Nieuwe kans voor Gilbert Arenas?

Door

De Los Angeles Lakers zouden point guard Gilbert Arenas gecontacteerd hebben in verband met een mogelijk contract. Hoewel verre van duidelijk is hoe sterk de interesse van de Lakers is, weten we zeker dat ze naastig op zoek zijn naar versterking voor hun ‘backcourt’. Of Arenas de oplossing is, valt sterk af te wachten. Arenas (foto) was ooit een superster maar dat is vandaag de dag een ver vervlogen gedachte.

Omdat de Lakers dringend nood hebben aan versterking voor hun backcourt wordt er gedacht aan Gilbert Arenas. Die moest dit voorseizoen vertrekken bij de Orlando Magic omdat zij hun ‘amnesty clause’ gebruikten om af te geraken van het gigantische contract (bijna $18 miljoen) dat Arenas meedroeg sinds 2008. De Lakers spelen op de point guard met de steeds ouder wordende Derek Fisher, de geblesseerde Steve Blake en de onervaren Darius Morris. Ze kunnen dus alle hulp gebruiken, zeker tegen jonge point guards als Chris Paul en Russell Westbrook. Maar is Gilbert Arenas de oplossing?

Arenas zou alvast graag spelen voor de Lakers. Geen wonder want hij zou graag een nieuwe (laatste?) kans krijgen in de NBA en hij groeide bovendien op in Los Angeles. Maar rond Arenas hangt sinds een paar jaar een hele controverse en blijft de vraag of zijn lichaam hem niet opnieuw faalt.

De 30-jarige Arenas werd in 2001 pas als 30ste geselecteerd door de Golden State Warriors maar bleek een echte ‘draft steal’ te zijn. Al in zijn tweede seizoen was hij goed voor 18 punten en 6 assists per wedstrijd. Hij vertrok dan voor een lucratief contract naar de Washington Wizards waar hij piekte met gemiddeld 29 punten en 6 assists in 2006. Ook het jaar erna was hij nog goed voor 28 punten per wedstrijd. Arenas was een ‘scoring machine’ want hij had wedstrijden van 51, 54 en 60 punten. Bovendien was een van de beste ‘clutch’ spelers.

Daarbovenop was hij drie keer een All-Star, drie keer lid van een All-NBA Team (2x derde en 1x tweede) en in 2003 de ‘Most Improved Player’. Zijn bijnamen zijn ‘Agent Zero’, omdat hij met het rugnummer 0 speelde, en ‘Hibachi’, het Japanse woord voor vuurbal.

Maar sinds 2007 ging zowat alles mis. Het 2007-2008 seizoen was nog maar net onderweg of Arenas raakte zwaar geblesseerd aan de knieën. Hij zou slechts 13 wedstrijden spelen, ondanks zijn wil om sneller terug te keren na de blessure. Na dit seizoen tekende Arenas een contract voor zes seizoenen met een waarde van $124 miljoen.

Spijtig genoeg voor de Wizards speelde Arenas het volgende seizoen in totaal…twee wedstrijden. Maar in het seizoen 2009-2010 leek Arenas klaar om zijn oude niveau opnieuw te halen. Hij was tot en met wedstrijd 32 namelijk goed voor 23 punten en 7 assists. Hij scoorde 29 punten in de eerste thuiswedstrijd, had een ‘triple-double’ in een wedstrijd tegen Indiana en scoorde 45 punten tegen zijn ex-team de Golden State Warriors. Het leek eindelijk weer de goede kant op te gaan met de voormalige superster.

Maar eind december werd onthuld dat Arenas ongeladen wapens had opgeborgen in zijn ‘locker’ en die had moeten afgeven om de veiligheid te vrijwaren. Later zou ook bekend worden dat Arenas en ploeggenoot Javaris Crittenton hun wapens op elkaar gericht hadden tijdens een ruzie over vermeende gokschulden. In januari 2010 werden beide heren door de NBA geschorst tot het onderzoek afgerond was en uiteindelijk voor de rest van het seizoen.

Arenas werd vervolgd voor het dragen van een wapen zonder vergunning, illegaal wapenbezit dus, en pleitte schuldig. Hij werd veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk en 30 dagen gemeenschapsdienst.

Vorig seizoen probeerde Arenas een nieuwe wending te geven aan zijn carrière. Hij liet opnieuw zijn talenten zien, zij het in beperkte mate, en was bij de Wizards goed voor 17 punten en 6 assists. En dan kwam de trade naar de Magic voor Rashard Lewis. Die was eigenlijk de enige niet-superster met een even zwaar contract en Magic GM Otis Smith is al lang een persoonlijke vriend van Arenas. Maar zijn periode bij de Magic werd geen succes, slechts gemiddeld 8 punten en 34% gemaakte schoten, en hij mocht deze zomer dan ook vertrekken.

Nu is er dus opnieuw hoop voor Gilbert Arenas door de interesse van de Lakers. Het is mogelijk zijn laatste kans om zijn imago enigszins op te kuisen en te bewijzen dat hij het nog steeds kan. Maar is het niet tekenend dat geen enkel team hem een contract aanbood voor het seizoen begon? Aan Arenas om de sceptici te overtuigen want dat hij een ongelooflijk talent is, daar bestaat geen twijfel over.

Wie Gilbert Arenas nog eens in volle glorie wil bekijken, zijn hier zijn beste ‘buzzer beaters’:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen