NHL 30-in-30: New Jersey Devils

Door

Carolina Hurricanes v New Jersey Devils

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor de New Jersey Devils.

Seizoen 2014-2015
Hoge verwachtingen waren er aan het begin van het seizoen niet voor de Devils. Het team uit de Garden State was het oudste team in de NHL, met een gemiddelde leeftijd van bijna 30 jaar! Dit ging ten koste van het tempo van het spel; jongens als Jaromir Jagr en Marek Zidlicky konden simpelweg hun snelheid van weleer niet meer behalen. GM Lou Lamoriello maakte deals met respectievelijk Florida en Detroit, om de twee veteranen in te wisselen voor draftpicks. Diezelfde Lamoriello gaf zijn taken aan het einde van het seizoen over aan Ray Shero, die zich vanaf deze zomer zal bezighouden met het heropbouwen van de Devils.

De Draft
Voor het eerst sinds de draft in 2011 (Adam Larsson, vierde overall) konden de Devils weer een groot talent kiezen in de eerste ronde: Pavel Zacha. De Tsjechische aanvaller is, met zijn 1,91 meter, een alleskunner; hij weet hoe hij de puck in het net moet krijgen, maar ook hoe hij zijn lichaam moet gebruiken. Het enige waar Zacha op moet letten, is dat hij niet te ver gaat met zijn fysieke spel,  omdat dit in de OHL al de nodige schorsingen opleverde, waardoor hij in maar 37 van de 68 wedstrijden kon verschijnen. Of we hem ook daadwerkelijk het volledige komende seizoen in New Jersey zullen zien, moeten we nog afwachten, omdat een extra jaar wennen aan de Noord-Amerikaanse stijl op het niveau van de junioren geen kwaad kan.

Nieuwe talenten

De belangrijkste jeugdige kandidaat voor een plek in de NHL is vleugelaanvaller Stefan Matteau, de eerste ronde-keuze van New Jersey in 2012. Vorig seizoen kreeg hij de tijd om zich te ontwikkelen bij het tweede team van New Jersey, de Albany Devils in de American Hockey League. Die opgedane ervaring zal Matteau de kans geven om zichzelf te bewijzen in ‘the big league’. Collega vleugelaanvaller Reid Boucher maakt ook een goede kans om het hele seizoen in New Jersey te spelen.

New Additions
Ray Shero: Met de komst van Shero, kan New Jersey met vers bloed het heropbouwen van het team laten plaatsvinden, na 27 jaar (!) Lou Lamoriello aan het roer te hebben gehad.

John Hynes: Nadat de combinatie van oud-spelers Adam Oates en Scott Stevens niet bleek te werken achter de bank, werd de voormalig hoofdcoach van het tweede team van de Pittsburgh Penguins, John Hynes aangesteld, die met zijn 40 jaar de jongste coach in de NHL zal zijn komend seizoen.

Kyle Palmieri: De uit New Jersey-afkomstige vleugelaanvaller kwam over van Anaheim voor draftkeuzes. Palmieri kan zowel offensief als defensief goed uit de voeten.

John Moore: De verdediger kwam over van Arizona Coyotes. Daar viel weinig eer te behalen en dat is ook niet gelukt. De verdediger speelde echter al in de Stanley Cup Finals met New York Rangers. Moore moet vooral de PK sterker maken.

Departed
Bryce Salvador: Na zeven seizoenen in New Jersey heeft de 39-jarige verdediger besloten zijn schaatsen aan de wilgen te hangen. Het leiderschap van de voormalig aanvoerder zal zeker gemist worden.

Lou Lamoriello: Na 27 jaar en drie Stanley Cups, besloot Lamoriello dat het tijd was voor een nieuwe GM in New Jersey. Praktisch alle successen in de geschiedenis van de Devils, zijn te danken aan het werk van Lou.

Roster
Beste verdedigers: Damon Severson, Adam Larsson

Beste aanvallers: Adam Henrique, Mike Cammalleri, Kyle Palmieri

Keep an eye on: Corey Schneider

Special teams
De powerplay had een succesratio van 19,8% en de Devils waren daarmee 8ste in 2014-2015. Voor een team dat veel moeite had met het scoren van goals, functioneerde de powerplay erg goed. Dit percentage zal in het komende seizoen zwaar kelderen, omdat de eerder vertrokken Jaromir Jagr en Marek Zidlicky van grote waarde waren hiervoor. Door hun afwezigheid en het ontbreken van plaatsvervangers, zijn de vooruitzichten voor de Devils’ powerplay in 2015-2016 uitermate slecht.

De penalty kill staat op een 21ste plaats in de league. In 80,6% van de gevallen konden ze de tegenstander van het scoren houden.  Dit percentage zal in het komende seizoen niet veel dalen, omdat de komst van specialisten als Palmieri en verdediger John Moore van grote waarde kunnen zijn voor de PK.

Off season Grade
6
De Devils zijn in het midden van hun heropbouwproces, waardoor er geen geld vergooid werd aan het binnenbrengen van te dure spelers via Free Agency. De komst van jonge spelers als Kyle Palmieri en John Moore zullen New Jersey zeker geen pijn doen, maar komend seizoen zullen weinig mensen veel verwachten van het team uit de Garden State.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen