NHL play-offs: Eberle houdt hoop Islanders levend

Door

De eerste finalist is bekend, maar het is nog even wachten op de tegenstander van de Dallas Stars in de Stanley Cup Final. Door de winst van de New York Islanders in Game 5 is er in elk geval nog een zesde wedstrijd nodig. Hoe die afloopt, kun je natuurlijk lezen op deze site. SportAmerika zal vanzelfsprekend ook verslag doen van de strijd om de Stanley Cup.


EASTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Nu de Stars zich al hebben geplaatst voor de Stanley Cup Final willen de Lightning natuurlijk ook niet meer energie verspillen dan strikt noodzakelijk is. Daarvoor zouden ze in vijf wedstrijden de New York Islanders opzij moeten zetten. Dat dit niet moeilijk hoeft te zijn, lieten de Lightning zondag zien in Game 4. In slechts een paar seconden bogen ze een achterstand om in een voorsprong en keken vervolgens niet meer om. Barry Trotz moet goed zoeken naar aanknopingspunten. Zijn team werkt hard, maar lijkt simpelweg kwaliteit tekort te komen om het Tampa Bay echt lastig te maken.

De Islanders speelden voor hun laatste kans, maar die indruk wekten ze aanvankelijk niet. Tampa Bay maakte, zoals te doen gebruikelijk in deze serie, de dienst uit op het ijs. Dit deden ze zonder aanvaller Brayden Point, die eerder al Game 3 en een deel van Game 4 miste. Het overwicht van de Bolts werd op het scorebord niet tot uitdrukking gebracht. Daar namen de Isles namelijk het voortouw dankzij een goal van Ryan Pulock op de PP. Al vroeg in de tweede periode joeg Victor Hedman de gelijkmaker binnen. Even leken de Lightning daarna door te pakken, maar hun tweede goal werd vanwege offside geannuleerd.

De Isles wisten dat ze niets meer mochten weggeven en de blueliners trokken dan ook de teugels aan. Langzaam maar zeker pakten de Islanders het spel op dat Barry Trotz zo graag ziet. Hard werken, defensief erg solide en gevaarlijk uitbreken waar het kan. Na 60 minuten was er nog altijd geen beslissing en dus moest er een verlenging aan te pas komen. Ook daarin gaven de teams elkaar geen duimbreed toe. New York wist dat elke fout fataal kon zijn en speelde daar ook naar. Ze gingen voorzichtig te werk en de beloning volgde in 2OT. Na een pass van Anders Lee schoot Jordan Eberle de bevrijdende 2-1 tegen de touwen.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: Tampa Bay leidt met 3-2

Er komt dus nog een Game 6 in de Eastern Conference Final en dat hebben de Islanders ook wel verdiend. De ploeg van Trotz had de zaken defensief goed op orde en door als team keihard te werken dwongen ze die zesde wedstrijd af. Nu moeten ze echter iets doen wat nog geen team in deze play-offs is gelukt. Twee keer achter elkaar winnen van de Tampa Bay Lightning. De Bolts verloren af en toe hun potjes wel, maar stonden daarna telkens weer op. Als ze dat vrijdag (02.00 uur Nederlandse tijd) opnieuw doen, staan ze in de finale van de Stanley Cup. Of Brayden Point dan weer beschikbaar is, kon coach Jon Cooper niet zeggen. Point raakte geblesseerd in Game 2 van deze ECF en werd in Game 5 vervangen door Carter Verhaeghe. De forward leek te scoren, maar door z’n treffer ging een streep.

Cover photo: Anthony Gruppuso/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen