NHL Recap: Edmonton Oilers verrast Montreal

Zeven duels stonden er vannacht op het programma in de NHL. En achteraf kunnen we alleen maar concluderen dat het een ontzettend groot spektakel was. Edmonton verraste Montreal met een onwaarschijnlijke combeack win, Anaheim coach Boudreau staat op het punt ontslag te krijgen, Pittsburgh Penguins, met Daniel Sprong, won opnieuw en Colorado Avalanche verraste in Tampa Bay. Rowdy van Grieken en Jens DeMuynck blikken terug.

Edmonton Oilers – Montreal Canadiens

IMG_20151030_072516

Voor het jonge Edmonton (3-7-0) lijkt de play-offs dit seizoen nog een brug te ver, maar de jaren van ellende lijken voorlopig de rug toe te zijn gekeerd, wat voor een aanzienlijk deel te danken valt aan jonge sensatie Connor McDavid. Montréal (9-1-0) daarentegen zag een historische overwinningsreeks in Vancouver ten einde komen en zal daarom extra gemotiveerd zijn om aan te tonen dat de magie de Habs allesbehalve verlaten heeft.

Nadat Edmonton eerst een aantal goede mogelijkheden had gekregen, was het Montréal dat op de powerplay op voorsprong kwam, dankzij Brendan Gallagher, die een schot van P.K. Subban van richting veranderde. Ruim acht minuten later waren het opnieuw de Habs die doel troffen. Torrey Mitchell kon de puck uit een scrum oppikken en schoot hard raak. Nog voor het einde van de periode werd het 0-3, omdat Alex Galchenyuk helemaal alleen in de doelmond werd gelaten en zo een geweldige pass van Andrei Markov achter Oilers-keeper Cam Talbot kon werken.

In de tweede periode namen de Oilers het overwicht over, maar tot doelpunten leidde dit niet, ondanks mogelijkheden voor onder andere Nail Yakupov en Darnell Nurse. Een perfecte avond van Canadiens-keeper Carey Price duurde voort, tot de slotminuut van de periode. Duitser Leon Draisaitl schoot vanuit een moeilijke hoek, waardoor Alexei Emelin van de doellijn haalde. Althans, dit leek zo te zijn, maar uit de herhaling bleek dat Draisaitls schot de rode streep al gepasseerd had; 1-3.

De Oilers roken duidelijk bloed en gingen er volop, waardoor de Canadiens grote moeite ondervonden om Edmonton van scoren te weerhouden. Binnen zeven minuten vuurde kankeroverwinnaar Brandon Davidson af, terwijl het zicht van Price geblokkeerd werd door ploeggenoot en voormalig-Oiler Jeff Petry, waardoor de aansluitingstreffer genoteerd mocht worden. Nog geen vijf minuten later mocht Benoit Pouliot, dankzij een goede pass van Connor McDavid, alleen op Price afgaan en faalde niet; 3-3. Overtime leek onvermijdelijk, maar met nog maar 62 seconden op de klok, maakte Draisaitl de comeback compleet, dankzij sterk voorwerk van Ryan Nugent-Hopkins, wat uiteindelijk de beslissing bleek. Edmonton (4-7-0) nadert hierdoor de laatste play-offs-positie op vier punten, terwijl Montréal (9-2-0) nog steeds soeverein aan de leiding gaat in de Atlantic.

Tampa Bay Lightning – Colorado Avalanche

IMG_20151030_072729

Door de historische start van Montréal, kan Tampa Bay (5-3-2), zonder al teveel media-aandacht, rustig doortoefen naar de play-offs. Hun record is misschien niet oogverblindend goed en al zitten teams als de Panthers en de Senators Tampa Bay op de hielen, niemand ziet de Lightning de play-offs missen. Colorado (2-5-1) is een compleet ander verhaal. In een bizar sterke Central divisie, is de Avalanche een beetje het lelijke kleine eendje geworden.

Het was al vroeg genieten geblazen in de Sunny State, want binnen twintig seconden dacht Matt Duchene, na een drie-op-één, in een leeg doel de 0-1 te kunnen plaatsen, maar Lightning-doelman Ben Bishop dacht hier anders over en maakte een fantastische redding op het laatste moment.

Niet veel later was Alex Killorn aan de andere kant dichtbij de 1-0 voor Tampa Bay, maar zijn poging in de scrum werd gekeerd door Avalanche-keeper Semyon Varlamov. Uiteindelijk was een andere Alex, namelijk Alex Tanguay, die de 0-1 binnentikte van dichtbij, dankzij een bekeken pass van veteraan Jarome Iginla.

In de tweede periode vuurde Erik Johnson een bom af met zijn slapshot, maar op één of andere manier lukte het Bishop om de 0-2 te voorkomen. Dit bleek echter uitstel van executie te zijn, want later die periode lag de puck klaar in de doelmond van een leeg doel (Bishop kon niet op tijd zijn juiste positie vinden na een poging van Iginla, waardoor MacKinnon simpel kon scoren; 0-2. Binnen drie minuten was de marge echter alweer één, nadat Killorn de rebound van Hedman’s slapshot binnen kon tikken.

In de derde periode probeerden beide teams het nog wel om te scoren, maar zowel Bishop, als Varlamov hielden hun doel in de laatste twintig minuten schoon. Hierdoor staat Colorado (3-5-1) nu op zeven punten dit seizoen, maar nog zes punten verwijderd van het laatste play-offs-ticket. Tampa Bay (5-4-2) bezit momenteel de tweede plaats in de Atlantic, maar heeft dit niet meer in eigen hand, omdat Florida en Boston de Bolts kunnen inhalen.

Winnipeg Jets – Chicago Blakchawks

IMG_20151030_072635

Twee teams die vorig seizoen voor bijzonder aantrekkelijke duels zorgden, zullen vanavond opnieuw de degens kruisen. Winnipeg (5-3-1) sloot, na een sterke start aan de Amerikaanse oostkust, vannacht een reeks van zes thuiswedstrijden achter elkaar af en mocht dat toen tegen de directe concurrent uit Chicago (6-3-0). De Blackhawks ondervinden momenteel hoe het is om te spelen zonder vedette Duncan Keith, wat de productie niet ten goede komt.

Al na 18 seconden mocht Chicago’s powerplay het ijs betreden, nadat Toby Enstrom Jonathan Toews onwettig vast had gehouden. De Hawks buitten deze kans meteen uit, want Patrick Kane schoot de puck onder Jets-keeper Michael Hutchinson door; 0-1. Heel lang kon Chicago echter niet genieten van de voorsprong, want nog geen acht minuten later, direct vanaf de face-off, bediende Bryan Little Blake Wheeler en die laatste vuurde een schot af wat onhoudbaar bleek voor Blackhawks-goalie Corey Crawford.

De tweede periode ging het er hard aan toe, met veel kansen voor beide teams (Chicago schoot 18 keer op doel, Winnipeg 13). Het was uiteindelijk de thuisploeg die op voorsprong kwam, na ruim vijf minuten gespeeld te hebben; Andrew Ladd vond het lege doel op de rebound van een kanonskogel van Bryan Little op de powerplay. Chicago was later die periode nog heel dichtbij de gelijkmaker, maar Hutchinson had een antwoord op Marian Hossa’s poging van dichtbij.

De derde periode was evenmin vreselijk om naar te kijken, met opnieuw kansen over en weer. Ryan Garbutt (Blackhawks) en Alexander Burmistrov (Jets) waren gevaarlijk, maar het was Mark Scheifele die het net achter Crawford trof. Na sterk voorwerk van Nikolaj Ehlers, vuurde Scheifele met scherp, wat de 3-1 opleverde. De Hawks legden het de Jets nog het vuur aan de schenen, maar Michael Hutchinson gaf geen krimp, waardoor Winnipeg er met de overwinning vandoor kon gaan. De Jets (6-3-1) nemen hierdoor de laatste wildcard-plek in de West over van Chicago (6-4-0), met een voorsprong van één punt.

New York Islanders – Carolina Hurricanes

IMG_20151030_072445
Bij winst kon New York Islanders (6-2-1) de nieuwe leider worden in de Metropolitan Division. Daarvoor moesten ze wel eerst nog voorbij de Carolina Hurricanes (3-6-0).

New York nam meteen de partij in handen en werden daar voor beloond in de negende minuut met een doelpunt van Martin, zijn eerste van het seizoen. Lang konden de Islanders niet genieten van hun voorsprong, want nog in de eerste periode maakte McGinn gelijk. De tweede periode ging redelijk gelijk op zonder al te veel kansen (6-8) en het waren opnieuw de Islanders die op voorsprong kwamen. Nielsen scoorde vanop de powerplay zijn vierde van het seizoen. Zo gingen we met een 2-1 tussenstand de derde periode in.

De Hurricanes hadden de derde periode volledig in handen (4-13) en dat werd vijf minuten voor het einde dan ook beloond met de gelijkmaker van Terry. De wedstrijd zou dus beslist worden in overtime. Ook daarin was Carolina de betere ploeg en het was Hainsey die de Hurricanes naar het extra punt schoot.

Philadelphia Flyers – New Jersey Devils

IMG_20151030_072758
Nog een wedstrijd tussen twee ploegen uit de Metropolitan Division. Zowel Philadelphia (4-2-2) en New Jersey (4-4-1) hoopten hun goede start van het seizoen te bevestigen met nog een overwinning.

De New Jersey Devils waren baas in de eerste periode (7-13 SOG), maar Mason weigerde om een puck door te laten. Zijn collega aan de overkant had dezelfde mindset, al had hij wel een pak minder werk te verduren. Na 35 minuten spelen kregen we dan eindelijk een doelpunt te zien, het was Schenn die de ban brak. Enkele minuten later stond het echter alweer gelijk na een powerplay goal van Zajac. In de laatste periode kantelde de wedstrijd in één minuut tijd in het voordeel van de Devils. Palmieri en opnieuw Zajac waren de doelpuntenmakers. Zeven seconden voor tijd scoorde Greene nog een empty netter die voor de overdreven 1-4 zorgde.

Pittsburgh Penguins – Buffalo Sabres
De Pittsburgh Penguins (5-4-0) komen na een zwakke start eindelijk op gang. Gisteren werd er nog gewonnen van Washington, vannacht kregen ze de Buffalo Sabres (3-6-0) over de vloer. Het was de eerste keer dat Dan Bylsma terugkeerde in de Consol Energy Center sinds zijn ontslag bij de Penguins.

Beide ploegen vlogen er van bij de start meteen in. Na 20 minuten spelen hadden we al vier doelpunten gezien. De Penguins kwamen al na 56 seconden op voorsprong na een doelpunt van Dupuis. Wat later verdubbelde Hornqvist de score. De Sabres reageerden nog in dezelfde periode terug door ook twee maal te scoren. Doelpuntenmakers van dienst waren McGinn en Deslauriers. Nog een hoogtepunt uit de eerste periode was de tribute van Pittsburgh aan Dan Bylsma.

De tweede periode was goed gevuld met kansen (14-17), maar de doelpunten vielen maar aan één kant. Het opnieuw de thuisploeg die een voorsprong van twee goals kon uitbouwen. Eerst gaf Malkin nog een assist op het doelpunt van Lovejoy, maar een zestal minuten later scoorde hijzelf de 4-2. Het vierde doelpunt van het seizoen voor de Russische aanvaller. Tijdens de tweede periode was er heel wat commotie op sociale media door onderstaand voorval. Bylsma wou een jongetje plezieren door hem een puck te geven, maar dat was buiten een oudere man gerekend die zich van zijn kleinste kant toonde. Wat niet op deze beelden te zien is, is dat de man het jongetje nog wat zat te plagen. De Penguins meldde op Twitter dat ze op de hoogte waren van de “zaak” en het zouden oplossen. Dat deden ze na de wedstrijd door een puck en een jersey te geven aan de kleine man, knap werk!

De derde periode was helemaal in handen van Buffalo. Ze vuurden maar liefst 24 (!) schoten op Zatkoff af, maar buiten een late tegengoal van Moulsen liet hij niets passeren. De wedstrijd eindigde op het vlak van schoten op doel 29-53 in het voordeel van de Sabres, maar het zijn de doelpunten die tellen en daarin wonnen de Penguins met 4-3.

St.Louis Blues – Anaheim Ducks

IMG_20151030_072654
De topper – op papier – deze nacht werd in St.Louis gespeeld. Het is stilaan de wedstrijd van de laatste kans voor Bruce Boudreau en zijn Anaheim Ducks (1-6-2). Op bezoek bij de Blues (6-2-1) gaan winnen, is op voorhand nooit een makkelijke opdracht.

Een kansrijke eerste periode (10-12) werd niet beloond met doelpunten. De twee goalies hielden hun netten schoon. In de tweede periode werd er amper hockey gespeeld, het spel lag veel te veel stil door akkefietjes. Er werden maar liefst negen penalties uitgedeeld waardoor het tempo telkens uit de wedstrijd verdween. Het is dan ook verwonderlijk dat er toch twee maal werd gescoord. Lindholm bracht Anaheim op de powerplay – verrassing – op voorsprong, maar niet veel later maakte Tarasenko al gelijk.

De derde periode was volledig voor de Blues en het was dan ook dik verdiend dat ze rond de tiende minuut op voorsprong kwamen. Op een ietwat gelukkige manier scoorde Parayko. Via de boarding en de schaats van Andersen rolde de puck in doel. Symbolisch voor het seizoen van de Ducks tot nu toe. Ook vandaag begonnen ze goed aan de wedstrijd, maar gaven ze het opnieuw uit handen. Anaheim blijft achter met 4 punten uit 10 wedstrijden.

Dallas Stars – Vancouver Canucks

Tot nu toe maakt Dallas (7-2-0) de hooggespannen verwachtingen van voor het seizoen waar, met name dankzij het dynamische duo gevormd door Benn en Seguin (samen goed voor al 28 punten!). Vancouver (4-2-3) is het seizoen ook zeker niet verkeerd begonnen en bezit momenteel de tweede plaats in de Atlantic divisie, mede dankzij het sterke spel van keeper Ryan Miller.

Al vroeg zette Dallas volop druk op de Canucks-goalie, maar Miller had op elk schot een antwoord. Aan de andere kant kreeg Alexander Burrows een penalty-shot toebedeeld. Hij liet deze kans hem niet ontglippen en maakte koel af, ten koste van Stars-keeper Antti Niemi. Vier minuten later moest Miller echter wel vissen, nadat een niet al te moeilijk schot van Patrick Sharp achter de Amerikaan in het net verdween.

In de tweede periode kwam Vancouver na ruim vijf minuten opnieuw op voorsprong, dankzij een hard slapshot van Alexander Edler op de powerplay. Later die periode leek Tyler Seguin voor de Stars vanuit een moeilijke hoek Ryan Miller te kunnen verrassen, maar de laatstgenoemde wist ternauwernood een gelijkmaker te voorkomen.

Al vroeg in de derde periode leek Radim Vrbata het duel te beslissen in het voordeel van Vancouver: Daniel Sedin ondervond geen enkele moeite om op Niemi af te gaan en af te vuren, waardoor er voor Vrbata een sappige rebound overbleef die simpel benut werd, 1-3. Echter, halverwege de periode, schoot Jason Demers op doel en tot zijn verrassing vloog de puck langs alles en iedereen, wat de aansluitingstreffer opleverde. Ruim vier minuten voor het einde van de periode veranderde Patrick Sharp een schot van John Klingberg, waardoor er overtime nodig was om het duel te beslissen, en die beslissing kwam er. Net als je denkt dat het dynamische duo Benn-Seguin er niet aan te pas komt, gebeurt het wel; Seguin bediende Benn, die zonder al teveel problemen een goede schietplek kon vinden en passeerde Miller, waardoor Dallas met 4-3 in overtime won.

De Stars (8-2-0) hebben hierdoor tijdelijk de eerste plek in de Central in handen, maar Nashville heeft met één punt achterstand nog een wedstrijd tegoed. Ondanks de nederlaag, verstevigt Vancouver (4-2-4) zijn zetel in de Pacific divisie, met nu een punt voorsprong op Arizona, de nummer drie.