Onder de Loep: De Trading Deadline

Door

De trading deadline.

Voor veel sporten is het een belangrijk onderdeel van het seizoen, een moment waarop veel teams met elkaar aan de telefoon hangen om spelers te verhandelen, zelfs tot in de laatste seconden voor de deadline. In de NFL gaat het moment echter vaak voorbij zonder dat iemand er erg in heeft.

Er zijn verschillende redenen voor het feit dat de impact van de trade deadline in de NFL bijna te verwaarlozen valt. Zo is de aanwezigheid van een harde salary cap vaak een obstakel voor teams om gecompliceerde trades in het midden van het seizoen uit te werken. Echter, ook het ontbreken van een ‘minor league’ en de tijd die spelers nodig hebben om offenses of defenses onder de knie te krijgen weerhoud veel teams van het handelen in spelers naarmate het seizoen vordert.

Sinds 2000 vonden er slechts 19 trades plaats voor de deadline. Vorig seizoen werden drie spelers naar andere teams gestuurd. Brandon Lloyd verhuisde van de Denver Broncos naar de St. Louis Rams, Carson Palmer vond een nieuw thuis bij de Oakland Raiders, en Ronnie Brown moest bij de Detroit Lions zijn heil zoeken. Bij het verstrijken van de meest recente deadline in de NBA hadden meer dan 25 spelers een nieuw team, en ook in de MLB en NHL gaat het jaarlijks om tientallen spelers die midden in het seizoen van team veranderen.

Trades rond de deadline kunnen zowel goed of slecht uitpakken. Veel NFL fans zullen zich wide receiver Roy Williams nog wel kunnen herinneren. Williams schitterde in zijn eerste jaren bij de Detroit Lions nadat hij als 7e speler gekozen was in de NFL Draft van 2004. In 2008 stuurden de Dallas Cowboys twee draft picks naar Detroit om Williams om te nemen, en beloonden hem met een zesjarig contract voor 54 miljoen dollar. Hij wist echter nooit zijn oude niveau meer te bereiken, en werd twee jaar later op straat gezet. De Chicago Bears gaven hem een laatste kans, maar kon zichzelf niet bewijzen als vaste waarde. Twee maand geleden maakte hij bekend niet meer terug te zullen keren in de NFL.

Daartegenover staan de verhalen van defensive end Anthony McFarland en wide receiver Chris Chambers in respectievelijk 2006 en 2007. Beiden heren werden getrade voor een draft pick in de tweede ronde. McFarland versterkte de defensive line van de Indianapolis Colts en won met het team dat jaar de Super Bowl. De komst van Chambers voegde een nieuwe dynamiek toe aan de aanval van quarterback Philip Rivers en de San Diego Chargers, en het team bereikte de AFC Championshipwedstrijd in dat jaar.

De trade deadline in de NFL volgde oorspronkelijk na week 6 van het seizoen, maar in de collective bargaining agreement die vorig zomer werd gesloten werd de deadline opgeschoven naar week 8. Die deadline had dinsdag om negen uur ‘s avonds (4 p.m. ET) moeten verstrijken, maar doordat enkele teams aan de oostkust (en de NFL in New York) hun kantoren moesten sluiten vanwege orkaan Sandy besloten de hoge heren van de NFL om de deadline uit te stellen tot donderdag (morgen).

Die extra tijd zou kunnen helpen om alsnog enkele deals rond te krijgen, maar op vuurwerk hoeven we niet te rekenen. De enige speler die tot op heden van team veranderde is Jacksonville wide receiver Mike Williams. Hij zal voortaan uitkomen voor de Detroit Lions, en bij toeval komende zondag ook gelijk oog in oog staan met zijn voormalige team. Naast die ruil wordt er nog altijd gespeculeerd over andere mogelijke transacties.

Een overzicht:

St. Louis Rams running back Steven Jackson zal na het seizoen een free agent zijn, en St. Louis heeft al duidelijk gemaakt dat de kans klein is dat Jackson terugkomt. Het team weet dat het dit jaar geen grote speler is in de sterke NFC conference, en zal daarom graag een draft pick accepteren in ruil voor Jackson. De Green Bay Packers zouden een mogelijke bestemming vormen aangezien running backs Alex Green en James Starks niet in staat lijken om de running game te dragen, maar general manager Ted Thompson is doorgaans geen fan van het traden van draft picks voor veteranen.

Carolina Panthers running back DeAngelo Williams kreeg twee seizoenen geleden een gigantisch contract, maar kwam nooit meer in de buurt van de productie van vier jaar geleden, toen Williams ‘back-to-back’ 1000-yards in een seizoen rushte. De general manager die hem het contract aanbood werd enkele weken geleden al de laan uit gestuurd, en de Panthers zouden zich ook graag van Williams ontdoen, al was het maar voor een pick in de laatste ronde. Quarterback Cam Newton rushte al voor meer yards dan Williams’ 210, en Robert Griffin III zelfs voor meer dan het dubbele (476). Het is niet waarschijnlijk dat een team het gigantische contract wil overnemen samen met het risico dat Williams nooit meer zijn oude vorm terugvind.

In Tampa Bay kan running back LeGarrette Blount op weinig speeltijd rekenen. Coach Greg Schiano geeft duidelijk de voorkeur aan rookie Doug Martin, en wanneer Blount wel een kans krijgt weet hij weinig yards te winnen. Toch zal niemand vergeten zijn dat Blount in zijn rookie seizoen voor meer dan 1000 yards rushte, dus het talent is zeker aanwezig. Of zijn huidige prestatie een team kan verleiden om hem van Tampa Bay over te nemen is echter de vraag.

Kansas City wide receiver Dwayne Bowe en Pittsburgh Steelers wide receiver Mike Wallace spelen dit seizoen allebei onder de franchise tag, en zullen in maart opnieuw als free agents op de markt komen. Beide teams lijken niet geinteresseerd in het langer vastleggen van de sterren gezien hun hoge salariseisen, dus de kans is groot dat we beide heren volgend seizoen in een ander uniform zien. Kansas City, dat dit seizoen slechts één wedstrijd gewonnen heeft, zou een extra draft pick goed kunnen gebruiken, maar tot dusver is de vraagprijs, die naar verluid op zijn minst een keuze in de derde ronde bedraagt, te hoog voor de andere teams.

Jared Cook, de tight end van de Tennessee Titans, heeft aan het team gevraagd om geruild te worden. Hij vind dat hij te weinig gebruikt wordt in de aanval en hoopt bij een ander team meer kansen te krijgen. Zijn voormalige college coach vergeleek zijn talent met dat van Lions wide receiver Calvin Johnson, maar dat moet Cook altijd nog bewijzen. Tennessee lijkt echter niet bereid hem te laten gaan, ondanks zijn beperkte rol.

Verrassingen zijn nooit uitgesloten, dus fans moeten afwachten wat er in de laatste 24 uur voor de deadline zal gebeuren. Er is een overschot aan running backs en receivers, en weinig teams in de race voor de play offs die versterking nodig hebben. De prijs is dus laag, en draft picks in de zesde of zevende ronde zijn niet ontzettend waardevol. In tegenstelling tot de andere grote competities zal de trade deadline in de NFL hoogstwaarschijnlijk opnieuw ongemerkt voorbij gaan.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen