Horrorblessure Karlsson dwingt NHL tot kevlarsokken

Door

Winnipeg Jets v Ottawa Senators

Gisteren werd duidelijk dat Ottawa Senators sterspeler Erik Karlsson (foto) voor in ieder geval vier maanden is uitgeschakeld met een deels doorgesneden achillespees. De Zweedse All-Star liep de horrorblessure op toen de schaats van een tegenstander hem in een duel aan de boarding precies op het onbeschermde deel van zijn onderbeen raakte.

Het is eigenlijk een wonder dat spelers niet vaker snijwonden oplopen in de NHL, maar vroeger werden schaatsen minder scherp geslepen en tegenwoordig draagt iedereen veel bescherming. Sporadisch leidt een snijwond echter tot afschuwelijke blessures, zoals voor Richard Zednik, die in 2008 bijna het leven verloor na een schaats in zijn nek. Hij kwam ternauwernood op tijd aan in het ziekenhuis en het duurde ruim een half uur om alle bloed van het ijs te verwijderen. De onprettige beelden kun je *waarschuwing* HIER bekijken.

Minder bloederig was de blessure van Erik Karlsson deze week, maar de gevolgen niet minder ernstig. Pittsburgh Penguins grinder Matt Cooke probeerde met zijn knie omhoog om Karlsson klem te zetten en toen hij zijn schaats wilde neerzetten gleed deze langs het achterbeen van zijn opponent, die onmiddellijk kermend naar het ijs stortte. Cooke, die na jaren van onbesuisde acties zijn leven heeft gebeterd, werd onmiddellijk verweten dat hij het bewust deed, maar wie de beelden bekijkt zal moeten oordelen dat er van opzet toch echt geen sprake lijkt. De actie is roekeloos, maar dat Senators eigenaar Eugene Melnyk in de pers roept dat “Cooke niet thuishoort in onze league” is in deze situatie overdreven.

De realiteit is echter dat de schaats van Cooke door de sok van Karlsson heen sneed en daarbij ook de achillespees voor meer dan zeventig procent af heeft gesneden. Een wond die niet zichtbaar was op de televisiebeelden, maar artsen dwong tot een directe operatie om erger te voorkomen.

Het geheel voorkomen van dit soort blessures is overigens al mogelijk. Het zal even wennen zijn voor de spelers, maar er bestaan al jaren sokken gemaakt van kevlar, waar de scherpe schaatsen niet doorheen kunnen snijden. Het is een soepel materiaal, maar in gebruik vergelijkbaar met de speciale broeken die houtzagers aantrekken. Verscheidene NHL-teams hebben nog deze week besprekingen over het verplichten van deze innovatie.

Logisch en uiterst verstandig, want de realiteit is dat hoe klein de kans ook is, je er altijd door getroffen kan worden. Ottawa verliest in ieder geval haar sterspeler voor de rest van het seizoen en Erik Karlsson mag blij zijn als hij geheel hersteld, want een achillespees als zwakke plek is wel het laatste waar je als ijshockeyer op zit te wachten.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen