NHL weekly: Hynes is de volgende, slechte reeks Habs en meer

Door
De laatste weken waren geen pretje voor Carey Price en de Canadiens. Tegen de Islanders werd voor het eerst sinds 15 november weer gewonnen. (photo: Ryan Remiorz/The Canadian Press)

En weer kan er een naam worden toegevoegd aan het lijstje coaches dat de Kerst niet haalt. John Hynes kreeg dinsdag van de New Jersey Devils te horen dat zijn aanwezigheid niet langer op prijs wordt gesteld. Het gaat ook niet goed met de Montreal Canadiens. De mannen van Claude Julien gaan de geschiedenisboeken in, maar bepaald niet op een positieve manier. Ze hebben één van de langste losing streaks in de historie van de franchise achter de rug. In de Top 5 komen we onder meer Alex Ovechkin en Nathan MacKinnon tegen en de week van Sprong wordt besproken in de nieuwsberichten.


DEVILS ONTSLAAN COACH HYNES


Ook in het noorden van de VS zijn ze bekend met het spreekwoord van dat schaap en die dam. Twee weken geleden werd Mike Babcock door de Leafs aan de dijk gezet en daarna ging het opeens hard. We zijn nog maar net begonnen aan december en nu al staan drie coaches op straat. John Hynes werd dinsdag de derde die werd ontslagen. Met de New Jersey Devils was de 44-jarige Hynes opnieuw bezig aan een teleurstellend seizoen. De ploeg staat laatste in de Metropolitan Division en houdt in de Eastern Conference alleen de Detroit Red Wings achter zich. Hynes was bezig aan zijn vijfde seizoen bij de Devils en haalde alleen in 2017-2018 de play-offs. Assistent Alain Nasreddine neemt de honneurs voorlopig waar.

Na een slecht optreden in 2018-2019, waarin de Devils als laatste eindigden in hun divisie, beloofde general manager Ray Shero beterschap. Zo werd onder meer PK Subban naar New Jersey gelokt en Taylor Hall zou weer fris en fruitig zijn na het blessureleed van vorig seizoen. Ze wisten wel dat een plek bij de beste drie in de divisie lastig zou worden, maar meestrijden om de wildcards behoorde wel degelijk tot de mogelijkheden. Na een ontzettend beroerde start, waarin de Devils slechts 2 van hun eerste 11 wedstrijden wonnen, werd het team direct tot een achtervolging gedwongen. Hynes kreeg zijn ploeg echter geen moment aan de praat. New Jersey won hier en daar wel eens wat wedstrijden, maar de broodnodige winning streak kwam tot op heden niet van de grond.

TELEURSTELLEND

Vorig seizoen werd het contract van John Hynes nog verlengd. In 2018 leidde hij de franchise voor het eerst sinds 2012 naar de play-offs. We zouden ook kunnen zeggen dat Taylor Hall de club naar het postseason leidde. Hall noteerde dat jaar 93 punten en werd niet voor niets verkozen tot MVP. Vorig seizoen kwam de ster tot slechts 33 wedstrijden en zijn afwezigheid kon als excuus worden aangevoerd. Dit seizoen is Taylor Hall fit, maar komt hij vooralsnog ook niet verder dan 4 goals en 21 punten. Met dat puntenaantal voert hij de Devils overigens nog wel aan. Alleen Kyle Palmieri (9G, 7A) komt nog enigszins in de buurt. New Jersey heeft dan ook slechts 69 keer gescoord.

PK Subban werd overgenomen van de Predators en de Devils hoefden daar niet eens zo gek veel voor op te geven. We zijn nu bijna 30 wedstrijden onderweg en in New Jersey is inmiddels duidelijk waarom ze hem relatief eenvoudig lieten gaan. Subban won in 2013 de Norris Trophy voor beste verdediger en werd daarna nog twee keer derde in die verkiezing. Hoewel de blueliner nog altijd pas 30 is, liggen die tijden ver achter hem. Met 2 goals, 3 assists en een -11 rating is zijn seizoensstart ronduit slecht te noemen.

Ook op zijn goalies kon Hynes niet bouwen. Corey Schneider was jarenlang een gewaardeerde kracht, maar de 33-jarige sluitpost slijt zijn dagen nu bij de Binghamton Devils in de AHL. Na een 2.15 GAA in 2016 trok dit daarna steeds verder naar de 3 toe om dit seizoen na 6 wedstrijden op 4.59 uit te komen. Dit werd de organisatie te gortig en Schneider werd op waivers gezet. In de 22-jarige Mackenzie Blackwood (sv% .898) en Louis Domingue (.870) heeft de club echter ook niet de meest betrouwbare alternatieven.

HOE NU VERDER?

De Devils verloren vaak en af en toe ook nog erg ruim. De 7-1 nederlaag tegen de Buffalo Sabres werd de coach uiteindelijk fataal. Zijn ploeg keek maandag na de eerste periode al tegen een 5-0 achterstand aan en zelfs voor de Sabres leek dit wat ongemakkelijk te voelen. Deze nederlaag volgde op een 4-0 nederlaag tegen de Rangers. Dinsdag besloot het management dat het zo niet verder kon en zette John Hynes dus op straat. Alain Nasreddine wordt interim-coach en moet de Devils uit de kelder zien te leiden. De voormalig speler van onder meer Pittsburgh en Montreal krijgt daarbij hulp van Peter Horachek. Hun eerste wedstrijd aan het roer, tegen de Vegas Golden Knights, ging dinsdag met 4-3 verloren.


HABS DE WEG KWIJT


De Montreal Canadiens waren één van de verrassingen in de eerste maand. Zo werd onder meer gewonnen van de Capitals en werden zowel de Maple Leafs als de Blues twee keer verslagen. Jonathan Drouin leek eindelijk zijn belofte in te lossen. De technisch begaafde aanvaller begon prima aan het seizoen met 7 goals en 15 punten in zijn eerste 19 wedstrijden. Ook die andere ster in Montreal, Carey Price, kende een heel behoorlijke start. Hij had z’n mindere momenten, maar over het algemeen hadden ze in Quebec weinig te klagen. De Habs leken zelfs in de breedte sterk genoeg om aanspraak te maken op een ticket voor het postseason. En toen werd het 15 november. Op die dag speelden de Habs tegen de Capitals, wonnen met 5-2, maar ze verloren Jonathan Drouin. Hij liep een polsblessure op en is inmiddels geopereerd.

WHEELS FALL OFF

Het bleef niet bij die ene tegenvaller. Ook aanvaller Paul Byron belandde in de lappenmand. In zijn geval was het de knie die ‘m parten speelde. Ook hij is geopereerd en zal nog wel een paar weken uitgeschakeld zijn. Als de aanval de klappen op moet vangen, dan moet de verdediging een stapje extra zetten. Juist daar ging het de laatste weken mis voor de roemrijke franchise. Ze incasseerden de ene na de andere tegengoal en zelfs Carey Price kan het bloeden niet stoppen. Sterker nog, de goalie is een belangrijke reden waarom het na de 15e opeens is ingekakt. Tot en met de zege op de Caps noteerde Price een .915 save percentage. In de zes wedstrijden daarna moest de goalie het doen met .809.

Wat is er aan de hand met de Canadiens? Die zege op Washington, toch één van de beste teams in de league, leek veelbelovend. Zelf schoten ze 40 keer op goal en ze hielden Ovechkin en de zijnen op 28 shots on goal. Daar veranderde niet veel aan in de wedstrijden die volgden. De Canadiens schoten in de volgende acht duels gemiddeld 37,6 keer op het doel van de tegenstander. Daar stonden gemiddeld 31,1 shots tegenover. Montreal scoorde in die wedstrijden 20 goals. Slechts 6,7% van de doelpogingen was daadwerkelijk raak. Dat het ontbreekt aan de scherpte in de afronding is dan ook een understatement. Over het gehele seizoen ligt het schotpercentage nog steeds op 9,2% overigens. Hier laat het gemis van Drouin zich voelen. Hij schiet bijna 16% van z’n schoten raak.

HISTORISCHE REEKS

Het moeras waarin de Habs zich bevonden, leek dieper en dieper te worden. Vorige week was er al die smadelijke 8-1 nederlaag op eigen ijs tegen de Bruins. Daarvoor hadden de Canadiens al vier wedstrijden op rij verloren tegen laagvliegers als New Jersey (3-4 OT), Ottawa (1-2 OT) en Columbus (2-5). Die verpletterende 1-8 was kenmerkend voor het Montreal van de laatste tijd. De baas zijn op de shot clock (37-24), maar hard onderuit gaan. Tegen de Devils (4-6) en de Flyers (3-4 OT) hetzelfde verhaal. Met respectievelijk 48 en 42 doelpogingen waren de Canadiens daarin de baas, maar de twee punten gingen telkens naar de tegenstander. Afgelopen zondag verloren de Habs hun achtste wedstrijd op rij. Toch gaf de 3-1 nederlaag tegen de Bruins wel wat hoop. Montreal kon lang mee met de aartsrivaal, die pas in de derde periode afstand nam.

Acht wedstrijden op rij gingen dus verloren voor de Canadiens. Alleen in ’26, ’38 en ’39 deed deze franchise het nog slechter. In 1926 verloren de Habs tussen 13 februari en 13 maart 12 wedstrijden achter elkaar. In 1938 en 1939 waren dat er 9. Zo’n serie bleef de mannen van Julien bespaard. Dinsdag kwam er tegen de Islanders een einde aan de 8-game losing streak.

Carey Price liet met name in de spannende slotfase bij vlagen zien waarom ze in Montreal zo met hem weglopen. De captain liet de fans in de laatste minuut opgelucht ademhalen. New York dreigde een 3-0 achterstand ongedaan te maken, maar met een empty-netter gooide Shea Weber de boel op slot: 4-2. Claude Julien zal hopen dat hij de ploeg weer op de rit heeft. Met 30 punten staan de Canadiens nog altijd vierde in de Atlantic op slechts één punt van Florida, dat tweede staat.


TOP 5 OF THE WEEK


Een ongelooflijke raket van Alex Ovechkin, een rookie met zijn eerste goal, een knap staaltje van David Pastrnak. Ook maakte TJ Brodie zijn rentree en dat liet de Flames-verdediger niet onopgemerkt voorbij gaan. Er gebeurde dus weer genoeg deze week in de National Hockey League en we hebben weer het nodige voor je op een rijtje gezet.

DAVID KREJCI vs NEW YORK RANGERS

We moeten het toch maar weer eens hebben over David Pastrnak. De Tsjech is topscorer in de league met 25 goals en pas de vierde in de geschiedenis van de NHL met minimaal 12 goals in elk van de eerste twee maanden van het seizoen. Die andere drie? Wayne Gretzky, Mario Lemieux en Mike Bossy. Geen slecht gezelschap dus voor de nog altijd pas 23-jarige Pastrnak. Zijn Bruins hadden op Black Friday de handen meer dan vol aan de New York Rangers, maar mede dankzij een goal en een assist van hun bijzonder productieve Tsjech draaiden de Bruins de rollen om. Met name zijn assist in OT op David Krejci was a thing of beauty.

NOAH GREGOR vs LOS ANGELES KINGS

Ze zochten in San Jose wat meer depth scoring. Eén van de spelers die daarvoor moest gaan zorgen was Noah Gregor. De pijlsnelle winger deed zijn best, werkte hard en zorgde met zijn snelheid voor gevaar. Het belangrijkste wilde echter maar niet lukken. Daar kwam afgelopen vrijdag verandering in. Hoewel de cijfers op de shot clock anders beweerden, waren de Sharks wel degelijk een maatje te groot voor de LA Kings. Al vroeg in de tweede periode, bij een 2-0 voorsprong, pakte Gregor zijn moment. Met z’n snelheid troefde hij de verdedigers af en schoot de puck geplaatst binnen voor een 3-0 voorsprong. San Jose won uiteindelijk met 4-1 en daarmee voor de tiende keer in twaalf wedstrijden. Het was overigens pas de tweede goal die door een speler van de vierde lijn werd gescoord. Dylan Gambrell was tot vrijdag de enige.

ALEX OVECHKIN vs TAMPA BAY LIGHTNING

Je weet waar hij staat. Je weet wat hij gaat doen. En toch is het niet te voorkomen. De Washington Capitals hadden het lastig tegen de Tampa Bay Lightning en keken voor aanvang van de derde periode tegen een 3-1 achterstand aan. Jakub Vrana maakte er 3-2 van en Alex Ovechkin ramde, met nog ruim 8 minuten te spelen, de gelijkmaker binnen. Op de powerplay op de voor hem zo kenmerkende wijze. Het was voor The Great Eight zijn 17e van het seizoen en al zijn 255e goal op de PP in z’n carrière. Dmitry Orlov maakte in OT de comeback compleet door Washington de 18e zege van het seizoen te bezorgen. Het is nog vroeg in het seizoen, maar Ovechkin en consorten zijn nu al hard op weg naar een vijfde divisietitel op rij.

TJ BRODIE vs BUFFALO SABRES

Op 14 november sloeg de schrik de Calgary Flames om het hart. De training was pas een kwartier oud toen bij TJ Brodie opeens het licht uitging. De blueliner viel flauw en werd met een ambulance direct naar het ziekenhuis gebracht. Brodie was op dat moment alweer bij kennis en kon al vrij snel het ziekenhuis verlaten. Achteraf denken de doktoren dat hij een beroerte heeft gehad. Gelukkig ging het al snel beter met de verdediger en op 25 november maakte hij zelfs al zijn rentree in de line-up. Twee dagen later scoorde hij, tegen de Buffalo Sabres, zijn eerste goal van het seizoen. Daarmee hoopt Brodie een vervelende en spannende periode af te sluiten. In z’n eerste wedstrijd, tegen de Penguins, stond Brodie 24 minuten op het ijs. In de duels daarna 21 minuten.

NATHAN MACKINNON vs CHICAGO BLACKHAWKS

In Edmonton denken ze dankzij Leon Draisaitl en vooral Connor McDavid terug aan de tijden dat Wayne Gretzky furore maakte namens de Oilers. In het kielzog van deze twee point producers is ook Nathan MacKinnon bezig aan een indrukwekkend seizoen. De nog altijd pas 24-jarige center van de Avalanche dreigde er bij afwezigheid van Mikko Rantanen en Gabriel Landeskog even alleen voor te staan, maar MacKinnon en de Avs sloegen zich er bewonderenswaardig goed doorheen. Afgelopen weekend leefde MacKinnon zich uit. Met de Avalanche speelde hij twee keer tegen de Blackhawks en beide keren (5-2 en 7-3) stapten de Avs met een relatief simpele zege van het ijs. MacKinnon was in totaal goed voor 7 punten in die duels. Hij scoorde één keer in elk van de twee wedstrijden en vijf keer was hij betrokken als aangever.


NIEUWS


END OF THE STREAK

  • Patrick Kane heeft een lekker maand achter de rug. De aanvaller van de Blackhawks was weer eens ouderwets op dreef en zag zijn naam in elke wedstrijd tijdens die maand terug op het scoreformulier. Zijn point streak, die 15 wedstrijden zou duren, begon op 2 november tegen de LA Kings en eindigde afgelopen maandag tegen de Blues. In totaal kwam Kane tot 24 punten. Hij scoorde 11 keer en was dus 13 keer als aangever betrokken bij een doelpunt. Veel schoten de Blackhawks niet op met z’n 15-game point streak. Chicago won 7 van de 15 duels, had zelfs een bescheiden 4-game winning streak, maar staat nog altijd onderaan in de Central Division.

WEER EEN COACH IN OPSPRAAK

  • Nog meer nieuws uit Chicago en wederom betreft het een coach die een speler geschopt zou hebben. Marc Crawford staat nu als assistent op de loonlijst van de Blackhawks, maar wordt ervan beschuldigd dat hij in dienst van de LA Kings Sean Avery geschopt zou hebben. Tijdens het seizoen 2006-2007 werkten Avery en Crawford samen bij de Kings en na een mislukte PK zou Crawford zijn speler een schop hebben gegeven. Avery, zelf toch ook niet vies van wat fysiek geweld op het ijs, speelde ook voor de Rangers, de Red Wings en de Stars. In december 2012 was hij voor het laatst actief in de NHL. Crawford is door de Blackhawks voorlopig op non-actief gesteld. De club gaat de beschuldigingen onderzoeken en beslist dan of Crawford eventueel terug kan keren.

DEADLY DUO DENDERT DOOR

  • Het is ongehoord wat Connor McDavid en Leon Draisaitl laten zien in de eerste maanden van het seizoen. Beide spelers van de Oilers hebben al op 1 december de barrière van 50 punten geslecht en op de topscorerslijst steken ze voorlopig met kop en schouders boven de rest uit. In de laatste 30 jaar gingen slechts twee spelers hen voor en dat waren toch niet de minsten. Alleen Mario Lemieux en Wayne Gretzky deden het nog net iets beter dan McDavid en Draisaitl. Als je naar dit lijstje kijkt, besef je pas hoe bijzonder het is dat twee ploeggenoten zo ongelooflijk productief zijn. Met de Oilers voeren zij de Pacific Division aan, maar de Coyotes en Golden Knights zijn niet ver weg.

SPRONG SLUIT NOVEMBER GOED AF

  • De San Diego Gulls verloren twee van hun laatste drie wedstrijden in de maand november. Toch zullen de Gulls met een positief gevoel terugkijken, want het was in deze maand dat ze hun eerste overwinningen boekten en de rode lantaarn in de Pacific Division van de AHL aan de San Jose Barracuda gaven. Vorige week woensdag verloren ze overigens van diezelfde Barracuda (2-3 OT) en dat werd vrijdag gevolgd door een 2-1 nederlaag bij de Ontario Reign. Zaterdag boekten Daniel Sprong en de zijnen een mooi succesje. In San Diego werd koploper Tucson Roadrunners verslagen met 6-2 en onze landgenoot was goed voor 1 goal en 1 assist. Voor het seizoen staat Sprong nu op 5 goals en 13 punten. Daar hoort ook nog een -7 rating bij. Met de Gulls bezet Sprong de zesde plaats in de divisie, maar San Diego heeft nog wat wedstrijden tegoed.

Cover Photo: Julio Cortez/AP Photo

Ook leuk om te lezen