NHL weekly: wisselvallige Panthers, tegenvallende Preds en meer

Door
Pekka Rinne is nog niet helemaal zichzelf dit seizoen. De Predators hebben de veteraan echter hard nodig om een rol van betekenis te spelen. (Photo by Doug Pensinger/Getty Images)

Van de Florida Panthers werd dit seizoen het nodige verwacht, maar Joel Quenneville kan zijn mannen vooralsnog niet op enige regelmaat betrappen. Ook in Nashville waren de verwachtingen hooggespannen, maar nu het seizoen bijna halverwege is, moet Peter Laviolette mogelijk (ook) vrezen voor zijn baan. In de Top 5 hebben we weer wat beauty’s geselecteerd en meer over de trade van Taylor Hall kun je vinden in de nieuwsberichten.


PANTHERS JOJOËN DOOR HET SEIZOEN


De Florida Panthers vingen deze zomer één van de grootste vissen in de vijver met free agents. Sergei Bobrovsky werd naar Sunrise gelokt en hetzelfde gold voor Brett Connolly en Anton Stralman. Met onder meer Jonathan Huberdeau, Aleksander Barkov en Mike Hoffman liep er al het nodige talent, dus Joel Quenneville kon met een goed gevoel aan zijn eerste seizoen in Florida beginnen. We zijn nu bijna halverwege en dat goede gevoel zal er nog altijd wel zijn. Zonder constant goed te spelen, hebben de Panthers een ticket voor het postseason binnen handbereik.

AARZELENDE START VAN BOB

In 2013 en 2017 won Sergei Bobrovsky de Vezina Trophy voor de beste goalie in de league. De laatste keer deed hij dit met een .931 save percentage. Mede daardoor is Bob nu na Carey Price de bestbetaalde goalie in de NHL. Price pakt $ 10.5 miljoen per jaar en Bobrovsky moet het op jaarbasis doen met $ 10 miljoen. Voorlopig geeft Bobrovsky de mensen in Florida nog geen waar voor hun geld. Zijn eerste maand voor de Panthers was ronduit teleurstellend. In oktober speelde de Rus 11 wedstrijden en daarin kreeg hij 36 goals tegen. Verder dan een .873 save percentage kwam de gelauwerde goalie dan ook niet. Herstel diende zich aan in november. Hij startte die maand met een shutout tegen de Detroit Red Wings. Tegen topteams als de Bruins (.826) en de Capitals (.800) bleef Bobrovsky echter aanmodderen.

Deze maand zien we steeds vaker de “oude” Bobrovsky. In Columbus raakten ze eraan gewend dat hij wedstrijden en punten voor hen stal en berg je maar als hij dit ook in Florida gaat doen. Aanvallend behoren de Panthers tot de betere teams in de league. Ze schieten vaak, doen dit ook regelmatig vrij secuur en scoren dus veel goals (115). Als ze het aantal tegengoals weten te beperken, dan heeft Quenneville een team onder zich dat serieus mee kan doen om de prijzen. Hier ligt natuurlijk een mooie taak weggelegd voor Bobrovsky. Weet hij z’n save percentage in de buurt van de .910 weet te krijgen, dan zullen veel teams hun tanden al stukbijten op de Panthers. Alleen in 2012 en 2016 sloot de goalie af met een save percentage dat lager lag, dus Quenneville zal zich over zijn sluitpost geen zorgen maken.

DEPTH SCORING

De coach is bepaald niet afhankelijk van één of twee doelpuntenmakers. Vijf spelers op het roster hebben de dubbele cijfers inmiddels bereikt en van die vijf is Brett Connolly (14G) de meest productieve. Even ter vergelijking: de Bruins hebben de macht in de Atlantic Division, maar zij hebben “slechts” drie spelers met minimaal 10 goals. Boston heeft dan wel weer ene David Pastrnak lopen die met kop en schouders boven de rest uittorent. Terug naar Sunrise dan. De Panthers bewezen maandag tegen de Senators (6-1) dat de doelpuntenmakers echt niet altijd Huberdeau, Barkov of Hoffman heten. Zo had Noel Acciari slechts 30 minuten nodig voor zijn eerste hattrick. De 28-jarige aanvaller moest daar 210 NHL-wedstrijden op wachten. Jonathan Huberdeau kwam deze avond tot 4 assists en staat in zijn carrière nu op 400 punten.

Voor Quenneville en z’n mannen was dit de 16e overwinning van het jaar. Vorig seizoen bereikten ze dat aantal pas vlak voor de jaarwisseling. In de Atlantic hebben de Panthers zichzelf een plekje verworven in de groep met achtervolgers op de Bruins. Boston heeft net een 5-game losing streak achter de rug, maar de Panthers zijn dermate wisselvallig dat ze er geen steek mee op zijn geschoten. Het was ook tegen Florida zaterdag dat er een einde aan die losing streak kwam. Met kerst zijn de spelers in de NHL een paar dagen vrij, maar voor die tijd kunnen de Panthers hun borst nog natmaken. Ze spelen nog thuis tegen de Stars en gaan daarna op bezoek bij de Hurricanes en de Lightning.


LAVIOLETTE DE VOLGENDE?


Het is voor de vaste volgers even wennen. De Central Division wordt niet aangevoerd door de Nashville Predators. Sterker nog, de club die in 2017 nog de Stanley Cup Final bereikte, komt voorlopig in het stuk nog niet echt voor. Ze laten in de divisie voorlopig alleen de Chicago Blackhawks en de Minnesota Wild achter zich en moeten nog behoorlijk aan de bak als ze zich voor het zesde jaar op rij willen plaatsen voor de play-offs. Moet nu ook, gezien de huidige ontwikkelingen in de NHL, Peter Laviolette vrezen voor zijn baan?

FINS TANDEM STELT TELEUR

Aanvankelijk leek alles bij het oude te blijven in de Central. Nashville begon goed aan het seizoen en nestelde zich als vanouds in de top drie. De club kon tevreden zijn over de eerste 12 wedstrijden waarin ze een 8-3-1 record noteerden. In vier van die wedstrijden kregen ze 5 goals of meer tegen, maar de aanval maakte dat ruimschoots goed. Toch was dit al een teken aan de wand. De immer betrouwbare Pekka Rinne had in de eerste maand nog een .920 save percentage. Tegen laagvliegers Minnesota en Chicago noteerde de nu 37-jarige Fin een shutout, maar tegen de Capitals en de Flames moest hij respectievelijk vijf keer en zes keer vissen. Zijn jonge landgenoot Juuse Saros had het lastiger in oktober. Saros kreeg in vier wedstrijd 16 goals tegen en kwam niet verder dan een .872 save percentage.

Waar Saros na oktober de weg omhoog vond, daar begaven zowel Rinne als de overige Predators zich in tegengestelde richting. Het scoren ging de ploeg opeens wat minder gemakkelijk af en hun Fins goalies konden hun topvorm maar niet vinden. Rinne blijft achter bij zijn gemiddelde save percentage (.918) en dit geldt ook voor landgenoot Saros (.916). Aanvallend gaat het de Preds ook niet voor de wind. Scoorden ze in de eerste 15 wedstrijden van het jaar in totaal 60 keer, in de tweede serie van 15 duels bleef dit beperkt tot 41 treffers. Tijdens die tweede serie won Nashville slechts vijf keer en gingen dus 10 duels verloren. Daarbij verloren ze ook de aansluiting met teams als St. Louis en Colorado. Voorlopig lijkt een wildcard even het hoogst haalbare.

CAPTAIN LEADS BY EXAMPLE

Roman Josi kreeg deze zomer een nieuw contract voorgeschoteld en het management zal geen spijt hebben van die beslissing. De Zwitser voert de topscorerslijst in Nashville aan met 7 goals en 19 assists. Al moet ook hier worden gezegd dat hij de meeste punten scoorde in de eerste weken. Filip Forsberg, Calle Jarnkrok en Nick Bonino zijn voorlopig de beste aanvallers. Viktor Arvidsson is doorgaans ook een puntenmachine, maar de Zweed ligt er al enige tijd uit na wat cross-checks van Blues-speler Robert Bortuzzo. Het goede nieuws voor Nashville is dat Arvidsson op de weg terug is. Dit geeft Laviolette ook weer meer mogelijkheden. Met name die op de vierde lijn zijn erg beperkt en dat is dan ook het grootste pijnpunt. Alleen Austin Watson (5G) pikt hier nog wel eens af en toe z’n goaltje mee.

Met de special teams wil het dit seizoen ook niet zo vlotten. De powerplay was vorig jaar (12,94%) al de slechtste in de league en zelfs met de aanwezigheid van Matt Duchene gaat dit niet veel beter (15,6%). De penalty kill is wel veranderd, maar helaas voor de Predators niet ten goede. Met 77,9% zit Nashville nu bij de slechtste 10 in de NHL.

OP SCHOT

Deze week wonnen de Predators in Madison Square Garden met 5-2 van de Rangers. De thuisploeg was met 41-24 de baas op de shot clock, maar de aanvallende blueliners trokken de wedstrijd voor Nashville over de streep. Roman Josi scoorde twee keer en Mattias Ekholm en Ryan Ellis elk één keer. Ook tegen de doorgaans defensief ijzersterke Islanders stond het vizier op scherp. In New York wonnen de Predators met maar liefst 8-3 en hielpen daarmee hun coach weer wat vaster in het zadel. Of de job van Laviolette ook daadwerkelijk in het geding is, is zeer de vraag. David Poile is al 36 jaar werkzaam als general manager en zette in die tijdspannen slechts drie keer een coach op straat.


TOP 5 OF THE WEEK


De Red Wings weten eindelijk weer eens wat winnen is en Eric Staal bereikte een mooie mijlpaal. Auston Matthews en Andrei Svechnikov zorgden waarschijnlijk voor de mooiste goals van deze week. De Rus haalde voor de tweede keer dit seizoen The Michigan uit de kast en Matthews stuurde de Sabres op prachtige wijze het bos in. En dan waren er nog twee mooie mijlpalen.

FILIP HRONEK vs WINNIPEG JETS

Vorige week noemden we hem al een lichtpuntje en dan is het altijd lekker als dit een paar dagen later nog eens bevestigd wordt. De Detroit Wings waren bezig aan de langste losing streak van deze eeuw, maar wonnen vorige week donderdag eindelijk weer eens. Thuis waren ze met 5-2 te sterk voor de Winnipeg Jets en boekten hun eerste zege sinds 12 november. Daarna gingen 12 wedstrijden op rij verloren. Mede dankzij twee goals van Robby Fabbri namen de Wings een voorsprong, maar de welgemikte empty-netter van Filip Hronek maakte twee minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde. Voor de jonge Tsjech was het z’n zevende van het seizoen. Voor de Red Wings was het pas hun achtste zege van deze jaargang.

ERIC STAAL vs CHICAGO BLACKHAWKS

De Minnesota Wild zijn de laatste weken bezig aan een verrassende opmars. Er werd weinig verwacht van deze oude rotten, maar de ploeg van Bruce Boudreau mag voorlopig nog altijd hopen op een plek in het postseason. Eric Staal is één van de belangrijkste spelers en de aanvaller met Nederlandse roots mocht zondag een klein feestje vieren. Tegen de Chicago Blackhawks scoorde Staal in de eerste periode bij een 2-0 achterstand de aansluitingstreffer. Het was zijn twaalfde van het seizoen en zijn 429e goal in zijn loopbaan. Tel daar nog zijn 571 assists bij en je komt op een puntentotaal van 1000. Van de actieve spelers hebben er slechts vijf meer punten verzameld dan Eric Staal. Patrick Kane heeft de 1000 ook in zicht. Hij was zondag het mannetje bij de Hawks en leidde met een hattrick die ploeg naar een 5-3 zege.

ANDREI SVECHNIKOV vs WINNIPEG JETS

He dit it again! Officieus is de actie The Michigan gedoopt, maar misschien moeten we overwegen om de naam van Andrei Svechnikov eraan te verbinden. Eind oktober was Calgary de pineut en dinsdag deed de Russische tiener opnieuw tegen een Canadese tegenstander. De goal van Svechnikov was de aanzet voor een paar productieve minuten van de Canes. Ze scoorden drie keer in vijf minuten en versloegen de Jets uiteindelijk met 6-3. Voor Carolina betekende dit de 21e overwinning van het seizoen. De jonge garde van Rod Brind’Amour draait weer keurig mee in de top van de Metropolitan, al lijkt Washington al niet meer te achterhalen.

AUSTON MATTHEWS vs BUFFALO SABRES

Sheldon Keefe heeft het aardig op de rit in Toronto. De coach heeft nu 12 wedstrijden achter de rug en de Maple Leafs wonnen 8 keer. Dinsdag moesten de Buffalo Sabres eraan geloven en wie anders dan Auston Matthews had een flinke vinger in de pap. Hij scoorde twee keer in de tweede periode en daar met name bij deze treffer toonde Matthews zijn ongekende klasse. De Amerikaan heeft nu 21 goals achter zijn naam staan en ligt dus op koers voor een tweede seizoen met tenminste 40 treffers. In 2016-2017, zijn eerste jaar in de league, tikte hij dit mooie aantal ook al aan. Na wat roerige weken, waarin dus coach Mike Babcock het veld moest ruimen, heeft Toronto nu de aansluiting met de beste teams in de Atlantic weer gevonden. Ze staan vierde op één punt van Buffalo, dat tweede staat.

EVGENI MALKIN vs CALGARY FLAMES

No Sidney, no problem. De captain van de Pittsburgh Penguins zit nog altijd in de lappenmand, maar die andere ster neemt de ploeg bij de hand. Evgeni Malkin miste dit seizoen ook nogal wat wedstrijden, maar noteert gemiddeld meer dan een punt per wedstrijd. De Rus kwam 21 keer in actie en heeft na dinsdag 29 punten. Tegen de Flames scoorde Malkin zijn 400e goal in de NHL. Voor dat aantal had hij 873 wedstrijden nodig. Zijn eerste goal scoorde Malkin op 18 oktober 2006 tegen de Devils. De Rus liet er geen twijfel over bestaan dat Pittsburgh een goede keuze had gemaakt. Hij scoorde in zijn eerste zes duels en kwam in zijn eerste jaar uit op 33 goals en 85 punten. Dat hij aan het einde van dat seizoen de Calder Trophy voor beste rookie op mocht halen, zal dan ook niemand verbazen.


NIEUWS


PANARIN EN RANGERS VERPESTEN FEESTJE JUMBO

  • Het was vorige week een bijzondere avond in San Jose. Bob Boughner stond tegen de New York Rangers voor het eerst als hoofdverantwoordelijke achter de bank, de 21-jarige Joachim Blichfeld uit Denemarken debuteerde in de NHL en Joe Thornton speelde zijn 1600e (!) wedstrijd op het hoogste niveau. Maatje Patrick Marleau had die mijlpaal al achter de rug en het was dan ook voor het eerst in de historie van de league dat er twee ploeggenoten met 1600 wedstrijden of meer samen op het ijs stonden. Jumbo Joe luisterde het jubileum op met, wat anders, een assist op de 3-2 van Brenden Dillon, die voor het laatst scoorde in oktober 2018. Helaas wensten de Rangers niet mee te werken aan een feestje. Met name Artemi Panarin was bij kans ongrijpbaar en hij leidde de Blueshirts naar een 3-6 zege.

OSKAR LINDBLOM VECHT TEGEN EWING-SARCOOM

  • In de turbulente wereld van de NHL werd het vorige week vrijdag toch even stil. De Philadelphia Flyers kondigden aan dat Oskar Lindblom dit seizoen niet meer in actie komt. Bij de 23-jarige Zweed is het Ewing-sarcoom geconstateerd. Dit is een zeldzame vorm van botkanker die vooral kinderen en jongvolwassenen treft. Lindblom zal deze weken beginnen met verschillende testen en de behandeling. De Flyers lieten weten dat ze de Zweed daar waar mogelijk zullen steunen en ervoor zorgen dat hij de best mogelijke hulp krijgt. Lindblom werd door de Flyers in 2014 in de vijfde ronde gedraft en was bezig aan zijn tweede volledige seizoen in de league. Vorig seizoen was hij goed voor 17 goals en 16 assists. In deze jaargang trof hij al 11 keer doel en gaf hij 8 assists.

TAYLOR HALL EEN DESERT DOG

  • De Pacific Division is maandag weer een stukje sterker geworden. Op die dag werd duidelijk dat Taylor Hall zijn carrière voortzet bij de Arizona Coyotes. Zij geven daar drie prospects en twee hoge draft picks voor op. Met Hall, die voor de Devils dit seizoen zes keer scoorde en 19 assists gaf, hopen de Coyotes een gooi te doen naar de titel in de Pacific. In New Jersey zat Hall op een dood spoor. Twee jaar geleden leidde hij de franchise nog naar de play-offs, maar blessures en slechte prestaties dwongen Hall in de armen van de Desert Dogs. De Devils nemen nog een deel van zijn salaris (totaal $ 6 miljoen) voor hun rekening. Of Hall dit alles waard is, zal de toekomst uitwijzen. Zijn contract loopt na dit seizoen af en de kans is groot dat de Coyotes in de voormalig MVP slechts een rental hebben.

KOVALCHUK DEFINITIEF VERTROKKEN

  • Het huwelijk tussen de LA Kings en Ilya Kovalchuk is definitief op de klippen gelopen. De Rus was al enige tijd een healthy scratch, maar wachtte nog op een bonus van de club. Die kreeg hij afgelopen weekend en daarna werd Kovy door de Kings op waivers geplaatst. Kovalchuk is nu free agent, maar is nog niet opgepikt. Hoewel de drievoudig All-Star voor zichzelf nog toekomst ziet in de NHL lijkt een rentree uitgesloten. Vorig seizoen kwam de 36-jarige Rus tot 16 goals. In deze jaargang moet hij het doen met 9 punten in 17 wedstrijden. Mocht Kovalchuk in de Noord-Amerika geen onderdag vinden, dan lijkt een terugkeer naar de Russische KHL het meest voor de hand te liggen.

SPRONG BLIJFT GOED PRESTEREN

  • Het was een drukke week voor Daniel Sprong en de San Diego Gulls. De ploeg kwam sinds vorige week woensdag vier keer in actie. Alleen op vrijdag de dertiende pakte San Diego de volle buit. Na een shootout werd met 2-1 gewonnen bij de Colorado Eagles. Een dag later was diezelfde tegenstander met 3-1 te sterk voor Sprong en consorten. De Gulls namen het daarnaast ook twee keer op tegen de Grand Rapids Griffins en ze verloren beide duels. Onze landgenoot lijkt zijn draai inmiddels gevonden te hebben. Met 18 punten is hij de meest productieve speler en de geboren Amsterdammer is bezig aan een 3-game point streak. Er staan 7 goals achter zijn naam, maar hij is toch vooral de man van de assist. Daarvan heeft hij er namelijk al 11. Met -7 is zijn rating nog niet om over naar huis te schrijven.

Cover Photo: Mark Mulville/Buffalo News

Ook leuk om te lezen