NCAA titel prooi voor Auburn

Normaal gesproken richten wij ons niet op college football, maar voor de BCS Championship Game maken wij graag een uitzondering.

Maandagnacht wonnen de Auburn Tigers de finale van het NCAA kampioenschap tegen de Oregon Ducks. Beide ploegen gingen onverslagen deze finale tegemoet. De finale, die altijd op neutraal gebied wordt gespeeld, eindigde op 22-19. De puntenkermis waar iedereen op zat te hopen kwam er niet, de teams toonden beiden dat er ze ook een meer dan bekwame defense hebben.

Het eerste kwart verliep scoreloos, wat een vrij bizar feit is voor twee teams die gemiddeld meer dan 40 punten per wedstrijd scoorden dit seizoen. Oregon opende de score met een field goal. Cameron Newton, quarterback van Auburn en winnaar van de Heisman Trophy als beste speler van het land, nam vanaf dat moment de touwtjes in handen en eindige een mooie drive met een touchdownpass naar Kodi Burns. Oregon reageerde meteen terug, quarterback Darron Thomas vond LaMichael James open in de eindzone. Nog voor de rust wist Auburn een touchdown en een safety te scoren wat de stand aan de rust op 16-11 bracht.

Het derde kwart had meer weg van het eerste, enkel Auburn kon scoren met een field goal. Met nog 2.33 minuten te gaan in het vierde kwart sloeg de winnende combinatie van Oregon terug toe. Thomas vond wederom James en door een two point conversion stond het 19-19 gelijk.

Auburn had dus nog iets meer dan twee minuten om de wedstrijd te winnen, en dat deden ze. Newton leidde zijn team tot net voor de goalline, alwaar Tigers-kicker Wes Byrum de beslissende fieldgoal tussen de palen trapte terwijl de klok naar nul afliep.

Voor Auburn is dit hun eerste officiële kampioenschap sinds 1957. Defensive Tackle van Auburn Nick Farley besliste na de wedstrijd om zijn laatste jaar in college over te slaan en direct naar de NFL te stappen. De kans is groot dat hij in de als een van de eerste zal worden gekozen gedurende de draft.