Paolo Maldini co-owner van voetbalclub in Miami

Door

Silva Maldini 2 WEB
Paolo Maldini heeft samen met televisiemaker Riccardo Silva aangekondigd met een nieuwe club, Miami FC, mee te gaan doen in de North American Soccer League. De ploeg uit Florida is vanaf volgend seizoen het twaalfde team dat de competitie instapt.

De NASL staat wereldwijd te boek als de tweede voetbalniveau van Amerika. Op het moment van schrijven maken elf teams deel uit van de competitie, met de New York Cosmos als meest bekende club. De zesvoudig kampioen vergaarde in de jaren ‘70 wereldfaam door Pelé naar de Big Apple te halen.

Visie
Het voetbal vierde destijds hoogtij in Amerika. Footballstadions vol met toeschouwers zagen Pelé en later ook Franz Beckenbauer, George Best, Johan Cruijff en vele andere legendarische namen afbouwen na een carrière in Europa. De NASL was op dat moment dé voetbalcompetitie in Amerika, maar dat veranderde door een gebrek aan visie, waardoor de NASL net zo snel verdween als dat het was verschenen.

Pele_joy_eusebio

Visie is een woord dat in de vocabulaire van de Major League Soccer wél voorkomt. De competitie heeft een plan en dat is in 2020 bij de grootste competities van de wereld horen. Daarvoor wil de commissioner, Don Garber, 24 teams in de competitie hebben. Eén van de teams die in aanmerking komt voor een plekje is een team van David Beckham in Miami.

Miami heeft nog geen voetbalclub en de stad werd door Garber dan ook aangewezen als expansiestad. Beckham kreeg de eer en ging op zoek naar een plek voor een nieuw te bouwen stadion, maar dat gaat niet van een leien dakje. Daardoor loopt de uitbreidingsplanning van de MLS gevaar.

David Beckham, Commissioner Don Garber and Mayor Carlos Gimenez Press Conference

Uitgerekend een generatiegenoot gaat nu de strijd aan met de nieuwe franchise. Maldini is samen met een televisiemaker en een groep investeerders begonnen aan het project ‘Miami FC’. Woensdag werd de club officieel aangekondigd. Het is de bedoeling dat Miami FC gaat spelen in één van de bestaande stadions in de stad.

Miami FC gaat vanaf volgend jaar meedoen in de NASL en is het twaalfde team van de competitie. Volgens de club gaat de expertise van Silva – hij is een wereldwijde distributeur van televisierechten voor sportevenementen – ervoor zorgen dat Miami FC wereldwijd bekend wordt. Het is de bedoeling dat wedstrijden van het team in meer dan vijftig landen worden uitgezonden.

Voor Maldini wacht een zware taak: hij moet in korte tijd een technische staf en team zien samen te stellen. De Italiaan heeft al vijftien jaar een huis in de badplaats en kijkt ernaar uit om aan zijn nieuwe baan te beginnen.

“I’m proud and excited to be part of this venture. I strongly believe in the growth of soccer in the USA, and this is the perfect project to develop a top-class soccer team in one of the most important cities in the world. We believe that the fast-growing NASL will be the perfect platform to develop a successful team and a valuable business. Miami has been my second home for 15 years, so I look forward to spending more and more time here as Co-owner of Miami FC, giving my enthusiastic contribution for its success.”

Het is straks de grote vraag hoe de strijd tussen het team van Maldini en het (toekomstige) team van Beckham straks gaat verlopen. Raakt de MLS-club door de zoektocht naar een nieuw stadion supporters kwijt aan een club uit de NASL? De tijd zal het leren.

Foto’s: Getty Images / NASL.com

Ook leuk om te lezen