NFL Season in Review – #22 New Orleans Saints

Door

Atlanta Falcons v New Orleans Saints

Voor liefhebbers van aanvallend spel viel er in New Orleans wederom te genieten. Resultaat werd er echter niet mee behaald, want de verdediging was nog steeds niet sterk genoeg om de ploeg een rol van betekenis te laten spelen in de NFC South.

SAINTS SEASON REVIEW

Wat ging er goed?
Zoals aan de statistieken te zien is, liep de aanval op rolletjes. Drew Brees was ondanks zijn 38 jaar nog steeds één van de meest efficiënte quarterbacks in de NFL, en gesteund door een solide offensive line en een nieuw speeltje in wide receiver Michael Thomas, wist hij wekelijks goede statistieken neer te zetten. Ook verdedigend waren er wel wat lichtpuntjes, want ondanks de problemen was deze niet zo lek als een mandje als vorig jaar het geval was.

Wat ging er fout?
Toch bleef diezelfde defensie wel de achilleshiel van de ploeg, want de ploeg vond zichzelf vaak terug in nipte shootouts en dit ging niet altijd goed. Hoewel er, zoals eerder genoemd, lichtpuntjes waren, behoorde de ploeg nog steeds tot één van de vijf slechtste defensies in de NFL. Vooral de linebackers en de defensive line (met uitzondering van Nick Fairley en Cameron Jordan) lieten het te vaak afweten, en het blessureleed van cornerback Delvin Breaux (en ook heel veel andere cornerbacks) hielp ook niet.

MVP
Het beste alternatief is om deze award in tweeën te delen. Aanvallend kan je namelijk niet om Drew Brees heen. Hij is 38 jaar, maar was nog steeds één van de meest gevaarlijke quarterbacks in de NFL en volgens ProFootballFocus waren slechts zes quarterbacks dit jaar beter dan hem. Aan de andere kant van de bal verdient Cameron Jordan ook grote complimenten. Met negen sacks, en formidabel spel tegen de run, is hij de beste verdediger die de Saints hebben, en eigenlijk ook de enige die constant druk weet te zetten.

Rookie of the Year
Drew Brees heeft een nieuw favoriet target gevonden in Michael Thomas. De 23-jarige receiver, die als 47e werd gekozen in de afgelopen NFL Draft, kreeg niet altijd veel aandacht vanwege het feit dat New Orleans geen grote rol van betekenis speelde dit seizoen. Maar de jonge Thomas was alleen dit seizoen al negende in de NFL wat betreft receptions (92) en receiving yards (1,137), zesde in gescoorde touchdowns (9) en zevende in receiving yards per wedstrijd (75.8). Een fenomenaal seizoen dus, wat vanwege de prestaties van rookies als Dak Prescott en Ezekiel Elliot, eigenlijk een beetje is vergeten.

Verrassing van het jaar
De eerder genoemde Michael Thomas was zeker een verrassing, aangezien de meeste ogen waren gericht op mannen als Brandin Cooks, Willie Snead, Mark Ingram en Coby Fleener. Maar Nick Fairley verdient ook een compliment, daar niemand meer heel veel verwachtte na wisselvallige periodes in Detroit en St. Louis. Maar dit jaar was hij zonder twijfel de meest bepalende verdediger van New Orleans op collega Cameron Jordan na. Hij gaat nu voor de derde keer de free agency pool in, en lijkt nu zeker te kunnen rekenen op een contract wat langer dan één jaar is.

Teleurstelling van het jaar
Er werd veel geld neergelegd om de 28-jarige tight end Coby Fleener naar New Orleans te halen, maar de tijden van Jimmy Graham werden met de ex-Colt niet herleefd. Hij had geen dramatisch seizoen met 50 receptions voor 631 yards en drie touchdowns, maar van een speler die meer verdient dan onder andere Rob Gronkowski, Travis Kelce en Jordan Reed, wordt veel meer verwacht. In 2017 gaan slechts zes tight ends beter betaald worden dan Fleener, maar de kans dat Fleener volgend jaar tot de zes beste tight ends lijkt te gaan behoren lijkt zeer klein.

Offseason takenlijst
Drew Brees wordt volgend jaar 39, dus de tijd lijkt rijp om niet alleen aan een opvolger te denken, maar om ook nog één keer alles eraan te doen om met hem de play-offs te halen zoals divisierivalen Atlanta en Carolina dat de afgelopen jaren met succes deden. De verdediging blijft een punt van aandacht, want zoals eerder gezegd heeft de defensive line slechts één sterkhouder onder contract voor volgend jaar in Cameron Jordan. Verder missen ze een bepalende linebacker, en bleek de secondary vorig jaar in de breedte te zwak. Wanneer deze punten aangepakt kunnen worden, kan New Orleans in 2017 misschien ein-de-lijk weer eens richting de play-offs gaan.

Ook leuk om te lezen