NCAA: Louisville Cardinals pakken titel

De Louisville Cardinals zijn de nieuwe kampioen in het college basketball. De overall #1 maakte zijn favorietenrol meer dan waar en won in de finale van March Madness in een hoogstaande wedstrijd met 82-76 van de Michigan Wolverines. Topscorer werd Trey Burke van de Wolverines met 24 punten, maar hij kon niet op tegen de 22 punten van Luke Hancock en de 18 punten (en zes rebounds, vijf assists en vier steals) van Peyton Siva.

Michigan v Louisville

In de eerste helft was het Michigan dat voor het grootste gedeelte de lakens uitdeelde. Aan de hand van de verrassende guard Spike Albrecht, goed voor zeventien punten in de eerste helft, namen de Wolverines brutaal een voorsprong van twaalf punten tegen de favoriet. Maar de Cardinals zouden de Cardinals niet zijn als ze als ze al snel een antwoord hadden op het spel van Michigan. Met nog drie minuten te gaan in de eerste helft was het Hancock die de wedstrijd overnam en in twee minuten tijd de achterstand met vier driepunters op rij omboog van twaalf punten naar één punt.

Na de rust bleef het een geweldige wedstrijd waarin speler van het jaar Burke er alles aan deed om de Wolverines naar de zege te leiden. De Cardinals waren echter te sterk voor Michigan, waarbij de ploeg van Burke ook net een paar keer een fifty-fifty call miste. Het spel golfde op en neer en met vijf minuten te gaan leidde Louisville slechts met 67-64. Een spannend slot leek in de maak, maar de ploeg van coach Rick Pitino liep snel uit naar een verschil van acht punten. Deze achterstand kwamen Burke en Michigan niet meer te boven.

Michigan was uiterst scherp met een schotpercentage van ruim 52 procent, maar stond te veel aanvallende rebounds toe (15), miste te veel vrije worpen (18 raak van 25) en beging drie turnovers meer dan de Cardinals (12 om 9). Louisville was met 45 procent minder effectief met de schoten, maar kreeg veel meer tweede of zelfs derde kansen op een score.

Het traditionele afknippen van het net werd gedaan door een van de spelers die deze finale niet mee kon spelen, Kevin Ware. Ware brak in het Elite Eight duel tegen Duke zijn been en miste als gevolg daarvan de rest van het toernooi. Het gaf Louisville een extra stimulans die meehielp in het winnen van de titel.

Het is de derde keer in de geschiedenis van de Louisville Cardinals dat het NCAA kampioenschap wordt veroverd. Eerder lukte dat in 1980, tegen de UCLA Bruins, en 1986, tegen de Duke Blue Devils. Voor Pitino, die eerder in 1996 de titel veroverde met de Kentucky Wildcats, was de zege nog extra bijzonder aangezien hij eerder maandag te horen had gekregen dat hij opgenomen wordt in de Basketball Hall of Fame voor zijn prestaties als college-coach.

Een van de vijf driepunters van Hancock en de laatste van de comeback in de eerste helft: