NHL Lockout officieel; KHL als uitwijkmogelijkheid?

Door

De dreiging van een lockout hing al een tijdje als een donkere wolk boven de National Hockey League en kon dit weekend zowaar een kookpunt bereiken. Zondagochtend liep namelijk de huidige ‘Collective Bargaining Agreement’ af . Aangezien de NHL het niet voor middernacht eens werd met spelers-organisatie NHLPA over nieuwe voorwaarden, werd een lockout onvermijdelijk. Boven alles slecht nieuws voor de fans, maar ook voor de spelers zelf zal de lockout gevolgen hebben. Met name de vraag wat spelers doen met een seizoen dat later begint of misschien wel helemaal niet doorgaat, lijkt zeer actueel.

 

Alhoewel weinig spelers openheid hebben gegeven over hun plannen lijkt het uitwijken naar andere competities in de wereld de beste optie als de NHL inderdaad een jaar tot stilstand komt. In deze trend wordt met name de Russische KHL genoemd, die gezien wordt als tweede competitie in de wereld. Zowel Evgeni Malkin en Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins) als Alex Ovechkin (Washington Capitals) hebben aangegeven bij een lockout richting de KHL te vertrekken voor vormbehoud. Zelfs #1 overall pick Nail Yakupov overweegt zich niet bij OHL junior team Sarnia te melden, maar terug te keren naar zijn thuisclub in Nizhnekamsk. Deze overstap-intenties zijn haalbaar, al is er wel rekening te houden met bepaalde voorwaarden. Een aantal dagen geleden meldde KHL-president Alexander Medvedev (foto, met Ovechkin voor Team Russia) namelijk dat er een maximum zal gelden van 3 NHL-spelers per team. Daar tegenover staat wel dat het salaris van deze overstappende spelers niet meetelt richting het per team aanwezig zijnde salarisplafond.

Met de voorwaarde van een maximum aantal spelers per team lijkt het er dus op dat spelers niet alleen kunnen vertrouwen op een tussenjaar in de KHL, maar zullen bij een lockout ook andere competities overwogen moeten worden. Naast de Russische KHL zijn er een aantal ‘leagues’ die mogelijk onderdak kunnen bieden aan NHL-spelers. Gedacht moet worden aan de Zweedse ‘Elitserien’, de Finse ‘SM-liiga’ en de Tsjechische ‘Czech Extraliga’. Leagues in andere Europese landen zijn vermoedelijk vanwege niveauverschil geen slimme stap voor NHL-spelers. Verwacht dus vooral geen sterspelers in de Nederlandse Eredivisie dit jaar. Ook de Nederlandse ijshockey-fan kan dus het beste duimen voor een tijdige overeenkomst tussen de NHL en de NHLPA.

Meer informatie over de lockout en een portret van Nail Yakupov staan komende woensdag in ons nieuwste Sport Amerika: The Magazine.

Dit artikel werd geschreven door Bastiaan Boelhouwer.

Ook leuk om te lezen