NHL Preview: Central Division

Door

 

St. Louis Blues v Chicago Blackhawks - Game SixHet nieuwe NHL seizoen staat voor de deur en het aftellen is begonnen. Op woensdag 8 oktober begint seizoen 2014-2015. En wij bij SportAmerika bieden een vooruitblik per divisie. Welk team haalt de play-offs? Welke ploegen misschien? En welke zeker niet? Dit keer kijken we naar de Central Division.

De Central Division was vorig jaar met vijf teams sterk vertegenwoordigd in de play-offs. In het westen gingen beide wildcards naar clubs uit de Central Division. Gebeurt dat dit jaar weer?

Zeker van de play-offs

1. Chicago Blackhawks

Chicago is met Los Angeles wederom de grote favoriet in het westen. Met winst in 2010 en 2013 en verlies in de Western Conference Final 2014 zijn de fans in Chicago verwend geraakt. De balans in de ploeg is perfect. Met Keith en Seabrook hebben ze het beste verdedigingsduo van de NHL. Groot voordeel is ook dat de kern van de ploeg voor lange tijd aan de club verbonden is. Door het salarisplafond hebben de Blackhawks dit weekend afscheid moeten nemen van Nick Leddy. Een aderlating, maar een verlies dat de brede selectie van Chicago kan opvangen.

Eindoordeel: Weer favoriet voor de titel

2. Colorado Avalanche

Vorig jaar verraste de ploeg uit Denver de complete NHL. Van lachertje van het westen naar winnaar van de Central Division in één jaar. Dit jaar zullen andere teams zich niet meer laten verrassen. De club verloor Paul Stastny en PA Parenteau en trok Jarome Iginla en Danny Briere aan. Beide veteranen zijn vooral door hun play-off ervaring een aanwinst voor Colorado. Iets wat in de jonge ploeg van vorig jaar ontbrak. Maar de ervaring van vorig jaar nemen MacKinnon & Co mee naar het nieuwe seizoen.

Eindoordeel: Zekerheid voor de play-offs.

3. St. Louis Blues

De Blues hadden vorig jaar de pech in de eerste ronde van de play-offs uit te moeten komen tegen Chicago. Door het nieuwe play-off format speel je de eerste ronde binnen de eigen divisie, dus de weg naar de finale loopt door Chicago. De Blues zijn een fysiek sterke ploeg die van iedereen kan winnen. Door de komst van Paul Stastny zijn de Blues wel sterker geworden. Maar sterker dan de aartsrivaal uit de Windy City? We weten het in april 2015.

Eindoordeel: Klaar voor de play-offs

Wie halen de play-offs misschien

4. Minnesota Wild

Tot twee jaar terug haalden de Wild de play-offs zelden. En voor je plezier ging je niet naar de ploeg van coach Yeo kijken. Maar Minnesota is de State of Hockey in de Verenigde Staten. En spelers uit Minnesota komen graag thuis zodra ze transfervrij zijn. Vorig jaar kwamen Ryan Suter en Zach Parise thuis. Wel voor veel dollars, maar toch! Tot niemands verrassing tekende Thomas Vanek in de zomer ook een contract bij de Wild. Een mooie verzameling transfervrije spelers inmiddels dus in Minnesota. Wie volgt…

Eindoordeel: Sterker geworden, maar dat is de concurrentie ook.

5. Dallas Stars

In Dallas kan het vriezen of dooien. Figuurlijk dan, want koud wordt het in Texas nooit. Met Tyler Seguin en Valeri Nichushkin hebben ze een tweetal scoringsmachines in huis. De olie voor deze machines zal nieuwkomer Spezza moeten zijn. De vraag is vooral of het team meedogenloos genoeg is om zich staande te houden in de Central Division.

Eindoordeel: Het kan twee kanten op

6. Nashville Predators

Ook Nashville maakt kans op de play-offs. Jason Spezza blokkeerde zijn ruil naar Nashville, maar James Neal kwam wel graag naar Nashville. Inmiddels zijn de Predators veel meer dan alleen Shea Weber en Pekka Rinne. Met Seth Jones en Roman Josi hebben ze ijzersterkte verdedigers. En door de komst van Neal en Derek Roy staan de jeugdige talenten voorin er niet meer alleen voor.

Eindoordeel: de play-offs van 2011 smaken naar meer

Wie haalt het niet

7. Winnipeg Jets

Eigenlijk is maar één club in de Central Division bij voorbaat kansloos. En dat is sneu voor de vele fans van de Winnipeg Jets. Sinds de verhuizing vanuit Atlanta zitten de tribunes eindelijk vol voor deze ploeg. En dat komt helaas niet door de kwaliteit van de ploeg.

Eindoordeel: Hoeveel geduld hebben de fans in Winnipeg?

Lees hier de previews van de andere divisies:
Pacific Division
Atlantic Division
Metropolitan Division

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen