COLUMN: Mijn Vriend op LinkedIn

Door

Montreal Canadiens v Washington Capitals - Game Five

Als ik mijn lijstje van LinkedIn-connections bekijk, staat daar een opmerkelijke naam tussen: Bruce Boudreau. Voormalig coach van de Washington Capitals, nu van de Anaheim Ducks. Het was eigenlijk een flauwigheidje van mij, ietwat kinderachtig misschien zelfs: een beroemdheid uitnodigen voor een connection en kijken wat er gebeurt. Hij reageerde zowaar positief. Sinds die tijd ben ik een ‘vriend’ van Bruce, die volgens mij al een behoorlijke tijd niets aan zijn account heeft gedaan. Hij staat er nog steeds als coach van de Capitals te boek.

Het zou mooi zijn als het een teken voor de toekomst is. Want ik wil hem terug. Terug op de bank bij de Capitals. Vroeg in het vorige seizoen moest hij het veld ruimen na een voor Caps-begrippen wat magere start van het seizoen: 12-9-1. Dat waren ze niet meer gewend in de hoofdstad. Hoewel het frivole spel van de Capitals onder Boudreau iedereen op de banken kreeg, de hoofdprijs bleef buiten bereik. Dat moest anders. Dale Hunter, ex-vedette, kwam binnen en moest het mogelijk maken. Dat lukte niet. De Capitals eindigden het seizoen 2011/2012 met 92 punten (resp. 29 en 15 minder dan in de seizoenen ervoor), haalden met de hakken over de sloot de play offs en werden in de halve finale van de Conference gewipt door de Rangers. Die halve finale van de Conference hadden ze onder Boudreau ook al wel bereikt.

De resultaten werden dus niet beter. Erger nog, de veelgeroemde speelstijl ging volledig overboord. De Capitals werden een degelijk team. Althans, dat was de bedoeling. De defensie werd eerst op orde gebracht voordat er aan aanvallen werd gedacht. Echter, het aantal tegengoals werd niet of nauwelijks minder. Wat wél aanmerkelijk minder werd, was het aantal gescoorde goals. Onder Hunter eindigden Ovechkin en zijn kornuiten zelfs met een negatief doelsaldo. En het nieuwe jaar zijn ze ook al dramatisch begonnen, al werd dan zondagavond na vier nederlagen met pijn en moeite de eerste zege binnengesleept.

Alexander Ovechkin, zijn naam is gevallen. De cijfers van de sterspeler zijn na het tijdperk-Boudreau ook niet beter geworden en het nieuwe seizoen is de Rus erg bleekjes van start gegaan. Als hij zijn gemiddelde volhoudt dan eindigt hij dit jaar (gerekend over een compleet seizoen) op welgeteld zestien goals en 33 punten. Zo ellendig zal het wel niet worden, maar de laatste jaren is Ovechkin niet meer in de buurt gekomen van de fabuleuze cijfers van zijn eerste jaren. Je mist iets pas, als je het niet meer hebt. Eigenlijk waren die jaren onder Boudreau geweldige seizoenen. Het enige dat eraan ontbrak was die zo vurig gewenste hoofdprijs.

Kortom, ik vind dus dat Bruce terug moet komen. Met zijn ontslag is hem onrecht aangedaan. Hij zit daar een beetje weggestopt aan die westkust, bij de Ducks die we in Nederland toch al zelden te zien krijgen. Terugkijkend heeft hij het formidabel gedaan bij de Capitals en zijn ploeg heeft het publiek vermaakt. Zal ik hem via LinkedIn even een message sturen?

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen