NHL 30-in-30: Detroit Red Wings

Door

Detroit Red Wings

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-in-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We begonnen bij de Bufallo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor de Detroit Red Wings.

Seizoen 2014-2015
Afgelopen seizoen stond Detroit voor de 24e keer op rij in de NHL Playoffs. En dat kun je knap noemen. Detroit is geen team dat het moet hebben van draft picks, maar van eigen opgeleide spelers en free agents of trades. Het bleek het laatste seizoen te worden van Mike Babcock die komend seizoen in Toronto aan de slag gaat. En het werd het seizoen waarin de strijd tussen Mrazek en Howard als goalie losbarstte. Waarbij Mrazek van zich deed spreken en in de playoffs zelfs de voorkeur kreeg boven Howard. En in die playoffs zorgde voor ‘the play of the year’. Detroit verloor die razendspannende playoff serie met 4-3 van Tampa Bay, de latere Stanley Cup finalist.

De Draft
Detroit mocht als 19e ploeg een talent in de draft uitkiezen. Zij gingen voor Evgeny Svechnikov, een left winger die uitkwam voor de Screaming Eagles. Daarnaast vergaarden zij goalie Joren van Pottelberghe, verdedigers Vili Saarijarvi en Patrick Holway, center Chase Pearson en nog een left winger in de persoon van Adam Marsh.

Nieuwe talenten
De belangrijkste jeugdige kandidaten voor een plek in het komende NHL seizoen zijn Petr Mrazek, Teemu Pulkkinen en Dylan Larkin. De eerste 2 hebben wij vorig seizoen al aardig wat duels in actie kunnen zien bij de Red Wings, maar Center Dylan Larkin springt daar met zijn 19 jaar en zijn talent ver boven uit. Het was de bedoeling hem langzaam te brengen, maar hij speelde vorig seizoen al in het team van Grand Rapids in de playoffs mee. Dit jaar zou hij wel eens het NHL roster kunnen gaan halen omdat Pavel Datsyuk langdurig moet herstellen (november, december op zijn vroegst) na zijn enkeloperatie in juni. Dat zou een regelrechte sensatie zijn in de Joe Louis Arena.

Dylan Larkin

New Additions
Jeff Blashill: De belangrijkste verandering staat niet op het ijs, maar ernaast. Na 10 jaar Mike Babcock gaat Jeff Blashill het team leiden. Veel spelers kennen Blashill al vanuit Grand Rapids. Zodoende kent hij de Red Wings organisatie van binnen en van buiten. En zal Blashill langzaam oude rotten vervangen door nieuwe talenten? Iets om naar uit te kijken!

Mike Green: Seizoenen lang ontbeerde Detroit een rechter verdediger die aanvallend iets kon brengen. Maar met Mike Green hebben ze nu een slag geslagen. Komt over van de Washington Capitals en moet een paar gaan vormen met Danny DeKeyser.

Brad Richards: Deze ervaren center kwam over van Chicago Blackhawks om meer diepte te geven aan het aanvalspel van Detroit. Richards is iemand die graag het doel van de tegenstander onder vuur neemt en het fysieke spel niet schuwt.

Departed
Er gingen niet heel veel noemenswaardige spelers weg. Het is wel de vraag dit seizoen of we Johan Franzen nog in actie gaan zien. Hij kampt al sinds begin 2015 met de naweeën van een hersenschudding. Hij voert langzaam de trainingen op, maar of het genoeg is? Daarnaast vertrok Mike Babcock. Het boegbeeld van Detroit en misschien wel (één van) de beste coach binnen de NHL teams. Het wordt alom gezien als een begin van een nieuw tijdperk in Detroit met Blashill aan het roer. De verwachtingen zijn hoog omdat Blashill een grote toekomst wordt toegedicht als coach.

Roster
Beste verdedigers: Mike Green, Danny DeKeyser

Beste aanvallers: Tomas Tatar, Henrik Zetterberg en Gustav Nyquist

Keep an eye on: Luke Glendening, Dylan Larkin en Teemu Pulkkinen

Special teams
Detroit is één van de ploegen die hoog scoort op de special teams. Vorig seizoen had de Powerplay een succesratio van 23,8% en de Red Wings waren daarmee 2e in 2014-2015. Komend seizoen zullen Green en Richards daar een belangrijke toevoeging in zijn voor de ploeg uit Michigan. De verwachtingen op dat vlak zijn dus hooggespannen

Ook op de Penalty Kill scoorde Detroit hoog. In 80,9% van de tijd dat een speler op de strafbank zat konden ze de tegenstander van het scoren houden. Het leverde echter slechts een gedeeld 16e plek op die ranking op. Dit seizoen zal dat niet anders zijn. Detroit is al jaren een team dat een uitstekende Penalty Kill heeft, mede door de leepheid van Datsyuk en Zetterberg.

Off season Grade
8,5
De Red Wings staan voor een uitdagend seizoen nu Jeff Blashill het stokje heeft overgenomen. In Detroit is heel weinig te merken van de coachwissel en de spelersgroep is heel enthousiast over ‘Blass’. Hij kent veel spelers van de oude garde toen hij assistent van Babcock was en kent veel nieuwelingen die in Grand Rapids speelden onder zijn leiding. De meesterzet van Mike Holland? Dat is afwachten. Maar het gevoel in Detroit is erg goed, de selectie in balans en Blashill staat te popelen om zijn kunsten te tonen aan het publiek.

Ook leuk om te lezen