Houston Texans: Jadeveon Clowney

NFL 32-in-32 | Houston Texans: we have a Clowney-problem

Door

Houston Texans: Jadeveon Clowney

Het NFL-seizoen is aanstaande en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 23 het team dat een zwaar off-season achter de rug heeft: de Houston Texans


FREE AGENCY


Het is geen makkelijk tussenseizoen geweest voor de Houston Texans. De balans tussen vertrekkers en nieuwkomers lijkt op het eerste zicht negatief uit te vallen. De secondary werd gevoelig verzwakt met het vertrek van de Honey Badger Tyrann Mathieu, cornerback Kareem Jackson en het pensioen van safety Andre Hal. De Texans probeerden deze verliezen wel op te vangen, maar het valt te betwijfelen of er spelers van hetzelfde niveau als de vertrekkers zijn gehaald. Tashaun Gipson is de nieuwe safety in Houston en op cornerback werden Bradley Roby en Briean Boddy-Calhoun aangetrokken.

Aan offensieve zijde zocht wide receiver Demaryius Thomas andere oorden op. Hij verkaste naar de New England Patriots. Thomas laat weliswaar niet noodzakelijk een grote leegte achter met zijn vertrek. Er werd wel een nieuwe back-up quarterback binnengehaald met A.J. McCarron. Ook left tackle Matt Kalil kwam erbij om de o-line te versterken. De ervaren Kalil is een voormalig Pro Bowler, maar had vorig seizoen wel te kampen met knieproblemen. Tijdens het training camp werd ook running back Duke Johnson aan het team toegevoegd. Een laatste, niet onbelangrijke vertrekker, was GM Brian Gaine. Gaine werd ontslagen en tijdelijk vervangen door head coach Bill O’Brien.

Het tussenseizoen van de Texans werd natuurlijk danig overschaduwd door de onzekere situatie rond Jadeveon Clowney. De voormalige nummer 1 pick wil eindelijk boter bij de vis en zoekt een verbeterd contract. Hij daagde niet op voor training camp en bezocht zelfs andere teams –zoals de Miami Dolphins- in de zoektocht naar iemand die wel geld op tafel wil leggen. Het is volstrekt onzeker of Clowney op het veld zal staan bij de start van het seizoen. Meer zelfs, het lijkt weinig waarschijnlijk dat Clowney ooit nog een Texans-tenue aan zal trekken.


NFL DRAFT


De Texans hadden een duidelijk doel tijdens de 2019 Draft: de o-line versterken. Geen gek idee, wanneer je bedenkt dat de offensive line vorig jaar toeliet dat quarterback Deshaun Watson 62 keer gesackt werd. Het hoogste aantal in de NFL. En dus werd in zowel de eerste als de tweede ronde gekozen voor offensive tackles. In de eerste ronde viel het oog van de Texans op Tytus Howard (Alabama State). Niet iedereen lijkt overtuigd van Howard en analist Chris Trapasso noemde Howard “geen Day 1 starter”. En laat het net dat zijn wat de Texans op dit moment nodig hebben.

Zoals gezegd werd er ook in de tweede ronde gekozen voor een offensive tackle. Max Sharping uit Northern Illinois maakt kans om meteen deel uit te maken van de starting line-up, maar net als Howard is het niet zeker of hij de juiste man op de juiste plaats is voor Houston. De Texans hadden starters nodig, maar lijken gekozen te hebben voor talenten die nog moeten groeien. Als dat maar goed komt voor Deshaun Watson.

Nog in de tweede ronde werd er gekozen voor cornerback Lonnie Johnson (Kentucky). Verderop in de draft ging men nog voor een potentieel nieuw wapen voor Watson, tight end Kahale Warring (San Diego State).


OFFENSE


Quarterback Deshaun Watson heeft alles om een ster te worden in de NFL. Hij kan passen, hij kan rennen en – niet onbelangrijk in deze competitie – hij kan winnen. Vorig seizoen nam hij zijn Texans op sleeptouw met 4.165 passing yards en 551 rushing yards en leidde hij z’n team naar een 11-5 record en bijhorende divisiewinst. Qua ondersteunend personeel heeft Houston echter niet het diepste roster. Zoals eerder besproken was de o-line verschrikkelijk vorig seizoen. Er zijn veel pionnen aangetrokken om de linie te versterken, maar of deze allemaal een schot in de roos zijn, valt af te wachten. Dit is niet de bescherming die je zou wensen voor een quarterback die in 2017 al eens een half seizoen miste door blessure.

Ook qua offensieve wapens zou Watson best wat meer kunnen gebruiken. Hij beschikt natuurlijk over een van de beste wide receivers in de NFL DeAndre Hopkins. Hopkins ving 115 passes voor 1572 yards vorig seizoen en is een nachtmerrie voor elke defensie. De WR2, Will Fuller is bekwaam, maar hinkt ver achterop in de cijfers. Op de running back-positie kregen de Texans een zware klap te verwerken in de preseason game tegen de Dallas Cowboys. Lamar Miller, vorig seizoen goed voor 973 rushing yards en vijf touchdowns, liep een knieblessure op en mag het seizoen 2019 vergeten. Nieuw aangetrokken Duke Johnson zal nu het leeuwendeel van het rushing-werk op zich moeten nemen.

UPDATE: de Texans versterken de offense door een trade met de Dolphins voor offensive tackle Laremy Tunsil en wide receiver Kenny Stills. Tunsil liet slechts 12 sacks toe in 2018 (een flinke vooruitgang ten opzichte van de ruim 60 sacks die Watson in 2018 te verduren had) en Stills was in de laatste drie seizoenen goed voor tenminste 6 touchdowns per seizoen. De compensatie die de Dolphins ontvangen is flink: twee eerste ronde picks en een tweede ronde pick, plus special teamer Johnson Bademosi en offensive lineman Julie’n Davenport.


DEFENSE


Vorig seizoen hadden de Houston Texans een uitstekende pass rush, met sterren J.J. Watt en Jadeveon Clowney. Beiden maakten vorig seizoen deel uit van de Pro Bowl en zorgden samen voor een indrukwekkende vijfentwintig sacks. Watt is intussen een cultheld geworden in Houston en zal ook in 2019 de hoeksteen zijn van de Texans-defense. Zijn gezondheid blijft steeds een aandachtspunt, maar in 2018 bewees hij alvast nog steeds een volledig seizoen vol te kunnen maken.

Clowney is een ander verhaal. De nummer 1 pick uit 2014 gebruikte deze zomer de klassieke hold-out tactiek om een nieuw en verbeterd contract te krijgen, maar de Texans hapten niet toe. De Texans plaatsten de franchise tag op Clowney en dat kon deze maar matig appreciëren. Clowney weigerde de tag te tekenen en nu lijkt het steeds onwaarschijnlijker dat hij ooit nog voor de Texans zal spelen. Een trade dringt zich op. Al is er in dat scenario een belangrijke voorwaarde. Namelijk dat Clowney de franchise tag tekent. Clowney heeft dus zelf alle kaarten in handen. De hold-out zorgt er wellicht voor dat de pass rush-druk bij Whitney Mercilus komt te liggen. Maar is Mercilus nog wel in staat om zijn niveau van voor 2017 te halen?

Tenslotte werd de secondary, zoals eerder aangehaald, grondig hertekend. Mathieu, Jackson en Hal zijn geen Texans meer. In hun plaats rekent Houston dit seizoen op nieuwkomers Bradley Roby en Tashaun Gipson en op veteraan Johnathan Joseph. Justin Reid, die aantreedt in zijn tweede seizoen, kan als free safety een break-out year beleven.

UPDATE: de Houston Texans verloren Jadeveon Clowney aan de Seattle Seahawks. In een verbazingwekkende trade haalden de Hawks hem op voor slechts een derde ronde pick plus linebackers Barkevious Mingo en Jacob Martin. Een aderlating voor de Texans. Vooral als je de compensatie ziet. 


CONCLUSIE


De Texans hebben er niet het allerbeste tussenseizoen opzitten en lijken op sommige posities verzwakt, eerder dan versterkt. Bovendien hangt de hold-out van Jadeveon Clowney als een schaduw over de club. Dat is slecht nieuws voor een team dat met een getalenteerde jonge quarterback een gooi wil doen naar de prijzen. Er is nog talent aanwezig, zowel offensief als defensief, om mee te doen voor de divisiewinst in de AFC South. Zeker gezien het pensioen van Andrew Luck bij divisierivaal Indianapolis. Maar op papier alvast zijn de Houston Texans niet beter dan de Tennessee Titans. Ze komen wellicht te kort om zichzelf op te volgen als winnaar van de AFC South.

VOORSPELLING: 8-8

Lees alle 32-in-32 artikelen hier!

Cover photo: Brad Mills/USA Today Sports

Ook leuk om te lezen