NHL Draftwatch: Opnieuw Nederlandse kans op NHL Draft 2016

Door

bison_141011_051_650

 

Terug van weggeweest: NHL Draftwatch! Net als afgelopen seizoen wordt wekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking komen te worden gedraft tijdens de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen volgend jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Net als vorig seizoen kan er een Nederlands talent gedraft worden, al wordt zijn naam minder genoemd dan die van Daniel Sprong vorig seizoen werd genoemd. Bartek Bison speelt in de jeugd van Adler Mannheim (DEL) en zou zich in de kijker kunnen spelen van clubs uit de NHL.

In de Europese competities beginnen inmiddels steeds meer clubs met hun voorbereiding. De voornaamste reden voor dit vroege begin is het begin van de Champions Hockey League (CHL), een Europese competitie die je als de ijshockeyequivalent zou kunnen zien van de UEFA Champions League. De eerste groepswedstrijden vinden plaats op 10 augustus. Bison zullen we vermoedelijk niet in de CHL gaan zien, Mannheim doet wel mee in de CHL maar Bison zal waarschijnlijk voor een jeugdteam gaan spelen. Het is ook nog mogelijk dat Bison gaat spelen in de Canadese WHL. De 17-jarige aanvaller werd afgelopen seizoen als 20ste overall gedraft in de Canadian Hockey League Import Draft door Prince George Cougars. Die club zag afgelopen seizoen Jansen Harkins als 47ste overall gedraft worden door Winnipeg Jets. Ook de USHL is nog een optie, Madison Capitols heeft Bison in de USHL Entry Draft als 328ste overall gedraft. Volgens de Cougars zal Bison in Prince George zijn school afmaken en daar volgend seizoen actief zijn. Bison begon in Nederland met ijshockeyen bij Amstel Tijgers, de club waar ook Daniel Sprong zijn carrière begon.

Auston Matthews

Één van de spelers die mogelijk wel in de Champions Hockey League te zien zal zijn, is top prospect Auston Matthews. De Amerikaan wordt veelal als de best beschikbare speler in de NHL Draft van 2016 gezien. Afgelopen seizoen scoorde hij voor het USA U18 team 55 goals en 61 assists (116 punten) in 60 duels. Daarmee verbrak hij het puntenrecord wat op naam stond van voormalig first overall pick Patrick Kane (102). Matthews heeft de verrassende keuze gemaakt om het aankomende jaar in de Zwitserse NLA te gaan spelen. De 17-jarige Amerikaan, die als hij drie dagen eerder was geboren afgelopen draft al gedraft had kunnen worden, tekende een éénjarig contract bij ZSC Lions. De club uit Zürich doet mee in poule P en zal uitkomen tegen Gap Rapaces (Frankrijk) en Eisbären Berlin (Duitsland). Matthews kiest voor een jaar in een volwassen competitie omdat hij dit de best mogelijke stap acht voor zijn ontwikkeling. Een belangrijke man voor de keuze voor ZSC Lions is hoofdcoach Marc Crawford. Crawford won met Colorado Avalanche de Stanley Cup in 1996, maar is sinds 2011 niet meer actief in de NHL. In de zomer van 2012 tekende Crawford voor ZSC Lions en dat leverde in 2014 de titel in de NLA op. Afgelopen seizoen werd de ploeg eerste in het reguliere seizoen, maar werd verloren in de finale van de play-offs van HC Davos. Jonas Siegenthaler werd afgelopen NHL Draft als 57ste overall gedraft door Washington Capitals en zal mogelijk ook dit seizoen nog voor zijn oude club ZSC Lions uitkomen. Aankomend seizoen hoopt de club weer op de titel en mogelijk de CHL met de hulp van supertalent Auston Matthews.

Foto: Jungadler.de

Ook leuk om te lezen