Nadat er vlak voor de eerste deadline nog een akkoord werd bereikt over het verlengen van de onderhandelingen, bleek er ook in overtime geen overeenkomst te kunnen worden bereikt tussen de NFL en de NFLPA. Eigenaren doen de deuren op slot, de spelersbond is ontbonden en de NFL heeft een peloton advocaten in de arm genomen waar je U tegen zegt.
De ontbinding van de spelersbond biedt de spelers de mogelijkheid om de NFL aan te klagen. Omdat spelers wiens contracten na dit seizoen af waren gelopen dankzij de lockout niet kunnen onderhandelen met andere clubs en schendt de NFL het mededinginsrecht, een beschuldiging waar ze in de V.S. niet lichtjes aan tillen.
In de vorige CAO was echter wel overeen gekomen dat dergelijke rechtzaken pas zes maanden ná het aflopen van de CAO mochten worden aangekaart.
Spelers kunnen dus onder de huidige situatie niet van club veranderen en dat heeft flinke gevolgen voor twee van de grootste evenementen in een normaal offseason; de draft en free agency.
Free agency, een contractvrije status waardoor spelers op zoek kunnen gaan naar een contract bij een andere franchise, gaat zoals het er nu voor staat helemaal niet door. En dat terwijl de behoorlijke groep spelers die dit jaar van die status gebruik konden maken een enorm interessante groep is.
De absolute hoofdprijs op de vrije markt dit jaar is Nnamdi Asomugha (foto). De cornerback van de Oakland Raiders, wiens contract vanwege een clausule nietig is verklaard, is samen met Revis (New York Jets) de enige cornerback die wedstrijd in wedstrijd uitreceivers in zijn broekzak heeft. Het toevoegen van de dominante Asomugha zou voor elk franchise een enorme stap zijn. Maar het is een stap die nu niet genomen mag worden.
Niet alleen free agency zal er dit seizoen radicaal anders uitzien, ook de draft, die wel door zal gaan, wordt beinvloed door het ontbreken van een CAO.
Er wordt normaliter tijdens de draft volop geruild. Met de influx van al dat nieuwe talent uit de colleges kunnen andere spelers opeens overbodig worden; Draft day trades maken net zo’n groot deel van de show uit als de keuzes zelf.
In 1999 ruilde de Saints al hun acht keuzes om Ricky Williams te draften. Dat bleek geen al te groot succes, maar het was wel een sensationele zet.
In 2007 ruilde de New England Patriots een pick uit de vierde ronde voor Randy Moss. Dat bleek wél een succes; Moss verbrak vrijwel elk receiving record in de boeken. Zo kunnen de trades op de dag van de draft meer impact hebben dan wie er gedraft worden.
De atmosfeer in Radio City Music Hall, waar de draft jaarlijks gehouden wordt, zal onwennig zijn. Er wordt natuurlijk altijd gekeken naar het lange termijn potentiaal van de draft keuzes, maar het is vreemd draften als men niet eens weet of en wanneer men het veld weer op kan gaan.
Foto: dc-cdn.virtacore.com
Reacties