Preview: NHL Western Conference Final

Door

ANAHEIM, CA - JANUARY 30:  Ryan Getzlaf #15 of the Anaheim Ducks gets ready for the face off against Marcus Kruger #16 of the Chicago Blackhawks on January 30, 2015 at Honda Center in Anaheim, California. (Photo by Debora Robinson/NHLI via Getty Images)

De finalisten voor de Western Conference Final in de NHL zijn bekend. De Chicago Blackhawks ontdeden zich in vier wedstrijden van de Minnesota Wild. De Anaheim Ducks hadden vijf wedstrijden nodig om langs de Calgary Flames te komen. In deze Preview kijken de vijf NHL-redacteuren van SportAmerika vooruit op de finale in het westen.

De eerste wedstrijd is zondag 17 mei om 21.00 uur en dus goed te volgen voor Nederlandse fans. Vervolgens zijn de wedstrijden om de dag om 2.00 uur (in Chicago) of 3.00 uur (Anaheim). De Conference Finals beginnen vanavond om 19:00 Nederlandse tijd met de eerste confrontatie tussen New York Rangers en Tampa Bay Lightning in de Eastern Conference Final.

Ed Versteeve:
In the Eastern Conference gingen de wedstrijden tot game 6 of 7, maar in de Western Conference van de NHL zijn de conferencefinalisten al langer bekend. Chicago Blackhawks en Anaheim Ducks gaan uitmaken wie de Stanley Cup Final gaat spelen. Chicago versloeg Nashville en Minnesota. Anaheim versloeg Winnipeg en Calgary op weg naar deze finale.

Het zijn geen kleine ploegen die elkaar treffen. Chicago speelde de Conference Final vijfmaal in de laatste zeven seizoenen, terwijl Anaheim voor de vierde keer in acht seizoenen aanschuift. Drie van de laatste acht Stanley Cups gingen naar deze teams; twee naar Chicago, één naar Anaheim. Het belooft zeer interessant te worden op voorhand.

In deze finale treffen we de point leaders van de playoffs Corey Perry (ANA, 15) en Patrick Kane (CHI, 13) die zich in het postseason laten gelden als de leiders van de ploeg. De Blackhawks hebben een psychologisch voordeel, omdat zij in het reguliere seizoen twee van de drie onderlinge duels won. De Anaheim Ducks vallen in deze playoffs op door hun verzorgde spel en het vertrouwen dat van hun spel afspat. Mijn voorspelling in deze serie: Sorry Blackhawks, Ducks in zes wedstrijden.

Bas Rotteveel:
De Chicago Blackhawks zijn echt een dynastie geworden. Ondanks meerdere salarisdumps (onder andere Ladd, Byfuglien en Versteeg) is de ploeg er niet minder om geworden. Ze weten moeiteloos nieuwe spelers in te passen. Inmiddels is Versteeg ook weer terug op het oude nest.

Gedurende het reguliere seizoen maakten de Ducks een hele goede indruk op mij. Tot op heden hebben zij dat ook in de play-offs doorgetrokken. De ploeg is met Ryan Kesler en Corey Perry ook veruit de vervelendste ploeg. Die twee kunnen echt het bloed onder je nagels vandaan halen.

Opvallendste spelers vind ik Matt Beleskey en Patrick Maroon, die van goon een scorende firstliner is geworden.

In de match-up tussen beide ploegen geef ik het voordeel aan de Ducks. De opdracht voor Kesler is om de lijn van Toews en Kane te neutraliseren. Een taak die hij al vele malen succesvol heeft volbracht. Een dergelijke checker kunnen de Blackhawks niet tegenover Getzlaf en Perry zetten. Al hebben ze dat met de ruil voor Vermette wel geprobeerd.

Ik trek een grote broek aan door te voorspellen dat de winnaar van deze series ook de Stanley Cup gaat winnen. Wat mij betreft zijn dat de Anaheim Ducks.

Jeroen Veenstra:
De Ducks hebben in de play-offs pas één duel verloren en scoren er lustig op los. Met name Corey Perry, Ryan Getzlaf en Jakob Silfverberg rijgen de punten aaneen. Het lijkt dan ook moeilijk om niet voor de Ducks te kiezen, maar ik doe het toch. Winnipeg Jets bleek in de eerste ronde geen serieuze tegenstander. Calgary en Vancouver noemde ik in de eerste ronde al de twee zwakste deelnemers aan de play-offs en ook met de Flames waren zij al gauw klaar. Tegenstand was er maar deels, maar die gaan de Ducks absoluut wel krijgen van Chicago Blackhawks.

De Blackhawks bezitten in het reguliere seizoen de minst gepasseerde defensie van de NHL. Een moeizame start zorgt er voor dat de statistieken er nu minder florissant uit zien. De Blackhawks waren nog sneller klaar met Minnesota Wild, die eerder vriend en vijand verrasten door het sterke St. Louis Blues uit te schakelen. Patrick Kane is weer terug als nooit te voren en tegen Nashville Predators hebben de Blackhawks al bewezen met productieve tegenstanders om te kunnen gaan.

En omdat Bas denkt dat de Ducks winnen, weet ik het zeker: Chicago Blackhawks in zes wedstrijden.

Ook leuk om te lezen