Pacers winnen vier op een rij, topteams laten steekjes vallen

Door

Het NBA-seizoen 2019-20 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en we blikken vooruit op de aankomende week.


11 DECEMBER-17 DECEMBER


DE STAND

Atlantic Division:

1: Phildelphia 76ers (20-8), 2: Boston Celtics (17-7), 3: Toronto Raptors (18-8), 4: Brookyln Nets (15-12), 5: New York Knicks (7-21).

Central Division:

1: Milwaukee Bucks (24-4), 2: Indiana Pacers (19-9), 3: Detroit Pistons (11-16), 4: Chicago Bulls (10-19), 5: Cleveland Cavaliers (6-21).

Southeast Division:

1: Miami Heat (19-8), 2: Orlando Magic (12-15), 3: Charlotte Hornets (13-17), 4: Washington Wizards (8-17), 5: Atlanta Hawks (6-22).

IN DE SPOTLIGHTS

PACERS MAKEN INDRUK MET 4 ZEGES OP EEN RIJ

De Indiana Pacers hebben een sterke week achter de rug. De ploeg van coach Nate McMillan won namelijk al haar vier duels. Na een thuisnederlaag tegen de Los Angeles Clippers op 9 december, kwamen de Boston Celtics op bezoek in Indianapolis. Door een sterk vierde kwart, waarin de Pacers een achterstand van tien punten werd goedgemaakt, won de thuisploeg met 117-122. Na zeges tegen de Atlanta Hawks en de Charlotte Hornets, stond de thuiswedstrijd tegen de Los Angeles Lakers op het programma. De bezoekers hadden al hun 14 uitwedstrijden dit seizoen gewonnen, maar zonder Anthony Davis lukte het de Lakers niet om hun 15de uitwedstrijd op rij te winnen. De Pacers wonnen nipt: 102-105.

De twee uitblinkers voor de Pacers in de afgelopen week waren Malcolm Brogdon en Domantas Sabonis. Brogdon haalde gemiddeldes 17.8 punten, 4 rebounds en 8.3 assists per wedstrijd. De point-guard speelde zijn sterkste wedstrijd tegen de Celtics met 29 punten en 8 assists en schoot hij al 60% van zijn schoten raak. Sabonis behaalde in alle vier de wedstrijden een double-double. De Litouwer scoorde 26 punten, pakte 10 rebounds en schoot 10 van zijn 15 schotpogingen raak tegen de Lakers. Sabonis eindigde de week met gemiddeldes van 16.3 punten, 12.5 rebounds en 4.5 assists.

KNICKS WETEN WEER WAT WINNEN IS

De New York Knicks lijken te maken te hebben met een heus ‘Mike Miller-effect’. Waar de eerste twee wedstrijden onder Miller nog werden verloren tegen de Indiana Pacers en Portland Trail Blazers, wisten de Knicks van de vier vorige wedstrijden er drie te winnen. De Golden State Warriors en Sacramento Kings werden met twee punten verschil verslagen en na een nederlaag met zes punten tegen de Denver Nuggets werd de week afgesloten met een ruime zege tegen de Atlanta Hawks: 120-143.

Marcus Morris Sr. en Julius Randle kenden allebei een sterke week. Morris Sr. begon zeer sterk met 36 punten en 10 rebounds tegen de Golden State Warriors. Hij eindigde de week uiteindelijk met gemiddeldes van 22.5 punten en 6 rebounds. Randle noteerde 21.8 punten en 10.5 rebounds per wedstrijd, een onvervalste double-double. Rookie R.J. Barrett blonk uit tegen de Atlanta Hawks. De shooting-guard scoorde 27 punten, een persoonlijk record. Barrett deed dat tegen een schotpercentage van maar liefst 77%.

DE TEGENVALLERS

TOP 4 TEAMS KENNEN PIJNLIJKE WEEK

De Milwaukee Bucks, Philadelphia 76ers, Boston Celtics en Miami Heat kunnen niet terugkijken op een geslaagde week. De top 4 teams van de Eastern Conference verloren allemaal minimaal één wedstrijd. De meest verrassende nederlaag was die van Milwaukee Bucks. Zij gingen in een thuiswedstrijd onderuit tegen de Dallas Mavericks. De Bucks mistten wel Eric Bledsoe, maar de Mavericks moesten het doen zonder hun absolute sterspeler Luka Doncic. Het probleem voor de Bucks lag vooral bij de starters, op Giannis Antetokounmpo na. De Griek was goed voor 48 punten, maar de vier andere starters kwamen samen tot maar 23 punten tegen een schotpercentage van 26.4%. De Mavericks wonnen uiteindelijk met 120-116.

De 76ers kenden een ruimere nederlaag. Op bezoek bij de Brooklyn Nets verloren ze ruim: 89-109. Wel ontbrak Joël Embiid. De Kameroener kampte namelijk met problemen aan zijn luchtwegen. Zowel de Celtics als de Heat leden twee nederlagen. De Celtics verloren van de Indiana Pacers (117-122) en de Philadelphia 76ers (115-109). Kemba Walker presteerde wel sterk in deze twee wedstrijden. De point-guard scoorde gemiddeld 36.5 punten en gaf 7.5 assists. Echter mistten de Celtics wel Marcus Smart met een ooginfectie, aan beide ogen. De nederlagen van de Miami Heat zullen wel wat zorgwekkender zijn. De 113-110 nederlaag tegen de Los Angeles Lakers is zeker geen schande, maar afgelopen maandag ging de ploeg met 111-118 onderuit tegen de Memphis Grizzlies. De Grizzlies hadden slechts negen van hun 26 gespeelde wedstrijden gewonnen, voor de wedstrijd tegen Miami.

SPELER VAN DE WEEK

Norman Powell is door SportAmerika verkozen tot de Eastern Conference speler van de week. De shooting-guard van de Toronto Raptors kende een sterke week met gemiddeldes van 24.3 punten, 4.3 rebounds en uitstekende schotpercentages. Powell schoot 68.3% van zijn 13.7 schotpogingen raak en ook van driepuntsafstand schoot Powell met scherp: 11 van de 18 schoten waren raak.

Powell won met de Raptors twee van de drie gespeelde wedstrijden. De thuiswedstrijd tegen de Los Angeles Clippers werd met twintig punten verschil verloren, maar met zeges tegen de Brooklyn Nets en Cleveland Cavaliers herpakte de ploeg van coach Nick Nurse zich sterk. Tegen de Cavaliers noteerde Powell 26 punten, 6 rebounds, 5 assists, 4 steals en schoot hij 11 van zijn 15 schotpogingen raak, waarvan 4 uit 6 achter de driepuntslijn.

VOORUITBLIK

De aankomende week is voor de Indiana Pacers de echte test. Na vier overwinningen op rij kent de ploeg een zwaar schema. Aanstaande vrijdag staat een opwarmertje tegen de Sacramento Kings op het programma, om daarna door te gaan naar een loodzware back-to-back. Op zondag gaan de Pacers op bezoek bij de Milwaukee Bucks, om één dag later een thuiswedstrijd te spelen tegen de Toronto Raptors. Lukt het de Pacers om hun winning streak van vier wedstrijden te verlengen?.

Top- en coverfoto: Scott Taetsch/Getty Images

Ook leuk om te lezen