Preview NBA Play-offs: #3 Nuggets vs. #6 Warriors

Door

De play-offs in de NBA gaan vandaag van start. SportAmerika belicht alle match-ups, bekijkt de sterke en zwakke kanten van beide teams en waagt zich op basis hiervan aan een prognose. Vandaag de vier series in de Western Conference: #3 Denver Nuggets vs. #6 Golden State Warriors (onderling resultaat: 3-1).

Denver Nuggets, 57-25

Golden State Warriors v Denver NuggetsDe Denver Nuggets zijn weliswaar een van de beste teams in de NBA dit jaar, een absolute sterspeler hebben ze niet. Dat is een nadeel, want een echte go to guy is er dus ook niet. Een bekende Nederlandse filosoof zei echter al eens dat elk nadeel zijn voordeel heeft en dat gaat zeker ook op voor de ploeg uit Colorado. De breedte van de selectie van de Nuggets weegt op tegen het ontbreken van star power. Van dichtbij de basket scoren Faried en McGee (hij krijgt binnenkort zijn eigen realitysoap, dat belooft wat!), terwijl van afstand Lawson voor het nodige gevaar zorgt.

Lawson is overigens leading scorer van de Nuggets met 16.7 punten per wedstrijd (slechts 0.1 meer dan nummer drie bij de Warriors Klay Thompson). Ter illustratie van de brede Nuggets-selectie: de nummer zes tot en met negen op de topscorerslijst van de Nuggets zijn samen goed voor 38.2 punten per wedstrijd. Bij de Warrios leidt dit sommetje tot 25.1 punten. Door de vele potentiéle scorers aan Nuggets’ kant weet de verdediging van de tegenstander niet op wie het zich moet fixeren.

Wie ook genoemd moet worden is Andre Iguodala. De van de 76’ers overgekomen Iggy valt aanvallend wat tegen dit jaar, maar zijn verdedigende cijfers zijn zeer goed en maken hem ook in Denver tot een fantastische wing defender. Blijven over de solide Corey Brewer én Wilson Chandler. Het moge duidelijk zijn: in de breedte is er stootkracht genoeg in Denver.

Echter, aan wie moet de bal gegeven worden als er bij de Nuggets gescoord móet worden? Danilo Gallinari heeft nog het meest weg van een go to guy, maar uitgerekend Gallo is de rest van het seizoen uitgeschakeld. Een enorme aderlating dus. Ook is het afwachten hoe het met de fitheid van Kenneth Faried is gesteld.

Golden State Warriors, 47-35

Oklahoma City Thunder v Golden State WarriorsDaar waar de Denver Nuggets geen uitgesproken leider hebben is het bij de Golden State Warriors duidelijk: alle ballen op Curry! Hij legde woensdagnacht beslag op een single-season record. Met 272 driepunters verbeterde de guard het record van Ray Allen, die in zijn tijd bij de Seattle Supersonics 269 maal raakschoot in één seizoen. De laatste weken is Curry goed in vorm; in de laatste vijftien wedstrijden was hij gemiddeld goed voor 26.8 punten en 7.9 assists.

Memorabel was zijn optreden in Madison Square Garden dit jaar. Curry noteerde 54 punten en had maar liefst 11 driepunters. Dit was zonder twijfel de beste wedstrijd die gespeeld is door een basketballer dit jaar. Recentelijk speelde Curry ook tegen de Lakers een wereldpartij door onder andere 47 punten bij te schrijven. Die wedstrijd werd ook als een van de allerbeste performances beschouwd (op nummer drie van dit seizoen volgens ESPN).

Een andere sterkhouder bij de ploeg uit Oakland is natuurlijk David Lee. De power forward was een absolute double-double machine dit jaar. In 79 wedstrijden was Lee goed voor 56 double-doubles, acht meer dan runner-up Dwight Howard. Hij was tevens de enige All-Star dit jaar voor de Warriors.

Verder is Jarrett Jack genomineerd in de categorie Sixth Man of the Year (derde als het aan SportAmerika ligt, achter Jamal Crawford en J.R. Smith). Hij is een allrounder die efficiënt schiet.

Zwak punt aan de kant van de Warriors is de defense. De Australische center Andrew Bogut heeft nog weinig kunnen laten zien in The Oracle sinds hij overkwam van de Bucks, maar moet het talentvolle doch wisselvallige frontcourt van Denver grotendeels kunnen neutraliseren nu hij eindelijk fit is.

Voorspelling

Op voorhand is dit een van de mooiste en interessantste affiches in de eerste ronde van de play-offs. Het team dat het best schiet van afstand is Golden State (40.3%), terwijl Denver nummer één in de league is als het gaat om scores in de paint (57.8 per wedstrijd). Twee totaal verschillende speelstijlen dus.

De belangrijkste matchup is die tussen Curry en Lawson. Beide guards zijn topscorer voor hun ploeg. Als Lawson op volle kracht is moet hij in staat zijn de backcourt van Golden State goed weerstand te bieden. Toch gaat Curry als overwinnaar uit deze onderlinge strijd komen. Lawson is de beste man van Denver en is ervaren, maar Curry is in bijna elke statistiek iets beter dan Lawson en is een echte ster geworden.

Los Angeles Clippers v Golden State WarriorsOok voor wat het de coaches betreft is het een close game. Beide teams worden door prima leermeesters geleid. Mark Jackson is een gegadigde voor coach van het jaar, want hij heeft de ondergrens wat betreft verdedigen verbeterd bij de Warriors. George Karl van Denver is een onderschatte coach. Hij heeft Iguodala goed in de lineup gewerkt en houdt enfant terribele McGee (vooralsnog) in het gareel.

Het gaat zeker spannend worden, maar ik zet mijn geld op de Nuggets, want ze spelen (minstens) één thuiswedstrijd meer. Niet onbelangrijk, want de Nuggets hebben thuis het best gepresteerd van alle ploegen dit seizoen; 38 maal winst, drie maal verlies. Menig team wordt kapotgelopen in de ijle lucht van het hoog gelegen Pepsi Center. Ook in onderlinge duels heeft het running team van Karl drie keer gewonnen en een keer verloren. Wel moet gezegd worden dat Gallinari in deze wedstrijden telkens de beste man was aan Nuggets’ zijde, en laat juist de Italianaan er nu vanwege een blessure niet bij zijn. Een ding staat vast: saai zal het niet worden!

Prognose: Denver Nuggets, 4-3

Ook leuk om te lezen