NBA gaat uitstel van training camps en pre-season aankondigen

Door

ESPN meldt op basis van goede bronnen vandaag dat er later deze dag zal worden bekend gemaakt dat de NBA de komende tijd geen training camps zal houden en dat ook het inmiddels  gemaakte pre-season schema de prullenbak in kan. Dit lijkt erg slechts nieuws in het licht van een mogelijke lock-out.

Dit uitstel is het logische gevolg van vastgelopen onderhandelingen tussen de teams en spelersvakbond. De spelersvakbond liet inmiddels weten dat zij een deel van hun wensen willen opgeven, als dat betekend dat de verliezen voor de teams kunnen worden weggewerkt. De eigenaren op hun beurt lieten weten alles te willen doen om een mechanisme te vinden dat spelers ruimer beloond als de inkomsten weer oplopen.

Het bleek echter niet genoeg. De partijen in deze kwestie hebben nog geen nieuwe onderhandelingsmoment afgesproken, maar beloofden elkaar wel op minimaal een keer per week een nieuw statusrapport aan elkaar te geven. Dit is een weinig hoopvolle situatie, want de kans dat het NBA-seizoen op tijd begint lijkt daarmee verkeken.

Het 2011-2012 seizoen staat gepland vanaf 1 november 2011 en er zijn volgens kenners zo’n 4 weken nodig om free agency en training camps succesvol af te werken voor het begin van een speeljaar. De deadline om vertraging te voorkomen ligt daarmee eind volgende week en de kans dat ze dat gaan halen is klein.

Dat is de vervelende conclusie van een lange week onderhandelen in de basketbalsport. De enige clubs die hier garen bij spinnen zijn  de Europese en Aziatische clubs, want meer en meer spelers gaan – al dan niet tijdelijk – hun kunsten vertonen in onder meer de Spaanse, Italiaanse en Turkse competitie. Ook de Chinese competitie roert zich op de NBA-markt.

We kunnen echter wel hoop putten uit het feit dat ze vooralsnog slechts de training camps officieel uitstellen. Dat is wel beter nieuws dan het zo lang gevreesde totale uitstel en zelfs overslaan van het aankomende seizoen. Spelers en teams lijken er, ondanks alle meningsverschillen, wel op gebrand tot een oplossing te komen.

Ook leuk om te lezen