. Hoewel Tampa Bay zeker niet hoeft worden afgeschreven op voorhand, verwacht ik toch dat Chicago zal winnen in zes wedstrijden.

Jens Demuynck:
Brede kern van aanvallers geeft doorslag

Tampa Bay heeft in deze play-offs al indruk gemaakt op mij. Winnen op momenten waar ik het totaal niet meer verwachtte, met als uitschieter game 7 in New York. Toch vrees ik voor hun dat Chicago een maatje te groot zal zijn. Alles spreekt in het voordeel van de Blackhawks. Om te beginnen hebben ze de ervaring. Ervaring heb je altijd nodig in zo’n finales. De aanval hebben ze ook mee. Tampa heeft wel de sterke Triplets en een herboren Stamkos, sinds hij op de flank mag spelen. De Blackhawks daarentegen hebben toch een bredere kern van aanvallers: Kane, Toews, Saad, Richards, Hossa, Vermette, Sharp,… Zoveel hebben ze er niet lopen in Tampa Bay.

De verdediging is wat meer in evenwicht. Blackhawks spelen deze play-offs meestal met vier verdedigers door het uitvallen van Rozsival. De Ducks probeerden daar van te profiteren, maar dat is hun niet gelukt. Misschien kan Tampa dit uitbuiten? Maar deze vier zijn kwalitatief nog altijd zo sterk (met Keith als uitschieter), dat ik ook hier voor Chicago ga.

Het verschil tussen Bishop en Crawford is nog kleiner. Al heb ik een lichte voorkeur voor Bishop. Alles in acht genomen ga ik dus voor de Chicago Blackhawks. De Hawks in zes wedstrijden.

Ed Versteeve:
Jeugdige onbevangenheid bepaalt de winnaar
Chicago Blackhawks kroonde zich tot kampioen van het westen door in de finale Anaheim Ducks na zeven slopende duels te verslaan. Kenmerkend voor de Hawks in de playoffs is dat zij in OT een vreselijk goede reeks neerzetten. Van de vijf duels die naar overtime verwezen werden, kwam Chicago er vier keer als winnaar uit. De ploeg beschikt dus over een lange adem en lijkt ook gewoon de mentale wil te hebben om ‘all the way’ te gaan.

Tampa Bay Lightning schreef historie tot nu toe in het oosten. Nog geen enkele ploeg wist zich ten koste van drie Original Six teams te plaatsen voor de Stanley Cup finale. Detroit, Montreal en New York Rangers. Ze gingen er allemaal aan. En nu volgt dus nummer vier. Tampa Bay is hot op dit moment en de ploeg gelooft in zijn kansen. Het speelde al 20 van de mogelijke 21 playoff duels. Ook een ploeg die niet zomaar wijkt dus.
Chicago kan bogen op een rijke historie en heeft flink wat sterren in de ploeg. Tampa Bay is relatief nieuw, maar Steve Yzerman heeft een visie uitgerold die aan lijkt te slaan. Ik verwacht dat onbevangenheid de doorslag gaat geven. Dit jaar zal de naam van de Tampa Bay Lightning op de Cup gegraveerd worden.

Jeroen Veenstra:
Spannende wedstrijden, maar een snelle serie

In mijn #SportAm bracket heb ik al gezegd: Tampa Bay Lightning gaat de Stanley Cup winnen. Daar blijf ik nu natuurlijk bij. Wel denk ik dat het niet makkelijk gaat worden om de gehaaide Chicago Blackhawks te verslaan. De Blackhawks zijn de laatste jaren vaak ver gekomen en hebben veel ervaring in de play-offs. De ploeg is, in de kern, ook al jaren dezelfde ploeg gebleven. De ploeg is in de gehele breedte goed op elkaar ingespeeld en heeft over alle linies spelers die een (beslissend) doelpunt kunnen maken. In verlengingen zijn de Blackhawks vaak de betere.

Tampa Bay is jong en fris, maar onervaren en grillig. De ene dag produceert de aanval een eruptie aan doelpunten en de andere dag vliegt er geen puck in. Het is belangrijk dat op moeilijke dagen Ben Bishop er staat voor zijn ploeg om ook low scoring games te kunnen winnen. Ook voor Bishop geldt, dat het pas zijn eerste seizoen in de play-offs is. Het wordt dan ook interessant om te zien hoe Bishop omgaat met zijn eerste optreden in de Stanley Cup play-offs. Een lange serie is ook in het voordeel van de Blackhawks; daarom zeg ik Tampa Bay in vijf (spannende) wedstrijden.

Bas Rotteveel:
Allroundteam wint

Net als Jeroen houd ik vast aan mijn eerdere uitspraak. Alleen denk ik dat de winnaar van de Western Conference de Stanley Cup zal winnen. De Blackhawks dus. Dat komt vooral omdat ze een allround team zijn. En niet alleen als team bezitten ze alle kwaliteiten, ook de individuele spelers beheersen alle aspecten van het ijshockey. De beste spelers zijn zowel aanvallend als verdedigend sterk.

Nu is allround zijn niet altijd een voordeel. Soms kan de specifieke kwaliteit van je tegenstander je overklassen. Rintje Ritsma won bijvoorbeeld ook nooit goud op de olympische spelen. Zo zijn de Johnson, Palat en Kucherov pijlsnel en superhandig met de puck en zijn Hedman en Stralman prachtige schaatsers. Maar dat zijn Toews, Kane en Saad ook. Net als Keith en Seabrook. Vervolgens staan daar achter dan ook nog winnaars als Hossa, Versteeg en Bickel klaar om shifts te domineren.

Ik verwacht een prachtige serie met aantrekkelijk ijshockey, met als winnaar de Dui…ik bedoel Blackhawks.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen