NCAA: Titelverdediger UConn start met zege

Door

 

Landskampioen Uconn Huskies is het seizoen zonder kleerscheuren gestart. Ivy League opponent Columbia Lions werd met 70-57 verslagen. De grote vraag was natuurlijk hoe coach Jim Calhoun zijn team klaar zou krijgen voor het post Kemba Walker tijdperk.

Shabazz Napier is de nieuwe floorleader. Athans, op papier. In de eerste wedstrijd van het seizoen nam Jeremy Lamb de Huskies bij de hand. Opvallend was dat No.1 preseason prospect Andre Drummond vanaf de bank kwam en pas na 5 minuten binnen de lijnen verscheen. Met gezichtsmasker, Drummond brak kort voor de competitiestart zijn neus tijdens de training. De veelbelovende Freshman slaagde er niet in om een onvergetelijke indruk achter te laten. Hij kreeg weinig speeltijd, ook omdat Drummond steeds snel tegen een persoonlijke fout opliep als hij speelde. Vlak voor tijd liep Drummond tegen de onderarm van Columbian Staab aan. Hij verdween met tranen in de ogen naar de kant. De tik was nogal aangekomen, maar lijkt geen ernstige gevolgen te hebben.

Lamb deed het wel voor de Huskies, met een career high 30 punten. Napier maakte 21 punten en viel vooral in de eerste helft op met flitsende demarrages en splijtende passes. Gaanderweg was het Lamb die de hoofdrol opeiste. Hij maakte voor rust de steal die Napier in staat stelde een alley oop pass te versturen richting Smith, die vakkundig afrondde voor 25-10. Lamb was all over the place. Rennend, passend en schietend was hij een voorbeeld voor zijn team. Die lijn trok hij na de pauze moeiteloos door. Lamb pikte de bal op aan de baseline, zette aan richting de ring om keihard over zijn tegenstander heen te dunken voor 55-38. [zie video hieronder]

Het gaatje met Columbia was er, maar werd dichtgeschoten vanachter de driepuntslijn. Dat was tenminste de bedoeling. Maar iedere driepunter werd kil beantwoord door Jeremy Lamb, die moeiteloos back-to-back 3’s raak flapte.

De conclusie. Het lukte Uconn nooit om een definitief gat te slaan met Columbia, toch niet meer dan een middenmoter in de Ivy League. Jeremy Lamb is the man to watch en Shabazz Napier komt er wel. Het frontcourt is intimiderend, maar moet nog werken aan de onderlinge afstemming. Smith is nog te vaak afwezig, Oriakhi kan veel beter dan hij tegen Columbia liet zien. En Tyler Olander…? Die wilde graag laten zien dat hij er dit jaar zal staan. Dat lukte hem 2/3 van de wedstrijd tegen Columbia. En ja, àls Olander er is dan kun je ‘de paint’ beter even mijden.

 

Indrukwekkende dunk van Jeremy Lamb:

Foto: msn.foxsports.com

Ook leuk om te lezen