Olympisch Dagboek (6) – NBA heerst op Spelen

Door

Sport Amerika volgt het olympisch basketbaltoernooi op de voet. Recaps, nieuwtjes en natuurlijk andere, wat meer irrelevante, zaken. Tot en met de finale lees je alles in het olympisch dagboek. Dag 6: NBA heerst op Spelen.

Ik had mezelf voorgenomen om op deze plek niet meer te praten over vergelijkingen tussen het Dream Team uit 1992 en het huidige Team USA. Maar na het genadeloze pak slaag dat Nigeria gisteren kreeg, is er geen ontkomen aan. 156-73, 83 punten verschil. Een olympisch puntenrecord, als ook een olympisch recordverschil voor de USA. Het Dream Team ’92 had tegen Angola eens met 68 punten verschil gewonnen. Het was tegen de Nigerianen een ware schiettent, 29 van de 43, meestal open, driepunters vielen binnen. Na drie duels is het gemiddelde verschil met de tegenstander 52,3 punten. De mannen van coach Krzyzewski leken op een missie: bewijzen aan die lacherige oude garde (Jordan, Magic, Barkley, Bird) dat ze wel degelijk héél goed zijn. Punt gemaakt, lijkt me.

Speciale vermelding is er voor Carmelo Anthony. De man was on fire. De Knickerbocker kwam tot 37 punten (een olympisch USA record) en raakte 10 van zijn 12 driepunters (een olympisch USA record).

————————-

Niet geheel onverwachts natuurlijk, maar de NBA-spelers zijn tijdens deze Olympische Spelen de absolute sterren. Natuurlijk is Team USA de grote blikvanger maar er zijn nog een heel aantal andere basketballers uit de league die bij hun team een stempel op het toernooi drukken. Een overzicht van de beste NBA-spelers na drie groepswedstrijden.

Laten we beginnen met de thuisspelende Luol Deng. Groot-Brittannië staat na drie duels nog steeds op nul zeges. Maar dat ligt niet aan Deng. De speler van Chicago Bulls, die met een geblesseerde pols speelt, leidde zijn team gisteren bijna naar een sensationele zege op Spanje. De Britten kwamen één punt tekort. Deng eindigde met 26 punten, 7 assists en 9 rebounds. Als hij diezelfde score neer had gezet tegen Brazilië was de kans groot dat het team nu wel een zege had gehad. Brazilië won met 67-62 en Deng scoorde slechts 12 punten (wel met 7 assists en 8 rebounds). Alleen tegen Rusland was Groot-Brittannië met 95-75 verlies volledig kansloos geweest, hoewel Deng met 26 punten uitstekend speelde. Het thuisland zal wellicht wel de kwartfinale halen, maar daar had het dan ook wel mee op.

Frankrijk begon uiterst matig aan het toernooi met een even kansloze als ongeïnspireerde nederlaag tegen Team USA. Daarna herstelden de Fransen zich, onder leiding van wie anders dan een gebrilde Tony Parker. Argentinië werd verslagen, mede door de 17 punten (waarvan de meeste in het vierde kwart) en 5 assists van Parker. In de winstpartij op Litouwen was de guard van de San Antonio Spurs vervolgens lekker op dreef met 27 punten, 2 assists en 5 rebounds. Frankrijk heeft een beetje geluk nodig, maar kan zomaar een bronzen medaille winnen.

Maar datzelfde geldt voor Rusland. Hoewel de Russen onder leiding van de teruggekeerde NBA-zoon Andrei Kirilenko een betere indruk maakten dan vooraf gedacht. Wellicht dat een finaleplaats mogelijk is. Kirilenko opende het toernooi ijzersterk met 35 punten tegen Groot-Brittannië. Daarna noteerde hij 16 punten en 9 rebounds in de zege op China en 19 punten en 4 rebounds in de nipte overwinning op Brazilië. Het is mooi dat Kirilenko weer in de NBA te bewonderen is komend seizoen. Hou de Minnesota Timberwolves in de gaten.

Bij Spanje loopt het over van getalenteerde spelers, maar het loopt nog niet echt bij de Spanjaarden. Pau Gasol heeft zijn team echter wel naar drie overwinningen op rij geleid. Zijn beste prestatie kwam tegen China toen hij 21 punten combineerde met 11 rebounds en 5 assists. Spanje heeft echter geen goede indruk achtergelaten na de eerste drie groepsduels. Met name de laatste wedstrijd tegen Groot-Brittannië (79-78 zege) lijkt een teken aan de wand dat, na Team USA, Spanje niet meer tot de grootste favoriet voor het behalen van de finale moet worden gerekend.

Bij Argentinië staat Manu Ginobili als altijd aan het roer. Hij scoort gemiddeld zo’n twintig punten, geeft een paar assists, pakt een paar rebounds, raakt de belangrijke schoten, maar de gouden generatie is over zijn hoogtijdagen heen. De tijd dat de Argentijnen zomaar Team USA klopten op het WK én Olympische Spelen is voorbij. Misschien een bronzen plak, misschien ook niet. Maandag speelt Argentinië de laatste groepswedstrijd tegen Team USA. Dat is de moeite waard.

Yi Lianjian begon ondanks de Chinese nederlaag tegen Spanje goed aan het toernooi met 30 punten en 12 rebounds. Daarna kon hij China niet bij de hand nemen wat betekent dat China nog steeds zonder zege is. Onopvallend was het spel van Jonas Valanciunas bij Litouwen. In de drie duels die hij in actie kwam scoorde de center die komend seizoen zijn NBA-debuut maakt bij Toronto Raptors iets meer dan vier punten in ongeveer elf minuten speeltijd.

 

Olympisch Dagboek (1) – Kobe & Pau

Olympisch Dagboek (2) – Gemiddeld 27 punten is ook prima

Olympisch Dagboek (3) – Life of a ball player

Olympisch Dagboek (4) – Meet Makrem Ben Romdhane

Olympisch Dagboek (5) – Toch een beetje Dream Team

Ook leuk om te lezen