NFL Draft 2018 – Quarterbacks

Door

Donderdagnacht mogen we weer op het puntje van onze stoel gaan zitten, want dan vindt de NFL Draft 2018 plaats! We hebben dit jaar een erg diepe quarterback-draft. Niet minder dan vier verschillende quarterbacks worden geprojecteerd om in de top vijf picks gekozen te worden. Wij laten jullie alvast kennis maken met de vijf meest gewilde quarterbacks in de draft dit jaar.

1. SAM DARNOLD – USC

De quarterbacks in de draft dit jaar zijn zo aan elkaar gewaagd, dat het heel moeilijk is te voorspellen wie als eerste zal gedraft worden. Maar dat een quarterback als eerste gaat, dat staat zo goed als vast. Een van de kanshebbers op de first overall pick is Sam Darnold, uit USC. Darnold heeft een sterke arm en is heel mobiel. Hij is daarenboven ook een geboren leider, iets wat elk team toch zoekt in haar quarterback. Bovendien ben je met Darnold nooit klaar en houdt hij als geen ander een play in leven.

Darnold heeft er geen vlekkeloos seizoen opzitten bij USC. Hij gooide maar liefst 13 intercepties en deed daar nog enkele fumbles bovenop. Er wordt gezegd dat Darnold –nog altijd maar 20 jaar oud- de bal onvoldoende weet te beschermen. Desalniettemin beschikt hij duidelijk over het talent om een franchise quarterback te worden in de NFL. Het is dan ook erg waarschijnlijk dat een van de drie eerste teams on the clock voor de Trojans-quarterback zal kiezen.

2. JOSH ROSEN – UCLA

Een andere topkandidaat om als eerste gekozen te worden dit jaar, is Josh Rosen. Rosen was drie jaar lang de startende quarterback bij UCLA . De Bruin is een uitstekend passer en heeft de gave om de bal te gooien naar de plek waar de receiver naar onderweg is. Rosen gooide 59 touchdowns in drie jaar, zonder alle wedstrijden gespeeld te hebben. Daar schuilt ook meteen het gevaar met Rosen. De California native miste de afgelopen twee jaar een aantal wedstrijden door een schouderblessure en twee hersenschuddingen. En laat hersenschuddingen nu net het meest heikele punt zijn in de NFL.

Uiteindelijk lijkt Rosen over voldoende kwaliteiten te beschikken om het te maken op het professionele niveau en het is heel waarschijnlijk dat ook hij vroeg in de eerste ronde gekozen zal worden.

3. JOSH ALLEN – WYOMING

Een andere kandidaat voor de top vijf, is Josh Allen uit Wyoming. Allen heeft waarschijnlijk de sterkste arm uit de hele quarterback-pool. Zijn arm is zo sterk, dat hij soms aan precisie inboet en zijn receivers het moeilijk krijgen. Maar Allen is groot, sterk en een echte topatleet. Hij wordt door sommigen zelfs al de nieuwe Ben Roethlisberger genoemd.

Wat in Allens nadeel speelt, is dat hij uit een kleinere universiteit komt, die in een zwakke conference speelt. En zelfs bij Wyoming kon hij niet altijd even sterke cijfers voorleggen. Toch zullen er heel wat teams in de rij staan om een atleet met dergelijke arm binnen te halen. Want wie wil er niet de nieuwe Big Ben in zijn rangen?

4. BAKER MAYFIELD – OKLAHOMA

Nog een kandidaat voor de top vijf –of zelfs top drie- is Oklahoma Sooner Baker Mayfield. Mayfield kan, ondanks een eerder kleine gestalte, fantastische cijfers voorleggen. Vier jaar lang was hij de starter voor de Sooners en het afgelopen college seizoen wierp hij maar liefst 41 touchdowns. Gecombineerd met amper vijf intercepties leverde het Mayfield de felbegeerde Heisman Trophy op.

Er zijn echter twijfels of Mayfield de overstap naar de NFL wel zal verteren. Er is niet alleen zijn lengte, maar ook zijn gedrag buiten het veld roept vragen op. Zo werd hij in 2017 gearresteerd voor rijden onder invloed (van alcohol). De Heisman-winnaar zou zijn leven intussen weer op de rails hebben, maar een quarterback met een alcoholprobleem? Het spook van Johnny Manziel waart in dat geval akelig rond.

5. LAMAR JACKSON – LOUISVILLE

De meest excentrieke quarterback in de draft is waarschijnlijk Lamar Jackson. Jackson kan zowel passen als lopen en is een absolute sneltrein. Jackson won de Heisman Trophy in 2016 met 3500 passing yards gekoppeld aan 1500 rushing yards. Ook in 2017 was hij een Heisman-finalist met gelijkaardige, duizelingwekkende cijfers. Er zijn echter ook mindere punten aan Lamar Jackson. Hij mist precisie en als passer heeft hij nog werk aan de winkel (ondanks de indrukwekkende cijfers).

Sommige experts raadden Jackson aan om als wide receiver naar de pro’s te gaan. Een mening die Jackson allerminst deelt. Lamar Jackson wil het maken als quarterback in de NFL. En met een Heisman Trophy op zak, moet hij absoluut zijn kans krijgen op het allerhoogste niveau.

(Cover photo: Getty Images)

Ook leuk om te lezen