NHL 3-on-3: Show me the money!

Door

Money Decoration

Er is een hardnekkig gerucht over een gelijkblijvend salarisplafond voor 2015-2016. General managers houden normaliter rekening met stijgende salarisplafonds in het uitdelen van nieuwe contracten. Welk team komt het meeste in de problemen bij een gelijkblijvend plafond van 69 miljoen dollar?

Anne-Geert Pruim (AGP): Men denkt dan meteen aan teams als de Chicago Blackhawks, New York Rangers en Boston Bruins natuurlijk. Maar voor die teams kan het ook heel goed uitpakken om versleten dure vedettes gedwongen te moeten vervangen voor goedkopere talenten. En van de team met veel salarisruimte moet nog maar blijken of ze intelligent met deze luxe om kunnen gaan. Ik voorzie uiteindelijk eerlijk gezegd niet heel grote machtsverschuivingen.

Jeroen Veenstra (JV): Zonder meer de Los Angeles Kings. Er lopen veel contracten af van jonge, bepalende spelers, die tot nog toe voor een laag gemiddeld salaris (AAV) op de loonlijst staan. Voorbeelden: Tanner Pearson, Tyler Toffoli, Jake Muzzin. Muzzin heeft al een contract getekend, waarmee zijn AAV met 3 miljoen dollar stijgt. Ook de contracten van Alec Martinez (twee series clinching overtime goals vorig seizoen) en Justin Williams ( play-off MVP 2014) lopen af. Ook zij zullen meer eisen dan de 1,1 miljoen dollar en 3,65 miljoen dollar waarvoor zij nu onder contract staan. Als het salarisplafond op het huidige bedrag blijft staan, wordt het heel lastig om de spelerskern te behouden.

Ardin Azir (AA): Ik zie de Blackhawks, Penguins en Maple Leafs als teams die hier grote problemen mee gaan hebben. Ze hebben alle drie één ding gemeen. Een paar (super)sterren met langdurige contracten en exorbitante salarissen, terwijl de supporting cast nog maar moet zien welke dollars er over blijven. In sommige gevallen is de supporting cast van een hoog kaliber, die andere teams met open armen zullen ontvangen. Denk aan Patrick Sharp, Brent Seabrook en Nazem Kadri.

Natuurlijk is er binnen elk team sprake van een aanzienlijk verschil in loon tussen de beste spelers en de bottom six. Maar bij Chicago, Pittsburgh en Toronto is dat verschil naar mijn mening onverantwoord. 

Ook leuk om te lezen