NFL Season in Review – #21 Philadelphia Eagles

Door

Philadelphia Eagles v Tampa Bay Buccaneers

Met rookie Carson Wentz aan het roer, die mocht starten na het wegruilen van quarterback Sam Bradford, begonnen de Eagles voortvarend met een 3-0 start. Daarna werd het echter minder, maar met een 7-9 record kan de ploeg tevreden terugkijken op jaar één van het Wentz-tijdperk.

EAGLES SEASON REVIEW

Wat ging er goed?
Zoals in de introductie aangegeven, begonnen de Eagles voortvarend met klinkende overwinningen tegen de Browns, Bears en Steelers. Vooral het spel van Carson Wentz was hierin bemoedigend, en hoewel het hierna minder werd, kan de rookie terugkijken op een degelijk eerste seizoen in Philadelphia. Daarnaast werden slechts drie van de negen nederlagen geleden met meer dan één touchdown verschil. Kortom, de ploeg was, mede door een degelijke defensie, in de meeste wedstrijden competitief en kan hier de komende jaren op voortbouwen.

Wat ging er fout?
Buiten Wentz om was er echter wederom een totaal gebrek aan offensive playmakers. Statistisch was tight end Zach Ertz de meest efficiënte receiver, en ook beschikt de ploeg nog steeds niet over een runningback met exceptionele kwaliteiten. Hierdoor kon de ploeg in een heleboel ‘close games’ niet het verschil maken, en dé prioriteit van het offseason zal dan ook moeten zijn om zoveel mogelijke goede wapens binnen te halen voor hun jonge quarterback.

MVP
Wanneer men de beste defensive ends van de NFL bespreekt, zal je veel fans niet direct de naam van Brandon Graham horen noemen. Maar in Philadelphia weten ze maar al te goed hoe belangrijk de 28-jarige verdediger is. Hij zal niet snel de NFL leiden in sacks – hij had er in 2016 ‘slechts’ zes – maar is misschien wel één van de beste edge defenders tegen de run. Maar het is veelzeggend dat in 2016 enkel Khalil Mack meer druk wist te genereren dan Graham. Dat betekent dat diezelfde Graham meer druk genereerde dan bijvoorbeeld ene Von Miller, en dus ook als pass rusher goud waard is voor de ploeg.

Rookie of the Year
De ploeg investeerde een hoop kapitaal (in de vorm van draft picks) in Carson Wentz, en wie zijn seizoen vergelijkt met dat van mede rookie quarterback Jared Goff, kan alleen maar tevreden zijn over Wentz. Statistisch bekeken behoorde Wentz tot de lage middenmoot van de NFL-quarterbacks, maar gezien het feit dat hij pas in zijn eerste jaar zit, en de Eagles geen overvloed aan aanvallende wapens hebben, ziet de toekomst er mooi uit voor Wentz en de Eagles.

Verrassing van het jaar
Uiteraard was Wentz één van de verrassingen van het jaar van Philadelphia, maar de naam van Nigel Bradham mag ook genoemd worden. De 27-jarige linebacker is geen grote naam in de NFL, en kwam afgelopen zomer redelijk voordelig over van de Buffalo Bills. Samen met de jonge Jordan Hicks vormde hij echter een formidabel duo, en daarmee lijkt de linebacker positie voorlopig een punt van kracht voor de Eagles.

Teleurstelling van het jaar
Met een nieuwe quarterback, hoopten de Eagles dat hun jonge receivers een goede band zouden kunnen opbouwen met Carson Wentz. Maar niets bleek minder waar, Nelson Agholor (20e keuze in 2015 draft) en Dorial Green-Beckham bleken allebei nog steeds niet goed genoeg om het verschil te maken en dat is zorgwekkend voor de club die wanhopig op zoek is naar playmakers.

Offseason takenlijst
Het is al vaker genoemd, de ploeg heeft koste wat het kost offensive playmakers nodig om Carson Wentz verder te helpen. Dit betekent wide receivers en runningbacks die meer toevoegen dan datgene wat er nu is. Daarnaast verdient ook de cornerback positie wat aandacht, want van de twee cornerbacks die vorig jaar het meest op het veld stonden is er één (Leodis McKelvin) vertrokken terwijl Nolan Carroll over een aflopend contract beschikt.

Foto: Getty Images/Archief

Ook leuk om te lezen