NCAA News: Top prospect Julius Randle kiest Kentucky

Door

SEC Basketball Tournament - Quarterfinals - Vanderbilt v Kentucky

Eén van de meest gewilde spelers in het komend collegebasketball seizoen kiest voor een opleiding via de Kentucky Wildcats. Dat is alweer het vierde succes voor coach John Calipari, die een beter recruiting dan basketball season heeft gehad.

Julius Randle komt komend seizoen uit voor Kentucky Wildcats
Julius Randle komt komend seizoen uit voor Kentucky Wildcats

Randle is een power forward die alles kan. Rebounden, in de post spelen, face to basket aanvallen, passen, shotblocken. Zo’n speler wil ieder basketball programma er wel bij hebben. En Kentucky is de gelukkige. Kansas Jayhawks en Florida Gators, de twee andere serieuze gegadigden, grijpen naast deze topspeler. Volgens de scoutingsrapporten is Julius Randle de best beschikbare speler op zijn positie. In zijn senior year (laatste jaar) highschool speelde Randle nauwelijks door een voetblessure.

John Calipari weet nu dat hij volgend seizoen kan beschikken over vier eerstejaars spelers uit de top 11 van de dit jaar beschikbare nieuwkomers. Naast de net toegevoegde Randle hadden eerder al de tweeling Andrew (PG) en Aaron (SG) Harrison zich gecommitteerd aan de Wildcats. Andrew (no.5) en Aaron (no.7) zijn de best beschikbare nieuwelingen op hun positie. Dat laatste geldt niet voor de nummer 6 in de lijst best recruits, SF James Young, maar weer wel voor Dakari Johnson (no.11). Er staat geen enkele Center hoger op de lijst van nieuwkomers dan hij.

Met bovenstaand lijstje nieuwkomers kan Calipari komend seizoen zomaar weer hele hoge ogen gooien in het NCAA Tournament. Al was het daar dit jaar ook verwacht. Zeker aan het begin van het seizoen waren de verwachtingen van de recruiting class van Calipari hooggespannen. Inmiddels is Kentucky na een nederlaag tegen Robert Morris University ook al uitgeschakeld in het NIT Tournament. Een toernooi voor teams dat March Madness deelname misliep.

Archie Goodwin wil nog voor Kentucky uitkomen volgend seizoen
Archie Goodwin wil nog voor Kentucky uitkomen volgend seizoen

Meteen na die laatste onverwachte nederlaag gaven drie spelers van Kentucky ineens aan ook komend seizoen college basketball te willen spelen. Van guard Archie Goodwin, forward Alex Poythress en center Willie Cauly-Stein werd verwacht dat ze zich zouden melden voor de 2013 NBA Draft. Goodwin zei na afloop tegen een reporter van USA Today: “Ik ben nog niet klaar om te vertrekken. Niemand van ons heeft een reden om te vertrekken. We hebben de verwachtingen alles behalve waargemaakt en moeten terugkomen om het beter te doen. Als iemand van ons zegt dat het beter is om te vertrekken, dan is diegene niet goed bij zijn hoofd.”Poythress hield het in zijn commentaar bij zichzelf: “Ik ben nog niet klaar voor de NBA of een profcarrière”. Cauly-Stein is minder uitgesproken. Er is in de NBA dan ook een chronisch gebrek aan goede centers. “Ik weeg mijn kansen eerst af voor de NBA Draft. Maar wil tegelijk ook nog een kampioensring winnen. Die mis ik nog.”

Als al deze spelers blijven is Kentucky, aangevuld met de nieuwkomers, een team om ernstig rekening mee te houden komend seizoen. Dan heeft Calipari minimaal een Final Four force tot zijn beschikking.

 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen