MLS Weekend Round-up: LA verliest spektakelstuk in San Jose

In een spektakelstuk op een uitverkochte Stanford University hebben de San Jose Earthquakes een memorabele overwinning behaald tegen LA Galaxy. De regerend kampioen, die tot dusver een moeizaam seizoen kent, kwam nog wel op voorsprong. Zoals vaker dit seizoen werd deze voorsprong echter vakkundig om zeep geholpen en resulteerde dat deze keer in een pijnlijke nederlaag: 3-2.

Real Salt Lake v San Jose EarthquakesRuim vijftigduizend toeschouwers waren op de been om het bezoek van LA Galaxy te aanschouwen. San Jose had op basis van de ranglijst niet veel kans, maar Galaxy straalt momenteel niet het vertrouwen uit dit soort (uit)wedstrijden eenvoudig in winst om te gaan zetten. Dit zorgde voor een mooie sfeer op de tribunes, wat de thuisploeg stimuleerde om vanaf het begin van de wedstrijd keihard te knokken voor een overwinning.

De wedstrijd begon gelijkwaardig en in de beginfase werd van beide kanten voorzichtig afgetast. Uit de eerste echte kans voor de bezoekers kwam echter meteen de openingstreffer die de wedstrijd open deed breken. Donovan bracht de bal voor het doel van San Jose, waarna de volley van Keane voor de voeten van Marcelo Sarvas terecht kwam. Voor hem was het een koud kunstje om zijn tweede goal van het seizoen te maken en Galaxy op voorsprong te zetten.

De wedstrijd brak open en San Jose kwam meer van het eigen doel af, om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Deze werd vlak na rust bijna gevonden toen Marvin Chavez van dichtbij de gelegenheid had om gelijk te maken. Galaxy-keeper Cudicini had een geweldige reflex in huis om zijn schot te keren en voorkwam zo de treffer. In plaats van de gelijkmaker verdubbelde Galaxy enkele minuten later haar voorsprong. Opnieuw stonden Donovan en Keane aan de basis van de treffer, maar ditmaal was het Hector Jimenez die de mooi opgezette aanval af mocht ronden.

Zo was het na een uur spelen 0-2 en leek er niks aan de hand voor LA. Wie de ploeg dit seizoen echter gevolgd heeft, weet dat een voorsprong behouden vaak niet aan de ploeg besteed is. Nog geen tien minuten na de tweede goal van Galaxy kwam San Jose terug. Via Alan Gordon werd de aansluitingstreffer gevonden, wat een mooie slotfase inluidde. Het slotoffensief van San Jose leek echter al snel weer tot een einde te komen nadat San Jose-verdediger Victor Bernardez na zijn tweede geel moest vertrekken.

San Jose bleef het met tien man proberen maar in eerste instantie leidde dit niet tot serieus gevaar voor Galaxy. Het gevolg was dat Galaxy zeeën van ruimte kreeg om de wedstrijd te beslissen, waar de ploeg opzichtig in faalde. Met name Hector Jimenez had twee minuten voor tijd de beslissende derde treffer voor Galaxy moeten maken, maar hij stuitte op keeper Jon Busch. Het gevolg was een zinderende blessuretijd, waarin San Jose de achterstand binnen twee minuten wist om te buigen in een overwinning.

Na een chaotische situatie voor het doel van Galaxy viel de bal in de tweeënnegentigste minuut voor de voeten van Shea Salinas, die wel raad wist met deze kans en de stand gelijk trok. De deceptie voor Galaxy werd een minuut later compleet, toen Alan Gordon zomaar vrij mocht inkoppen, terwijl Galaxy dus met een man meer speelde. Galaxy-coach Bruce Arena was buiten zinnen van woede en liet op de persconferentie na de wedstrijd weten zich diep te schamen voor de prestatie van zijn elftal.

Na deze speelronde staat LA Galaxy op plek vijf in de Western Conference. De ploeg zal haar vorm moeten hervinden en moet serieus gaan uitkijken dat ze niet nog een plek zakken, met als gevolg het missen van de play-offs. San Jose staat op de negende plek in de Western Conference.

New York Red Bulls – Houston Dynamo, 2-0
In de Eastern Conference speelden hoogvliegers New York en Houston tegen elkaar. In een gelijk opgaande wedstrijd trok de thuisploeg uiteindelijk aan het langste eind. Na een tamme eerste helft zocht New York in de tweede helft de aanval en dat resulteerde in de openingstreffer. Na een uur spelen kon Fabian Espindola de score openen na goed werk van Eric Alexander. Houston ging hierna meer risico’s nemen en als gevolg van de ontstane ruimte kon Thierry Henry Jonathan Steele in staat stellen om twee minuten voor tijd de wedstrijd te beslissen. New York klimt naar plek twee, Houston bezet de vijfde plaats.

Montreal Impact – Colorado Rapids, 3-4
Colorado, middenmotor in de Western Conference, kwam verrassend goed voor de dag in de uitwedstrijd tegen koploper uit de Eastern Conference, Montreal. Hoewel Colorado op voorsprong kwam door een goal van Atiba Harris, stond Montreal bij de rust voor met 2-1 door goals van Hassoun Camara en Daniele Paponi. Na rust vond Colorado de gelijkmaker (Dilon Powers), waarna de tweede goal van Paponi Montreal weer op voorsprong bracht. Deze voorsprong werd een kwartier voor tijd tenietgedaan door Deshorn Brown. De grote man werd Tony Cascio. De Colorado-speler zorgde in de minuut zesennegentig (!) voor de 3-4 eindstand.

Toronto FC – Real Salt Lake, 0-1

Philadelphia Union – FC Dallas, 2-2

D.C. United – Vancouver Whitecaps, 0-1

Sporting Kansas City – Columbus Crew, 3-2

Chivas USA – New England Revolution, 1-1