NHL play-offs: Leafs op matchpoint, Avalanche al door

Door

Nog 16 teams zijn over. Nog 16 gegadigden voor Lord Stanley’s Cup. Het is al een hele krachttoer om de play-offs te halen, maar eigenlijk begint het seizoen nu pas echt. Bij SportAmerika houden we je elke dag op de hoogte van de ontwikkelingen.DE HEADLINES

De fans in Boston moesten lang wachten op de eerste goal. Toen die eenmaal gevallen was, werd die ook nog eens afgekeurd omdat de puck hij ijzerwerk raakte en nooit het net. Game 5 tussen de Toronto Maple Leafs en de Boston Bruins stond dan ook bol van de spanning. Goalies Tuukka Rask en Frederik Andersen hadden het duel in een wurggreep, maar Rask moest als eerste loslaten. Met z’n vierde van de play-offs zette Auston Matthews de Leafs in de derde periode op voorsprong. Kasperi Kapanen had nog niet gescoord in het postseason, maar hij had geen beter moment kunnen kiezen. Met nog zes minuten op de klok maakte hij er 0-2 van. Heel even keerde de hoop terug in de harten van de Bruins toen David Krejci de aansluitingstreffer maakte. In de resterende 44 seconden kon Boston echter geen OT meer afdwingen.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND IN SERIE: Toronto op voorsprong 3-2

De Toronto Maple Leafs kunnen zondag (21.00 uur CET) in eigen huis deze serie beslissen. Mike Babcock en z’n mannen hebben de geschiedenis aan hun kant. In ruim 62% van de gevallen won de thuisspelende ploeg Game 6 als dit de beslissende wedstrijd in de serie betrof. De Leafs hebben ook een red hot Auston Matthews aan hun kant. De sterspeler vond drie wedstrijden op rij het net en staat op vier goals. Het is de derde keer dat Toronto op voorsprong staat, maar de Leafs weten uit ervaring dat de Bruins dan hard terug kunnen slaan. Dat zal ook nu nodig zijn om voor Game 7 terug te keren naar Beantown. De verschillen zijn klein in deze serie en de Bruins hebben zondag de Rask van Game 2 nodig. In die wedstrijd noteerde de Finse goalie een save percentage van .968 en hoefde hij maar één keer te vissen.DE HEADLINES

Voor de Calgary Flames was de opdracht simpel: win or go home. De uitvoering bleek wat lastiger tegen deze Colorado Avalanche. Met z’n eerste van het postseason zette Avalanche-captain Gabriel Landeskog zijn ploeg op voorsprong halverwege de eerste periode. Mikko Rantanen volgde in diezelfde periode het voorbeeld van zijn ploeggenoot. Johnny Gaudreau kreeg in de eerste 20 minuten twee uitgelezen mogelijkheden om zijn eerste te scoren, maar een penalty shot en een één op één waren niet aan hem besteed. TJ Brodie had meer geluk, maar zijn aansluitingstreffer bleek niets waard. Twee goals van Colin Wilson in de tweede periode maakten de opdracht voor de Flames tot een onmogelijke. Rantanen, met z’n vijfde van de play-offs, bepaalde de eindstand op 1-5.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Eindstand: Colorado wint serie 4-1

Samen met de Tampa Bay Lightning hebben de Flames historie geschreven. Nooit eerder in de geschiedenis van de league lagen de twee als eerste geplaatste teams in beide Conferences er al na één ronde uit. Calgary won weliswaar de Pacific, maar had het zichtbaar moeilijk met de snelheid van de Avs. Colorado kon rekenen op hun beste lijn en die lijn liet het bij de Flames akelig afweten. Johnny Gaudreau hebben we nauwelijks gezien. Hij sloot, net als zijn goalie Mike Smith, de serie af met één assist. Sean Monahan deed het niet veel beter met twee punten. Het seizoen eindigt teleurstellend voor de Flames, maar de ploeg heeft wel een mooi fundament om op verder te bouwen. Dat fundament ligt er ook in Denver. Met Mikko Rantanen, Gabriel Landeskog en Nathan MacKinnon op het ijs weet elke tegenstander dat het oppassen is.

Cover photo: Dan Hamilton/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen