NHL Recap: 10 duels. 10x WOW!

Een bomvol programma gisteren in de NHL. En met dank aan de wintertijd in Nederland konden we al vanaf 18:00 uur genieten van alle actie. Met het bord op schoot dus. Maar liefst tien wedstrijden stonden er op het programma en we kunnen achteraf maar één conclusie trekken: 10 duels. 10x WOW! Wij schreven deze week in onze column over onze liefde voor de NHL. Gisteren bleek eens te meer waarom deze sport veel meer aandacht verdient. Jens DeMuynck, Ed Versteeve en Rowdy van Grieken blikken heel graag terug op deze fantastische speelronde.

Los Angeles Kings – Nashville Predators

IMG_20151031_234050

Uit alle duels van deze zaterdag kozen wij dit duel als Match of the Weekend. Los Angeles (6-3-0) kwam met een 6 game winning streak het ijs op tegen Nashville (7-1-1), de koploper in de Central Division.

Het duel kwam flitsend op gang, maar beide ploegen wisten niet te scoren in de eerste periode. In de 2e periode ontbrandde het duel in alle hevigheid. En wie anders dan Toffoli bracht LA op voorsprong. Nashville sloeg tweemaal op de powerplay terug via red hot James Neal en Shea Weber. Met 2-1 werd periode 3 aangevangen.

En ook in die periode spatten de vonken van het scherm. Los Angeles nam via Toffoli en Andreoff de leiding. De Kings waren op dat moment de betere, maar Ryan Ellis sloeg namen de Preds toe en bracht de gelijkmaker op het bord. Overtime moest de beslissing brengen.

Het moet gezegd: De NHL heeft een prima format bedacht met 3-on-3 in de extra tijd. Snelheid, kansen over en weer en risico’s. Ook deze OT stond er bol van. 17 seconden voor tijd besliste Jeff Carter op magistrale wijze het duel in het voordeel van LA. De Kings wonnen door de 4-3 zege voor de zevende keer op rij.

New Jersey Devils – New York Islanders

IMG_20151031_230011

New Jersey Devils (5-4-1) doet het beter dan wij vooraf hadden voorspeld. Gisteren kwam New York Islanders (6-1-3) op bezoek die het ook prima doen.

In de eerste periode waren de Devils duidelijk de betere. De ploeg nam via Moore en Farnham een terechte 2-0 voorsprong.

In het 2e bedrijf waren de rollen omgekeerd en waren de Islanders de bovenliggende partij. Via een powerplay goal van Lee en een shorthanded goal van Nielsen trokken zij de stand gelijk.

In het restant van het duel waren er voldoende kansen om het duels te beslissen, maar zowel Schneider (NJ) als Halal (NYI) wensten niet te capituleren.

In de shootouts was de stand na 3 ronden gelijk. De beslissing kwam van de stick van Cammalleri die de punten in eigen huis hield voor New Jersey.

Ottawa Senators – Detroit Red Wings

IMG_20151101_070126-1

Detroit Red Wings (4-5-1) wist van de laatste zeven duels maar één keer te winnen. Ottawa Senators (5-3-2) won gisteren in Detroit met 3-1. Een back to back homestand in Ottawa dus.

De Red Wings speelden (eindelijk) eens een goede partij ijshockey. Via powerplay goals van Tatar en Nyquist pakte het een 2-0 voorsprong. Henrik Zetterberg tekende voor zijn 500e assist en 800e carreer point. Ottawa kwam op 2-1 via Turris, maar Ericsson zette Detroit op 3-1.

In het laatste deel liep de ploeg van Jeff Blashill naar 5-1 uit via rookie Larkin en DeKeyser. Stone en Ryan scoorden voor Ottawa, zodat er een 5-3 zege voor Detroit als eindstand genoteerd kon worden.

Dallas Stars – San Jose Sharks

IMG_20151031_234140

De ploeg uit Dallas (8-2-0) is fantastisch begonnen aan het seizoen en dat zie je ook terug in het klassement. Na 10 gespeelde wedstrijden staan ze mooi op een gedeelde eerste plek in de Central Division. San Jose (5-4-0) op hun beurt, is na een goede start ondertussen teruggevallen in de middenmoot van de Pacific Division.

De wedstrijd kon niet beter beginnen voor de thuisploeg, al na twee minuten had Patrick Sharp gescoord. Na een aarzelende start, begint hij nu toch te draaien voor Dallas. In de tweede periode kon Demers de score verdubbelen met een short-handed goal. De bezoekers waren niet van slag en reageerden meteen terug. Een goede twee minuten na de 2-0 stond het al 2-2 na doelpunten van Pavelski en Nieto, ook die laatste was een short-handed goal. De tweede periode bleek een heel productieve te zijn, want nog was het niet gedaan. Fiddler kon Dallas terug op voorsprong brengen, maar ook nu kon men hier niet lang van genieten. Drie minuten later bracht Ward – met zijn zesde doelpunt va het seizoen – de Sharks terug langszij.

In de laatste periode bleef het lang spannend. Beide teams waren aan elkaar gewaagd en je had het gevoel dat het team dat als eerste zou scoren, ook zou winnen. De thuisploeg was de gelukkige, want het was Roussel die de 4-3 kon maken. In de laatste minuten kon Seguin de wedstrijd helemaal beslissen met een empty netter. De Dallas Stars winnen zo voor de derde keer op rij.

Toronto Maple Leafs – Pittsburgh Penguins

IMG_20151101_070323

De ploeg in vorm Pittsburgh (6-4-0) hoopte de eerste in een reeks van vier uitwedstrijden winnend af te sluiten, dat was op bezoek bij Toronto (1-6-2). De Maple Leafs zijn minder aan het seizoen start, ze konden slechts één wedstrijd winnen. Voor de wedstrijd was er veel aandacht voor Phil Kessel, het was zijn eerste terugkeer in het Air Canada Centre sinds zijn vertrek bij Toronto.

De eerste periode had niet zoveel om het lijf, er was weinig te zien aan beide kanten. Toch viel er een juichkreet te noteren. Het waren de bezoekers die mochten juichen na een doelpunt op de PP van Kunitz. De Penguins kon hun voorsprong in de tweede periode uitbouwen tot 0-3. Eerst kon Fehr short-handed scoren en even later maakte Cullen er 0-3 van. Toronto had in de eerste 40 minuten niet te veel in de pap te brokken. In de laatste 20 minuten gingen de Penguins al freewheelend naar de overwinning. Toronto was op geen enkel moment de betere ploeg en Hornqvist deed de boeken helemaal toe met de 0-4. Daar bleef het ook bij en zo blijven beide trends gehandhaafd: Pittsburgh (7-4-0) blijft winnen en Toronto (1-7-2) blijft verliezen.

Tampa Bay Lightning – Boston Bruins

IMG_20151101_070350

Tampa Bay (5-4-2) zit in een dipje na twee nederlagen op een rij, het loopt nog niet zoals gewenst. Boston (5-3-1) komt na een zwakke start op dreef. De Bruins wonnen hun laatste drie wedstrijden, daarin scoorden ze veertien keer en kregen ze er slechts drie tegen.

Tampa Bay kwam tegen het gang van het spel in op een 1-0 voorsprong na een doelpunt van Nikita Kucherov. Boston liet zich niet doen en domineerde verder in de eerste periode. Dit leidde drie minuten voor het einde van de eerste twintig minuten tot de gelijkmaker. Het was Beleskey die de puck in doel kreeg, Ben Bishop was te verrast om de rebound te kunnen redden. De tweede periode was qua kansen perfect in evenwicht (10-10) en ook de doelmannen deden niet onder voor elkaar: geen enkel doelpunt tegen. In de derde periode maakten de Bruins dan het verschil. Eerst scoorde Connolly een PPG en in de laatste minuut nam Marchand alle twijfels weg door een empty netter te scoren. Tampa Bay (5-5-2) verliest zo voor de derde keer op een rij en ziet zo Boston (6-3-1) over hun springen in het klassement.

Florida Panthers – Washington Capitals

IMG_20151101_070253
Washington (7-2-0) kon bij winst mee aan kop komen in de Metropolitan Division, dat zou een bevestiging zijn van hun goede start. Tegenstander Florida (5-4-1) kon dan weer de tweede plaats grijpen in de Atlantic Division.

De Panthers domineerden de eerste periode, maar verder dan Grubauer – Holtby kreeg een dagje rust – wat bedreigen kwamen ze niet. Vroeg in de tweede periode konden ze dan wel scoren. Florida had er net een geslaagde PK opzitten wanneer Jokinen met een slapshot de 1-0 in doel kon verlengen. Verder in de tweede periode werd er niet meer gescoord en ging men met een 1-0 tussenstand de laatste twintig minuten in. De Caps konden al vroeg in de derde periode gelijk maken aan de hand van Jay Beagle. Gerard Gallant probeerde nog zijn coach’ challenge te gebruiken, maar tevergeefs, het doelpunt werd goedgekeurd.

De twee ploegen zochten nog de winning goal in de reguliere speeltijd, maar er werd geen doelman meer geklopt. De wedstrijd zou dus beslist worden in overtime. Daarin nam Washington het initiatief en na heel lang puckbezit kon Kuznetsov op Montoya afgaan en hij faalde niet. Met zijn vijfde van het seizoen bezorgde hij de Caps het extra punt en de koppositie in de Metro.

Columbus Blue Jackets – Winnipeg Jets

IMG_20151101_070212

Na acht op een rij te hebben verloren, heeft Columbus (2-9-0) twee van de laatste drie wedstrijden weten te winnen. John Tortorella lijkt de juiste snaren te raken bij de Jackets, en Winnipeg wilde daarom niet het slachtoffer worden van een potentiële sterke reeks van Columbus.
De Jets vlogen uit de startblokken en legden Jackets-goalie Sergei Bobrovsky het vuur al snel aan de schenen. Dit resulteerde ook in doelpunten, want binnen zes minuten was het Bryan Little die met behulp van een slapshot de Russische keeper verschalkte ; 0-1. Nog geen minuut later scoorde rookie Andrew Copp zijn eerste in de NHL, en daarmee de 0-2, door attent te zijn op de rebound van een schot van Tyler Myers.

Vier minuten later was het dan ook de beurt aan Columbus om het net te mogen vinden. Net toen de powerplay voor de Jackets was afgelopen, plaatste Brandon Dubinsky de puck op de stick van een andere Brandon, namelijk Brandon Saad, die daardoor de 1-2 binnen kon tikken. Daarmee was de doelpuntenregen in de eerste periode nog niet afgelopen, want drie minuten voor de eerste intermissie.

Na wat vlugge schijnbewegingen verraste Blake Wheeler Sergei Bobrovsky met een schot van een afstandje, waardoor de 1-3 genoteerd mocht worden, wat ook meteen het einde van Bobrovsky’s avond betekende (hij werd vervangen door Curtis McElhinney).

De tweede periode leverde minder spektakel op. Er waren kansen over en weer, maar dit alles leverde geen doelpunten op, mede te danken aan het sterke spel van Jets-keeper Ondrej Pavelec en van Jackets-doelman McElhinney.

In de derde periode hadden de Blue Jackets het betere van het spel, maar dit leidde niet tot gigantische mogelijkheden. Anderhalve minuut voor het einde van de wedstrijd scoorde Scott Hartnell nog de aansluitingstreffer voor de Jackets, maar het zou bij 2-3 blijven. Hierdoor verstevigd Winnipeg (7-3-1) zijn zetel om een wildcard-ticket, terwijl Columbus (2-10-0) alleen maar verder wegzakt in de East.

St. Louis Blues – Minnesota Wild

IMG_20151101_070056

De massastrijd in de Central verzorgde ook vannacht een geweldig affiche. Minnesota (7-2-1) won vrijdagavond tegen Chicago, terwijl St. Louis (7-2-1) donderdag thuis Anaheim versloeg. Zoals u kunt zien, beide teams bezitten hetzelfde geweldige record, waardoor een mooie wedstrijd verwacht mocht worden.
Al binnen drie minuten mocht de 1-0 genoteerd worden, nadat Wild-keeper Devan Dubnyk zich verkeek op een ogenschijnlijk simpel schot van Blues-aanvoerder David Backes. Na acht minuten spelen werd het al zelfs 2-0 voor St. Louis; Alexander Steen onderschepte een slechte pass van Wild-aanvoerder Mikko Koivu, en Steen schoot mikte perfect op het kleine gaatje tussen de schouder van Dubnyk en het ijzerwerk.

Vijf minuten voor het einde van de periode deed Minnesota wat terug, dankzij Jason Zucker, die nu inmiddels in zijn laatste drie wedstrijden gescoord heeft. Op de counter was hij alle Blues-verdedigers te snel af en vuurde een geplaatst schot langs St. Louis-doelman Jake Allen. Een kleine minuut voor de eerste intermissie werd het ook gelijk. Na goed druk zetten van Erik Haula en een één-tweetje met Thomas Vanek, schoot hij de gelijkmaker binnen.
In de tweede en derde periode kreeg Minnesota een licht overwicht, maar tot doelpunten leidde dit niet, ondanks kansen voor Koivu en Dumba. Aan de andere kant probeerden Edmundson en Steen het, maar Dubnyk liet niks meer toe.

Dit betekende overtime. Ook dit liep op niks uit, tot een halve minuut voor tijd. Na een goede pass van Ty Rattie, vuurde de uit Minnesota-afkomstige David Backes de winnende goal voor St. Louis binnen. Door deze puntenverdeling, verstevigden zowel Minnesota (7-2-2), als St. Louis (8-2-1), hun zetel in de strijd voor een play-offs-ticket.

Edmonton Oilers – Calgary Flames

IMG_20151101_070020

Twee weken geleden werd deze Battle of Alberta door ons uitgelicht, als voorbereiding op de eerste ontmoeting tussen Edmonton (inmiddels 4-7-0) en Calgary (inmiddels 2-8-1) van dit seizoen, die door de bezoekers uit Edmonton gewonnen werd met 2-5. Calgary ging daarom opzoek naar revanche vannacht.
Al binnen twee minuten was het Brandon Bollig die de 0-1 scoorde, door een schot van TJ Brodie van richting te veranderen. Tien minuten later werd het 0-2. Oilers-keeper Cam Talbot verspeelde de puck achter zijn doel aan Matt Stajan, die Michael Frolik inspeelde en geen moeite had om de puck van dichtbij in een leeg doel te schieten. Binnen twee minuten scoorde Taylor Hall de aansluitingstreffer, door een schot van Ryan Nugent-Hopkins van richting te veranderen. Tweeëneenhalve minuut voor de intermissie probeerde Frolik dat kunstje ook uit op een schot van Kris Russell, en met succes, wat de 3-1 voor Calgary betekende.

Halverwege de tweede periode bracht Edmonton de marge opnieuw naar één, toen Brandon Davidson een raket van een slapshot op de powerplay afvuurde, waar Flames-keeper Karri Ramo geen antwoord op had; 2-3. Een kleine zes minuten later bracht TJ Brodie de marge weer op twee, door op de powerplay af te vuren en de 2-4 te vinden.

Edmonton wilde echter van geen opgeven weten. De derde periode was nog geen minuut oud, of Teddy Purcell schoot op de powerplay de 3-4 binnen. Zes minuten later werd het ook 4-4, toen Leon Draisaitl, de held tegen de Canadiens met twee goals (waarvan één de winnende), op aangeven van Taylor Hall de gelijkmaker mocht binnentikken. En maar goed ook, want deze fantastische pot smaakte naar meer, in de vorm van overtime. Dat was het ook geworden, ware het niet dat Cam Talbot zich verkeek op een schot van Michael Frolik vanuit een onmogelijke hoek, negen seconden voor tijd. Hierdoor pikte Frolik een hattrick op en boekte Calgary de eerste overwinning van het seizoen die geen overtime benodigd had. De Flames (3-8-1) geven hierdoor de rode lantaarn in de West over aan Anaheim, en benaderen Edmonton (4-8-0) tot op een punt, die een comeback-poging op een hartverscheurende manier zagen mislukken. Beide teams hebben echter nog wel wat inhaalwerk te verrichten, omdat Arizona met elf punten het laatste play-offs ticket in de Pacific momenteel bezitten.