Nederlander Dalhuisen tekent NHL-contract

Door

2013 NCAA Division I Men's Hockey Championships

De Nederlandse ijshockeyer Mike Dalhuisen heeft een contract getekend bij de New York Islanders. De verdediger wordt eerst ondergebracht bij het farmteam van de Islanders, de Bridgeport Sound Tigers, dat in de American Hockey League uitkomt.

Dalhuisen (foto, links) speelde afgelopen weekend, met zijn universiteitsteam de Quinnipiac Bobcats, de finale van het college landskampioenschap van de Verenigde Staten. Hierdoor kon de Nijmegenaar niet mee met het Nederlands team dat momenteel, in Oekraïne, het WK speelt. Die finale werd overigens door Quinnipiac met 4-0 verloren van Yale.

Als Dalhuisen daadwerkelijk in de NHL aan spelen toe komt, is hij de eerste in Nederland opgeleide ijshockeyer op het hoogste niveau. De in Nederland geboren Ed Kea, die voor Calgary en St. Louis speelde, verhuisde al op zijn 4e naar Canada, terwijl voormalig Oranje international Wayne van Dorp, die onder andere bij de Edmonton Oilers speelde, in Canada werd geboren. De meest succesvolle in Nederland geboren speler is Ed Beers, die 250 wedstrijden in de NHL speelde.

Dalhuisen vertrok pas als tiener naar Noord-Amerika, waar hij niet door een NHL-team gedraft werd, maar als verdediger met aanvallende talent op viel in de NCAA. Zijn fysieke speelstijl en de beperkte diepte van de Islanders minor leaguers geven Dalhuisen uitzicht op meer.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen