Penguins tonen vorm tegen Lightning

Door

Beide teams konden een overwinning goed gebruiken, maar in het duel tussen de Pittsburgh Penguins en de Tampa Bay Lightning toonden de bezoekers zich de sterkste ploeg. Evgeni Malkin en James Neal zorgden er samen met 5 doelpunten voor dat de basis van een sterke wedstrijd gelegd werd en de overwinning over de streep werd getrokken.

 

Op voorhand was het duel voor beide teams een belangrijke. De Penguins zouden met een overwinning zichzelf weer in de top 8 kunnen spelen, wat een grote mentale opsteker zou betekenen voor het team van Dan Bylsma.

Tampa Bay staat na de overwinningen van de Islanders en Carolina op een laatste plaats in de Eastern Conference. Afgelopen seizoen stonden Tampa Bay Lightning en de Pittsburgh Penguins nog tegenover elkaar in de eerste ronde van de play-offs, met de Lightning als winnaar.

In de eerste periode waren de Pittsburgh Penguins de betere ploeg. Na 20 minuten hadden zij 17 keer op doel geschoten tegenover 5 keer van de Tampa Bay Lightning. Dat leidde ook tot doelpunten.

Tijdens een slashing penalty van Steven Stamkos maakte James Neal al 02:43 de 1-0 op aangeven van Paul Martin en Evgeni Malkin. De Canadees schoof de puck richting doel en gleed gelukkig achter de benen van doelman Garon.

Richard Park veroverde enkele minuten later de puck in de offensive zone en haalde vanuit het midden uit. Zijn schot belandde tussen de palen in het achter doelman Garon waarna de Penguins een comfortabele 2-0 voorsprong verkregen.

In de tweede periode waren beide teams aan elkaar gewaagd en werd er niet gescoord. Opvallend tot dat moment was dat NHL-topscorere Steven Stamkos (Tampa Bay) nog niet op doel geschoten had.

Ook was opvallend dat de Penguins tot het einde van de tweede periode slechts 1 penalty te verduren hadden gekregen; een Fighting penalty voor Deryk Engelland. En juist dat was ook de bedoeling van coach Dan Bylsma, die vooraf voornamelijk de Powerplay units van Tampa Bay vreesde, ondanks de 28ste plaats die het team daarin in de NHL bezit.

In de derde periode veranderende de wedstrijd in een vulkaan die met een eruptie aan doelpunten kwam. Doordat Steve Downie aan het eind van de tweede periode een penalty had gekregen mocht Pittsburgh in de Powerplay beginnen en James Neal zorgde ervoor dat die in een doelpunt uitmondde.

 Maar beter werden de Penguins daar niet van. De Tampa Bay Lightning ontwaakten en scoorden drie doelpunten achter elkaar. De eerste viel in de Powerplay tijdens een penalty van Deryk Engelland en werd gescoord door Matt Gilroy.

Hij maakte zijn eerste doelpunt van het seizoen op aangeven van Stamkos en St Louis. Ryan Malone en Teddy Purcell maakte de andere twee doelpunten waardoor de Bolts helemaal terug in de wedstrijd waren gekomen.

Op dat moment nam Evgeni Malkin zijn team op sleeptouw. Hij scoorde twee doelpunten in kort tijdsbestek en bezorgde de Penguins weer een comfortabele voorsprong, die ze niet meer weg zouden geven. Vincent Lecavalier liet zich kort daarna gaan tegen Malkin en sloeg hem laf in het gezicht. De captain van de Lightning moest het ijs verlaten.

Even later moesten ook James Neal en Pavel Kubina na een korte worsteling het ijs verlaten. Deze beslissing leek echter wat zwaar, want heel veel was er niet aan de hand. Hierna gebeurde er niet veel meer, behalve dan dat Evgeni Malkin met een empty net goal zijn hattrick completeerde en de Penguins hun tweede overwinning op rij in Florida bezorgde.

 

Foto: dailycaller.com

Ook leuk om te lezen